Op dinsdag 11 oktober is het Coming Out Dag. Een recordaantal van meer dan 140 gemeenten hijsen de regenboogvlag en organiseren (vaak samen met COC-verenigingen) activiteiten. Ook scholen, sportclubs, maatschappelijke instellingen, provinciehuizen en ministeries doen mee.
Op Coming Out Dag wordt benadrukt dat iedereen het hele jaar door zichzelf moet kunnen zijn. De vlaggen worden op 11 oktober tussen 16.00 en 17.00 uur gehesen. Deze actie is op Twitter te volgen via #regenboogvlag2016 en #comingoutdag2016.
Regenboogvlag
Iedereen moet zichzelf kunnen zijn, zich geaccepteerd en (sociaal) veilig voelen. Op school, op straat, op het werk, in de zorg, in de sport, in de eigen sociale kring of waar dan ook. De regenboogvlag symboliseert dit voor LHBT’s. De vlaggen worden gehesen om deze boodschap gezamenlijk kracht bij te zetten. Een zichtbare aanmoediging van de gemeenten voor LHBT-inwoners zelf, maar ook voor alle inwoners en organisaties om zich daarvoor in te zetten.
Het hele jaar door
De boodschap van Coming Out Dag geldt het hele jaar. In 2009 riep op initiatief van het COC de toenmalige minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ronald Plasterk de datum 11 oktober uit tot Nationale Coming Out Dag, om daarmee de sociale acceptatie van LHBT’s te bevorderen.
Al sinds 2008 heeft een aantal zogenaamde Regenbooggemeenten afspraken met de rijksoverheid over inzet op veiligheid, weerbaarheid en sociale acceptatie. Coming Out Dag is aanleiding voor een zichtbaar gezamenlijk statement van lokale bestuurders, die zich hiermee ambassadeurs tonen voor verbetering van de positie van LHBT-medeburgers.
Coming Out Dag-activiteiten
Ook dit jaar zijn er rondom de Coming Out Dag veel activiteiten – zie HIER voor een overzicht (work in progress). Een greep uit de activiteiten:
In Hoorn hijst wethouder Nel Douw op maandag 10 oktober de regenboogvlag samen met 100 middelbare scholieren. Aansluitend is er een scholierendebat met drie scholen. In de middag is er een lezing voor gebiedsteams en zorg- en welzijnsinstellingen uit de gemeente over ouderen en LHBT, een fototentoonstelling en een maaltijddialoog. Het zijn onderdelen van een Roze Week (7 t/m 16 oktober).
In Zwolle gaat het ROC Deltion (ruim 14.000 studenten) samen met het COC actief aandacht besteden aan de dag.
In Zeeland wordt op zaterdag 8 oktober vanwege Coming Out Dag op verschillende voetbalvelden door juniorenteams met regenboogballen gevoetbald waarmee de clubs laten zien dat iedereen zichzelf moet (kunnen) zijn op het sportveld.
In Utrecht zullen op vele accommodaties van de gemeente regenboogvlaggen hangen. Alle gemeentelijke medewerkers ontvangen op deze dag een gadget in de vorm van een smartphone doekje om Coming Out Dag te vieren. De cateraar maakt een enorme regenboogsalade. Het college van B&W krijgt een regenboogtaart als dank voor hun inzet het afgelopen jaar voor LHBT’s in de stad. Op 11 oktober zal de burgemeester een kunstwerk onthullen in het stadskantoor. Stuwende kracht achter deze activiteiten is U-pride, het LHBT-personeelsnetwerk van de gemeente (en niet door het COC, in tegenstelling tot eerder abusievelijk vemeld in dit bericht)
COC Midden-Nederland organiseert in de provincie Utrecht een Regenboogvlaggen Tour. Er zullen 10 gemeenten worden bezocht die voor het eerst vlaggen dit jaar: Stichtse Vecht (Maarssen), Wijdemeren (Loosdrecht), Gooise Meren (Bussum), Huizen, Blaricum, Baarn, Nijkerk, Veenendaal, Culemborg en IJsselstein.
In Enschede en Hengelo wordt vanaf donderdag 6 t/m zaterdag 15 oktober een Coming Out Week georganiseerd die bol staat van activiteiten.
In een aantal steden wordt op (of rond) Coming Out Dag een regenboogpad geopend, t.w. in: Almelo, Arnhem, Berkel en Rodenrijs, Dieren, Dordrecht, Gouda, Groningen, Lelystad, Oss, Zaandam en mogelijk ook in Winschoten.
[Bron: COC NL/Movisie]
Het COC vecht voor LHBT-rechten. Vecht mee!