Met jouw steun heeft het COC veel bereikt:

2015: alle 5 afspraken van Roze Stembusakkoord uit 2012 ingelost
2011: ’s Werelds eerste kerkelijke verklaring tegen geweld tegen homoseksuelen
Rainbow Awards 2015: LGBT Achievement Award voor COC Nederland
1 april 2014: Wet Lesbisch Ouderschap geeft lesbische ouderparen en hun kinderen gelijke rechten
2008: Percentage Nederlanders dat negatief is over homo’s gedaald van 36 procent in 1968 naar vier procent in 2008
23 juli 2016: Toekenning Erepenning van de gemeente Amsterdam t.g.v. 70-jarig bestaan COC
1973: COC krijgt Koninklijke Goedkeuring - de vereniging kan zich als rechtspersoon laten inschrijven
1 juli 2014: Transgenderwet maakt wijzigen geslachtsregistratie veel eenvoudiger
2013: ‘Een groot protest tegen de Russische wet’ - New York Times over COC-demonstratie tijdens bezoek president Poetin
2011: Eerste VN-resolutie tegen LHBT-mensenrechtenschendingen
2012: Voorlichting over LHBT’s verplicht op elke school
7 maart 2017: Politieke partijen tekenen COC’s Regenboog Stembusakkoord
Gender & Sexuality Alliances op tweederde van de middelbare scholen
30 december 1964: COC-voorzitter Benno Premsela als eerste homoactivist openlijk op televisie
Canal Parade 2018: COC Nederland wint juryprijs voor beste uitbeelding Pride-thema met Powervrouwenboot
12 maart 2019: verbod op discriminatie van trans en intersekse personen opgenomen in Awgb
2008: Speciale consultatieve status bij de Verenigde Naties voor COC Nederland
Canal Parade 2015: Boot COC Nederland wint juryprijs voor beste boodschap
9 september 2019: mbo-scholen verplicht LHBTI-emancipatie te bevorderen
Strafeis bij discriminerend geweld met 100 procent verhoogd
30 augustus 2017: Tsjetsjeense LHBTI-asielzoekers krijgen eenvoudiger asiel in ons land
1 juli 2015: afschaffing enkele-feitconstructie, waarmee scholen openlijk LHB-leerlingen en -docenten mochten weren
COC ondersteunt LHBT-organisaties in meer dan 35 landen
2012: Politieke partijen tekenen COC’s Roze Stembusakkoord over langslepende LHBT-kwesties
Jaarlijks meer dan 2500 COC-voorlichtingslessen op school
1994: Algemene Wet Gelijke Behandeling verbiedt discriminatie op grond van homoseksualiteit
2012; Geen LHBT-asielzoekers meer teruggestuurd naar Irak
2011: Jos Brink Staatsprijs voor LHBT-emancipatie voor vrijwilligers COC
Ruim 100 ouderenzorginstellingen met een Roze Loper voor LHBT-vriendelijkheid
2009: Paren van gelijk geslacht mogen buitenlands kind adopteren
7 september 2015: Russische LHBT-asielzoekers krijgen eenvoudiger asiel in ons land
8 april 1971: afschaffing van het discriminerende artikel 248bis in het Wetboek van Strafrecht
1 november 2014: afschaffing weigerambtenaar

KOM OOK IN ACTIE!

Jouw hulp is nodig. Steun ons nationale en internationale werk voor acceptatie en gelijke rechten.

Steun COC

COMING OUT DAG 2015

Op of rond 11 oktober worden in het hele land Coming Out Dag-activiteiten georganiseerd. Hieronder een overzicht. Activiteiten rond Coming Out Dag 2015 zijn op twitter te volgen via #regenboogvlag2015 en #comingoutdag2015.

OPROEP – Neem je deel aan Coming Out Dag-activiteiten en deel je deze via Facebook, Twitter of Instagram? Gebruik dan #comingoutdag2015 en je foto’s worden zichtbaar op Share.COC.NL/ComingOutDag2015.

