Met jouw steun heeft het COC veel bereikt:

30 december 1964: COC-voorzitter Benno Premsela als eerste homoactivist openlijk op televisie
12 maart 2019: verbod op discriminatie van trans en intersekse personen opgenomen in Awgb
2008: Speciale consultatieve status bij de Verenigde Naties voor COC Nederland
1 juli 2014: Transgenderwet maakt wijzigen geslachtsregistratie veel eenvoudiger
Rainbow Awards 2015: LGBT Achievement Award voor COC Nederland
1 juli 2015: afschaffing enkele-feitconstructie, waarmee scholen openlijk LHB-leerlingen en -docenten mochten weren
2012: Voorlichting over LHBT’s verplicht op elke school
2011: ’s Werelds eerste kerkelijke verklaring tegen geweld tegen homoseksuelen
1973: COC krijgt Koninklijke Goedkeuring - de vereniging kan zich als rechtspersoon laten inschrijven
8 april 1971: afschaffing van het discriminerende artikel 248bis in het Wetboek van Strafrecht
7 maart 2017: Politieke partijen tekenen COC’s Regenboog Stembusakkoord
23 juli 2016: Toekenning Erepenning van de gemeente Amsterdam t.g.v. 70-jarig bestaan COC
Strafeis bij discriminerend geweld met 100 procent verhoogd
1994: Algemene Wet Gelijke Behandeling verbiedt discriminatie op grond van homoseksualiteit
COC ondersteunt LHBT-organisaties in meer dan 35 landen
30 augustus 2017: Tsjetsjeense LHBTI-asielzoekers krijgen eenvoudiger asiel in ons land
2015: alle 5 afspraken van Roze Stembusakkoord uit 2012 ingelost
Canal Parade 2015: Boot COC Nederland wint juryprijs voor beste boodschap
2009: Paren van gelijk geslacht mogen buitenlands kind adopteren
2012; Geen LHBT-asielzoekers meer teruggestuurd naar Irak
2011: Eerste VN-resolutie tegen LHBT-mensenrechtenschendingen
1 november 2014: afschaffing weigerambtenaar
2012: Politieke partijen tekenen COC’s Roze Stembusakkoord over langslepende LHBT-kwesties
9 september 2019: mbo-scholen verplicht LHBTI-emancipatie te bevorderen
Jaarlijks meer dan 2500 COC-voorlichtingslessen op school
1 april 2014: Wet Lesbisch Ouderschap geeft lesbische ouderparen en hun kinderen gelijke rechten
Canal Parade 2018: COC Nederland wint juryprijs voor beste uitbeelding Pride-thema met Powervrouwenboot
2011: Jos Brink Staatsprijs voor LHBT-emancipatie voor vrijwilligers COC
2008: Percentage Nederlanders dat negatief is over homo’s gedaald van 36 procent in 1968 naar vier procent in 2008
Ruim 100 ouderenzorginstellingen met een Roze Loper voor LHBT-vriendelijkheid
7 september 2015: Russische LHBT-asielzoekers krijgen eenvoudiger asiel in ons land
Gender & Sexuality Alliances op tweederde van de middelbare scholen
2013: ‘Een groot protest tegen de Russische wet’ - New York Times over COC-demonstratie tijdens bezoek president Poetin

KOM OOK IN ACTIE!

Jouw hulp is nodig. Steun ons nationale en internationale werk voor acceptatie en gelijke rechten.

Steun COC

COC Midden-Nederland viert 70ste verjaardag

15 januari 2020 -

COC Midden-Nederland viert zaterdag 18 januari haar 70ste verjaardag. De jubilerende vereniging, die actief is voor LHBTI’s in Midden-Nederland, organiseert daarom een feestelijke receptie in de Utrechtse Nicolaikerk. “In de afgelopen 70 jaar is er gelukkig en heleboel veranderd en verbeterd voor LHBTI’s, maar ons werk is nog steeds nodig”, aldus voorzitter Simon Timmerman van COC Midden-Nederland.

Op 18 januari 1950 werd, enkele jaren na de oprichting van de landelijke COC-vereniging, de afdeling COC Utrecht opgericht. Het COC ontstond in een tijd dat LHBTI zijn in Nederland nog een zeer groot taboe was, en alle activiteiten moesten dan ook in het grootste geheim plaatsvinden. Inmiddels is COC Midden-Nederland uitgegroeid tot een grote en zichtbare vereniging, met veel toegewijde vrijwilligers, die activiteiten organiseert voor ontmoeting en empowerment, voorlichting en evenementen. Daarnaast is het COC ook een belangrijke partij bij de (politieke) belangenbehartiging voor LHBTI’s.

