Met jouw steun heeft het COC veel bereikt:

Ruim 100 ouderenzorginstellingen met een Roze Loper voor LHBT-vriendelijkheid
Canal Parade 2018: COC Nederland wint juryprijs voor beste uitbeelding Pride-thema met Powervrouwenboot
2012; Geen LHBT-asielzoekers meer teruggestuurd naar Irak
1994: Algemene Wet Gelijke Behandeling verbiedt discriminatie op grond van homoseksualiteit
30 augustus 2017: Tsjetsjeense LHBTI-asielzoekers krijgen eenvoudiger asiel in ons land
Jaarlijks meer dan 2500 COC-voorlichtingslessen op school
1 juli 2015: afschaffing enkele-feitconstructie, waarmee scholen openlijk LHB-leerlingen en -docenten mochten weren
2008: Percentage Nederlanders dat negatief is over homo’s gedaald van 36 procent in 1968 naar vier procent in 2008
COC ondersteunt LHBT-organisaties in meer dan 35 landen
2011: Eerste VN-resolutie tegen LHBT-mensenrechtenschendingen
1973: COC krijgt Koninklijke Goedkeuring - de vereniging kan zich als rechtspersoon laten inschrijven
2012: Voorlichting over LHBT’s verplicht op elke school
2009: Paren van gelijk geslacht mogen buitenlands kind adopteren
2011: Jos Brink Staatsprijs voor LHBT-emancipatie voor vrijwilligers COC
1 juli 2014: Transgenderwet maakt wijzigen geslachtsregistratie veel eenvoudiger
Strafeis bij discriminerend geweld met 100 procent verhoogd
23 juli 2016: Toekenning Erepenning van de gemeente Amsterdam t.g.v. 70-jarig bestaan COC
2012: Politieke partijen tekenen COC’s Roze Stembusakkoord over langslepende LHBT-kwesties
1 april 2014: Wet Lesbisch Ouderschap geeft lesbische ouderparen en hun kinderen gelijke rechten
2013: ‘Een groot protest tegen de Russische wet’ - New York Times over COC-demonstratie tijdens bezoek president Poetin
2008: Speciale consultatieve status bij de Verenigde Naties voor COC Nederland
Gender & Sexuality Alliances op tweederde van de middelbare scholen
2015: alle 5 afspraken van Roze Stembusakkoord uit 2012 ingelost
9 september 2019: mbo-scholen verplicht LHBTI-emancipatie te bevorderen
8 april 1971: afschaffing van het discriminerende artikel 248bis in het Wetboek van Strafrecht
1 november 2014: afschaffing weigerambtenaar
2011: ’s Werelds eerste kerkelijke verklaring tegen geweld tegen homoseksuelen
12 maart 2019: verbod op discriminatie van trans en intersekse personen opgenomen in Awgb
Rainbow Awards 2015: LGBT Achievement Award voor COC Nederland
7 september 2015: Russische LHBT-asielzoekers krijgen eenvoudiger asiel in ons land
30 december 1964: COC-voorzitter Benno Premsela als eerste homoactivist openlijk op televisie
7 maart 2017: Politieke partijen tekenen COC’s Regenboog Stembusakkoord
Canal Parade 2015: Boot COC Nederland wint juryprijs voor beste boodschap

KOM OOK IN ACTIE!

Jouw hulp is nodig. Steun ons nationale en internationale werk voor acceptatie en gelijke rechten.

Steun COC

#TransgenderDayOfVisibility

31 maart 2020 -

Wie is Brian?

Graag stel ik me aan jou voor, mocht je me nog niet kennen. Mijn naam is Brian van Nunen, ik heet zo sinds eind 2011. Ik heb zelf mijn naam gekozen tijdens mijn transitie van vrouw naar man. Mijn visie op mijn transitie is dat ik niet in een verkeerd lichaam ben geboren maar dat ik in het juiste lichaam ben geboren omdat ik deze reis in mijn leven moet doormaken. Mijn transitie betekent voor mij dat ik terug ben gegaan naar de oorsprong. Ik had als kind de overtuiging dat de loop van mijn leven al ergens vastlag en hoewel ik niet wist hoe dit zou verlopen wist ik dat wat er ook zou gebeuren, dit niet zomaar zonder reden is. Hieruit put ik voor mezelf hoop en kracht omdat het geen makkelijke weg is.

