Volgens Wim Kok had het eerste paarse kabinet (1994-1998) weinig op met immateriële kwesties als euthanasie en de openstelling van het huwelijk voor paren van gelijk geslacht. Deze kwesties gingen op aandringen van D66 pas een hoofdrol spelen in het tweede paarse kabinet.
De PvdA’er, die premier was van de paarse kabinetten, zei dat tijdens de presentatie van het boek Een doodgewoon kabinet – Acht jaar paars 1994-2002 van Klaartje Peters op 24 september in perscentrum Nieuwspoort in Den Haag.
Kok wees er op dat voor PvdA en VVD in 1994 economisch herstel en terugdringen van de toen hoge werkloosheid absolute prioriteit had. “We moesten het land uit de crisis helpen”, zegt Kok. “Die immateriële kwesties waren geen hoofdonderwerp bij de coalitiebesprekingen en ook niet van het kabinet.”
Dat veranderde bij de vorming van Paars 2 en dat was vooral op aandrang van D66. Die partij had dat volgens Kok afgedwongen bij de kabinetsformatie van 1998 als voorwaarde om weer mee te doen aan de coalitie met PvdA en VVD.
De paarse kabinetten voerden het geregistreerd partnerschap voor alle paren in (per 1 januari 1998) en regelden de wettelijke openstelling van het huwelijk voor paren van gelijk geslacht (per 1 april 2001). Nederland was daarmee het eerste land ter wereld waar paren van gelijk geslacht konden trouwen.
[Bron: COC NL – Foto Wim Kok: CC-PvdA]
Het COC vecht voor LHBT-rechten. Vecht mee!