TELEVISIE – Documentaire ‘Vrijen in Vrijheid’

Het was een experiment tijdens de Amsterdam Gay Pride dit jaar: Love Exchange. Margriet van der Linden, Bas Kosters, Berget Lewis, Erik Arbores en Jennifer Hopelezz begeleidden tijdens de Amsterdam Gay Pride vijf Heroes of love uit alle delen van de wereld. Aan de hand van de korte filmpjes die daar van gemaakt werden is nu door Marieke Slinkert, Sipke Jan Bousema en Babette Aalberts de documentaire Vrijen in Vrijheid gemaakt. Een ontroerende film over vrijheid aan de grachten en liefde zonder grenzen.

Vrijen in Vrijheid – uitzending: zondag 11 oktober – NPO3 – vanaf 23:30 uur.

REGENBOOGVLAG op GEMEENTEHUIZEN en MINISTERIE

Ter gelegenheid van Coming Out Dag hijsen een recordaantal gemeenten en het ministerie van OCW de regenboogvlag. De regenboogvlaggen worden gehesen op maandag 12 oktober of al in het weekend daarvoor tijdens activiteiten in het kader van Coming Out Dag. Deze actie is op twitter te volgen via #regenboogvlag2015 en #comingoutdag2015.

Regenboogvlag - CC-Pixabay klein 1Gemeenten die de regenboogvlag hijsen zijn: Aa en Hunze, Alkmaar, Almere, Amersfoort, Amsterdam, Alphen, Arnhem, Assen, Barendrecht, Bergen op Zoom, Borsele, Boxtel, Breda, Brunssum, Capelle aan de IJssel, Delft, Den Bosch, Den Haag, Deventer, Dordrecht, Dronten, Eindhoven, Enschede, Goeree-Overflakkee, Goes, Goirle, Gouda, Groningen, Haarlem, Halderberge, Heerlen, Helmond, Hellendoorn, Hengelo, Hilversum, Hoorn, Hulst, Kaag en Braassem, Katwijk, Laarbeek, Leeuwarden, Leiden, Leidschendam-Voorburg, Lansingerland, Lelystad, Maastricht, Middelburg, Nieuwegein, Nijmegen, Noordwijk, Oldambt, Oss, Peel en Maas, Pijnacker-Nootdorp, Purmerend, Rijswijk, Roermond, Roosendaal, Rotterdam, Schiedam, Schijndel, Simpelveld, Sint-Oedenrode, Sittard-Geleen, Sluis, Steenbergen, Súdwest-Fryslân, Tilburg, Uithoorn, Utrecht, Valkenburg, Veere, Veghel, Venlo, Venray, Vlissingen, Wageningen, Weert, Westervoort, Westland, Wijchen, Zaanstad, Zeist, Zoetermeer, Zuidplas, Zundert en Zwolle.

De regenboogvlag wordt ook gehesen door de provincies: Flevoland, Friesland, Gelderland, Limburg, Noord-Holland, Overijssel, Utrecht en Zuid-Holland.

ACHTKARSPELEN – Wie van de drie

Op maandag 12 oktober om 14.00 uur op het Nordwin College Buitenpost presenteren COC Friesland en Tûmba hun promotiefilm van het succesvolle educatieve spel voor LHBT-emancipatie Wie van de Drie.

ALKMAAR – Roze Viering

Op zondag 11 oktober wordt t.g.v. Coming Out Dag een Roze Viering gehouden in de Remonstrantse Kerk aan het Fnidsen 33-37 te Alkmaar. De dienst begint om 14.30 uur (welkom vanaf 14.00 uur). De dienst wordt georganiseerd door de Werkgroep Roze Vieringen m.m. v. diverse andere kerken in Alkmaar. De Alkmaarse Raad van Kerken is gevraagd de regenboogvlag deze zondag uit te hangen. Ook zal er een vertegenwoordiger zijn namens het College van Burgemeester en Wethouders van Alkmaar. Voor meer informatie – zie COC Noord-Holland Noord.

AMERSFOORT – Lunch en film

Stichting KeiRoze Amersfoort organiseert op zondag 11 oktober een Coming Out Dag met van 13.00-14.15 uur een lunch in Theaterfilmcafé De Lieve Vrouw en aansluitend de film ‘Les garçons et Guillaume, à table’. Vanaf 15.45 uur is er in Gaycafé Lapart een Coming Out Special. Kaarten (voor lunch, film en een consumptie in Lapart) zijn voor 17,50 te koop via de theaterkassa van Theaterfilmcafé De Lieve Vrouw.