Op dit moment ben ik werkzaam bij COC Nederland waar ik eerst als officemanager en nu als HR-adviseur werk. Daarnaast heb ik een tijdje deel uitgemaakt van het bestuur van TNN (Transgender Netwerk Nederland), heb ik vanuit mijn creatieve leven diverse TransPoetry avonden georganiseerd in samenwerking met TransAmsterdam en het Amsterdam Museum. Verder heb ik samen met mijn beste vriend bij COC Midden-Nederland TransActief Utrecht opgezet en hebben we een aantal activiteiten georganiseerd voor transpersonen in de omgeving van Utrecht waar ik woon. Op dit moment hebben we dat vrijwilligerswerk stopgezet zodat ik me kan richten op mijn verdere medische transitie die nog niet is afgerond. Ik maak kunst naast mijn baan voor COC Nederland. Ik schrijf gedichten, ik schilder en fotografeer. In mijn werk is het transthema ruim vertegenwoordigt, hoe kan het ook anders? Ik hoop met deze kunst mijn verhaal te kunnen vertellen zodat er meer ruimte en begrip komt voor wat het betekent om te leven als transgender. Zichtbaarheid draagt bij aan acceptatie. Ben je benieuwd naar de kunst die ik maak? Dan ben je van harte welkom op deze website.

Hoe kom je deze tijd in verband met de #Coronacrisis door?

In deze bijzondere tijd waarin de maatschappij tot stilstand lijkt te zijn gekomen vanwege het uitbreken van het Corona virus is er ook in mijn leven wel het een en ander veranderd. Ik werk sinds twee weken fulltime thuis en dat roept herinneringen op aan mijn transitietijd en de anderhalf jaar die ik thuis ben geweest voor ik weer werk had gevonden. In deze tijd heb ik vooral veel kunst gemaakt, heb gelezen en gemediteerd, heb het lange afstand wandelen ontdekt en ben gaan hardlopen en zwemmen. Ik merk dat ik weer terugval op mijn schema uit die tijd, er is in die zin weinig verschil tussen toen en nu behalve dat ik nu ook nog fulltime een baan heb voor het COC. Ik ben net gestart met het maken van mijn eerste grote olieverf doek wat me de nodige uitdaging oplevert. Het nu niet naar de bioscoop kunnen of afspreken in de stad om gezellig ergens koffie te drinken mis ik momenteel wel. Hoe blijf je verbonden in een tijd van sociale isolatie, dat is een uitdaging voor ons allemaal. Ik doe dat door mijn naasten wat vaker te bellen, een appje sturen of te videobellen met collega’s zowel voor het sociale aspect als voor werk. Ik post af en toe wat kunst of een gedicht om mensen een hart onder de riem te steken en mezelf te uitten. Social media is wat dat betreft een platform om te verbinden maar ik vind het ook wel een verademing om het af en toe helemaal uit te zetten en me te verliezen in schilderen of onze prachtige natuur.

Mijn boodschap aan iedereen in deze tijd is dat deze tijd de meeste van ons heeft stilgezet. Het reizen van en naar werk, vakanties, sociale uitstapjes, familiebezoek is voor velen van ons komen te vervallen. Ik denk dat we in een soort van collectieve rouw terecht zijn gekomen. De wereld die we kenden is ineens niet meer. Alles wat veilig leek staat nu plotseling op losse schroeven. Rouw is in wezen niets anders dan een tijd van transformatie, loslaten en accepteren.  De tijd die we nu hebben thuis is een uitnodiging om te leren met jezelf te zijn. Vriendschap te sluiten met alles wat in je leeft.

Ik zeg niet dat dit makkelijk is, ook ik ben geneigd zoveel mogelijk prikkels te zoeken. Maar als ik dit uit zet en terecht kom in de stilte merk ik dat dit vernieuwde energie geeft. Ik wil alle transpersonen die bezig zijn met hun medische trajecten of op de wachtlijst staan sterkte toewensen met het feit dat deze situatie leidt tot nog langere wachttijden en onzekerheid over operaties. Zelf heb ik daar ook last van en dat valt echt niet mee. Hou je blik op de horizon maar leef met de dag. Doe wat je kan om het jezelf zo goed mogelijk te maken, als het nodig is zoek dan psychologische ondersteuning of een coach die ervaring heeft met transgenders. En deel je verhaal en je zorgen. Weet dat je niet alleen bent!

Categorie:
Algemeen, homepage, Transgender
Tags:
, , , , , ,