“In de afgelopen 70 jaar is er gelukkig en heleboel veranderd en verbeterd voor LHBTI’s, maar ons werk is nog steeds nodig. En naast dat ons werk nodig is, is het ook heel erg leuk en worden al die activiteiten met heel veel plezier en toewijding georganiseerd. Ik ben trots op onze vereniging en dankbaar voor de bijzondere bijdragen die velen hebben geleverd de afgelopen jaren. Uniek dat we dit feestje mogen vieren”, aldus voorzitter Simon Timmerman.

Receptie 

Op zaterdag 18 januari a.s. bestaat COC Midden-Nederland exact 70 jaar en dit wordt op diezelfde dag gevierd met een feestelijke bijeenkomst in de Utrechtse Nicolaïkerk in het bijzijn van leden, vrijwilligers, (oud)bestuursleden, LHBTI-organisaties, samenwerkingspartners, gemeenten en andere supporters uit Midden-Nederland.

Het officiële programma wordt gepresenteerd door dragqueen Roxy Diamond en bevat muzikale bijdragen van Luz Bravo, de winnares van het COC Songfestival 2019, en Kees & Ingeborg. Ook is er een gesprek met kunstenaar Philipp Gufler, de uitreiking van de Regenboogpluim, een toespraak van de Utrechtse burgemeester Jan van Zanen en voorzitter Simon Timmerman van COC Midden-Nederland. Timmerman, die in het najaar zijn vertrek aankondigde als voorzitter, neemt afscheid tijdens deze receptie.

Tentoonstelling Centraal Museum

Op de 70ste verjaardag van COC Midden-Nederland opent in het Centraal Museum de tentoonstelling ‘Andere geschiedenis volgens Dirkje Kuik en Philipp Gufler’. Het Centraal Museum heeft een selectie gemaakt uit de nalatenschap van de Utrechtse kunstenaar en schrijver Dirkje Kuik (1929-2008).

Dirkje Kuik woonde en werkte haar hele leven in Utrecht. Utrecht was de inspiratiebron voor haar tekeningen, etsen, litho’s en schilderijen. Dirkje Kuik kwam als William Diederich Kuik ter wereld. Op 51-jarige leeftijd onderging zij een aantal operaties en werd ze de vrouw die ze altijd al had willen zijn. In de tentoonstelling wordt haar werk geflankeerd door werk van Philipp Gufler (Augsburg, 1989). Gufler doet onderzoek naar genderidentiteit en historische personages en presenteert dit door middel van onder andere video’s, performances, kunstenaarsboeken en zeefdrukken. In zijn serie van quilts – gezeefdrukte doeken – stelt Gufler de levens van historische personen uit de LHBTI gemeenschap centraal.

Speciaal voor deze tentoonstelling werd Gufler uitgenodigd een quilt te maken over het leven en werk van Dirkje Kuik. De tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door COC Midden-Nederland en is te zien tot 3 mei 2020.

Ontstaan

Op 18 januari 1950 werd de afdeling COC Utrecht, het huidige COC Midden-Nederland, opgericht. De eerste bijeenkomst vond plaats in een zaal van het N.V. Huis te Utrecht, ook wel bekend als het oude Tivoli Oudegracht.

Het eerste bestuur, bestaande uit Joop Damen Sterck, Sonja Witstein, Chris de Rijk en Bram Verhaar, waren in die tijd genoodzaakt om alle activiteiten in het geheim te organiseren. Ook gebruikte de vereniging een neutrale naam, want COC staat voor Cultuur- en Ontspannings Centrum. In de werfkelder van Ina Boudier-Bakker aan de Oudegracht 333 te Utrecht werd wekelijks samengekomen. De meeste leden hadden schuilnamen en verkregen toegang middels een ledenkaart, op deze kaart stond enkel een letter en een getal. Een inval van de politie, want twee mannen die met elkaar dansten was ten strengste verboden, deed het bestuur besluiten tot een lange periode van wisselende onderkomens.

In 1966 werd een vaste ruimte verkregen in de werfkelder aan de Nieuwegracht 28. Deze kelder kreeg uiteindelijk een café-ontheffing en een dansverlof. In 1978 werden de activiteiten verlegd naar de Oudegracht 221 in Utrecht. Voor het eerst zichtbaar en eindelijk ‘boven de grond’. Sinds 2008 heeft COC Midden-Nederland geen vaste huisvesting.

[Bron/Illustratie: COC Midden-Nederland]

Het COC steunt LHBTI’s – Steun jij het COC?

Categorie:
Algemeen, homepage
Tags:
, , , , , ,