ARNHEM – Fototentoonstelling ‘Ik val op…’

In het weekend van 10/11 oktober hangen op initiatief van de gemeente bij alle toegangs- en uitvalswegen van Arnhem en ook in het centrum veel regenboogvlaggen.

Op zondag 11 oktober is er het volgende programma:

COC Midden-Gelderland - Coming Out Dag 2015 - fototentoonstelling

 • vanaf 14.00 uur in het centrum van Arnhem: foto’s nemen voor “Ik val op ….”, een fototentoonstelling die mensen in beeld brengt met wat ze leuk en aantrekkelijk aan anderen vinden. Omdat smaken verschillen, is dit een leuke manier om seksuele en genderdiversiteit onder de aandacht te brengen! Zondagavond is het resultaat te zien in Café Xtra van COC Midden-Gelderland – St. Catharinaplaats 10 te Arnhem.
 • vanaf 14.00 uur in het centrum van Arnhem: Stichting Welzijn Ouderen Arnhem (SWOA) gaat op ludieke wijze de kennis over seksuele en genderdiversiteit peilen onder het winkelpubliek.
 • vanaf 20.00 uur in Café Xtra: FOUTE PARTY – een feest om Coming Out Dag af te sluiten – met livemuziek van Tjerry en Mariska, classics van Boney M, Abba, Dolly Dots, af en toe een Nederlandse smartlap, etc. Toegang gratis.

ASSEN – Roze koeken op het station

De aftrap van Coming Out Dag in Assen vindt op maandag 12 oktober plaats in de raadszaal. Daar verzamelen leden van COC Groningen & Drenthe, wethouder en raadsleden zich om 7.30 uur. Om 8.00 uur vertrekt het gezelschap naar het NS-station van Assen. Wethouder Ruud Wiersma en voorzitter Kris van der Veen van COC Groningen & Drenthe gaan daar reizigers verrassen met een roze koek.

BREDA – Roze Kast op Grote Markt

In het weekend van Coming Out Dag (9-12 oktober) wordt in Breda de regenboogvlag gehesen op het Stadhuis, het Stadskantoor en de Grote Kerk.

Op zaterdag 10 oktober zal er van 12.00-16.00 uur een Roze Kast staan op de Grote Markt. Het publiek wordt gevraagd/uitgedaagd om als sympathisant ‘uit de kast te komen’. In de kast kan men met viltstiften een boodschap achter laten voor mensen die nog niet uit de kast durven of kunnen komen. Eenmaal uit de kast krijgt de persoon een certificaat, een herkenbare sticker om op de borst te plakken en er wordt een foto gemaakt. De foto’s worden op de Facebookpagina van COC Tilburg, Breda en omgeving geplaatst.

DEN BOSCH – Coming Out-week met Transgender-Day

Net als vorig jaar organiseert COC Noordoost Brabant een Coming Out-week (van 2 t/m 10 oktober).

Vrijdag 2 oktober: activiteiten op locatie Sportiom (sportcentrum op Sportpark De Vliert in Den Bosch). Diverse sportverenigingen zullen uitgenodigd worden en er zal gevraagd worden om op zondag 11 oktober de regenboogvlag bij de verenigingen te hijsen. Elke sportvereniging krijgt uiteraard een regenboogvlag mee.

Zaterdag 10 oktober, 11.00-15.00 uur: Regenboogmarkt op het Kerkplein in Den Bosch – met medewerking van RADAR, GGD, COC en politie.

COC Noordoost Brabant T-DAY - Coming Out Week 2015 kleinZaterdag 10 oktober, vanaf 13.30 uur: COC Noordoost Brabant organiseert in het kader van Coming Out Dag de eerste T-DAY in De Muzerije, Hinthamerstraat 74 in Den Bosch. Deze speciale dag voor en over transgenders is bedoeld om op een inhoudelijke en betrokken, maar ook op een leuke en ontspannen manier, informatie te geven, te krijgen en uit te wisselen over transonderwerpen. Met de thema’s ‘Werk’, ‘Thuis’ en ‘Trots’ worden diverse onderwerpen uitgewerkt, zowel vanuit als vóór transgenders. Maar ook voor zijn/haar omgeving; familie, vrienden, kennissen, wijk, bedrijven, organisaties, verenigingen. Voor ieder die persoonlijk, beroepsmatig of inhoudelijk betrokken of geïnteresseerd is, wordt een programma georganiseerd dat op toegankelijke wijze door presentaties en workshops-carrousels transonderwerpen ontsluit, identificeert, en herkenbaar, inleefbaar en hanteerbaar maakt. Toegang in de Muzerije is u geheel gratis en voor een drankje wordt gezorgd. In verband met de organisatie wordt verzocht u HIER aan te melden.

DEN HAAG – Bijzondere onthulling

Ter ere van Coming Out Dag zullen wethouder Karsten Klein en voorzitter Arnout van Kooij van COC Haaglanden twee regenboogvlaggen hijsen én een bijzondere onthulling verrichten op de Grote Marktstraat op vrijdag 9 oktober om 12.00 uur.

De onthulling bevat een item dat zich specifiek richt op het winkelend publiek om hen in te lichten over Coming Out Dag. Samen met voorlichters van COC Haaglanden zal het item tot en met maandag 12 oktober blijven staan in de Grote Marktstraat om aandacht te vragen voor hen die nog niet uit de kast durven te komen. Tevens is er een actie verbonden aan het item om juist hen te supporten. Mensen kunnen met het item op de foto en deze foto delen met de #ComingOutDag2015DenHaag op Facebook en Instagram. Met het delen van de foto laten zij hun support zien, daarnaast maken zij ook kans op leuke prijzen.

Coming Out Dag is voor de Haagse organisatie van het feest Popcake een reden voor de voortzetting van een nieuwe Haagse traditie met de 2de editie van Cotton Candy – een groot heterovriendelijk feest in Poptempel Paard van Troje. Iedereen is welkom om zaterdag 10 oktober vanaf 23.00 uur te vieren om te mogen zijn wie of wat je bent en van wie je houdt. Optredens zijn er van o.a. van O’G3NE, Jordan Roy, DJ Sleazy Pearl, DJ Aiscream. Entree is 7,50 via voorverkoop of aan de deur van Paard van Troje, Prinsegracht 12 te Den Haag.

Vanaf vrijdag 9 oktober zullen regenboogvlaggen wapperen bij de Hofvijver. Op zondag 11 oktober zullen de HTM trams en bussen met regenboogvlaggen rijden en op maandag 12 oktober zullen diverse overheidsgebouwen de regenboogvlag hijsen.

EINDHOVEN – ‘Running In’ tijdens Marathon

COC Eindhoven en regio speelt in op de Marathon van Eindhoven die op zondag 11 oktober wordt gehouden door op die dag een ‘Running In’ te organiseren in het ontmoetingscafé Pand54 – Hendrikstraat 54 te Eindhoven. Alle deelnemers aan de marathon kunnen daar van 15.00-19.00 uur kennismaken met het COC en krijgen na hun geleverde prestatie een drankje aangeboden op vertoon van hun medaille.

Maandag 12 oktober wordt om 9.00 uur de regenboogvlag gehesen op de Stadhuistoren door wethouder Bianca van Kaathoven. Van 12.00-13.30 uur een informatieve lunchbijeenkomst in het stadhuis. COC, Movisie en GGD geven daar op interactieve wijze informatie over LHBT’s.

ENSCHEDE – Coming Out-week

ENSCHEDE - Coming Out Week 2015 kleinIn Enschede wordt van 4 t/m 11 oktober een Coming Out-week georganiseerd door Art. 1 Overijssel, COC Twente/Achterhoek e.a. “Enschede zet zich als Regenboogstad in om de tolerantie, acceptatie en gelijkheid van inwoners met een andere seksuele gerichtheid of genderidentiteit te vergroten. Acceptatie rond dit onderwerp heeft continue aandacht nodig”, zo formuleren de initiatiefnemers de doelstelling van de Coming Out-week.

De Coming Out-week biedt een scala aan activiteiten: tentoonstellingen, films, talkshows en debatten, roze kerkdienst, flashmob’s en feesten.

De kick-off is op 4 oktober vanaf 14.00 uur in winkelcentrum De Klanderij. Een kleine greep uit het veelzijdige programma:

 • 5 oktober: ‘Wij is de nieuwe liefde’ – talkshow & discussie over Trends anno 2016 en over de liefde als mensenrecht, met Adjiedj Bakas (trendwatcher), drs. Mo(unir) Samuel (Midden-Oosten deskundige, transgender) o.l.v. David Pollard (directeur Workplace Pride)
 • 8 oktober: ‘De Posten kleuren Roze’ – een gezellige roze muzikale avond met o.a. een optreden van Homomannenkoor Shansons. Er wordt een prijsvraag onder bewoners, cliënten en medewerkers van de Posten uitgeschreven van Coming Out-verhalen over zichzelf, kind, kleinkind of een andere bekende.
 • 8 oktober: ‘De kast eruit…..’ – talkshow over liefde in literatuur, poëzi en muziek met de uitreiking van de RespectAward. Waarom moeten mensen eigenlijk uit een kast komen? Is die kast niet juist het grote probleem? Gasten zijn o.a. Ted van Lieshout (schrijver en dichter), Caroline Ros (transgender), Edwin Beskers en wethouder Patrick Welman.
 • 10 oktober: Flashtival – in winkelcentrum De Klanderij zijn op zaterdag vanaf 12.00 uur diverse flitsoptredens en flashmobs te zien. Daarnaast zijn het COC, Roze in Blauw en het Mercury Café aanwezig met stands en de quiz: wat weet het winkelende publiek eigenlijk van seksuele en genderdiversiteit?
 • 10 oktober: ‘Messiah’ van Händel, uitgevoerd door GaLaKoor en Concerto Barocco – vanaf 20.00 uur in de Grote Kerk.
 • 15 oktober: ‘Hoe Cees Monica werd’ – talkshow & discussie over wat er komt kijken bij hét transvrouw zijn én over de genetische basis van seksuele gerichtheid, met dr. Sven Bocklandt (moleculair geneticus), Maaike Sips (journalist, auteur Monica mijn Vader’) en  Monica Sips (Maaike’s transseksuele vader) o.l.v. drs. Asha ten Broeke (wetenschapsjournalist).

GOEREE-OVERFLAKKEE – aandacht voor openheid

In de gemeente Goeree-Overflakkee wordt dit jaar voor de derde keer Coming Out Dag gevierd. Dit jaar wordt op maandag 12 oktober daarmee aandacht gevraagd voor openheid over seksuele en genderdiversiteit. Dat gebeurd door het hijsen van de Regenboogvlag:  om te beginnen om 9.00 uur bij het politiebureau, daarna langs Edudelta Groen, de RGO en het gemeentehuis (ca. 10.00 uur), vervolgens naar de Edudelta vestiging Schoolstraat en tenslotte naar het Diekhuusplein.

Gay op Overflakkee organiseert daarnaast op donderdag 15 oktober vanaf 20.15 uur een Coming Out-borrel in het Diekhuus in Middelharnis.

GOES – Lancering LHBT Netwerk Zeeland

Op 11 oktober (vanaf 14.00 uur) is de officiële lancering van het LHBT Netwerk Zeeland in theater De Mythe in Goes. Het LHBT Netwerk Zeeland heeft als doel om de Zeeuwse organisaties – waaronder COC Zeeland – die zich inzetten voor de emancipatie en acceptatie van seksuele en genderdiversiteit in Zeeland met elkaar te verbinden.

Parels van Zeeland kleinOm het thema kracht bij te zetten introduceert het LHBT Netwerk Zeeland vanaf volgend jaar de Parels van Zeeland Prijs. Deze prijs zal op Coming Out Dag volgend jaar voor het eerst worden uitgereikt aan een persoon of organisatie die belangrijk werk heeft verricht om de sociale acceptatie van seksuele en genderdiversiteit in Zeeland positief te beïnvloeden.

GOIRLE – Wandeltocht op initiatief van Gijs en Roos

Roos van der Meer en Gijs Vanhooren - initiatiefnemers Coming Out Dag 2015 GOIRLE kleinIn Goirle wordt dit jaar op vrijdag 9 oktober voor het eerst Coming Out Dag gevierd. De initiatiefnemers daarvoor zijn Roos van der Meer en Gijs Vanhooren, leerlingen van het plaatselijke Mill-Hill College én lid van de Gay-Straight Alliance (GSA) op die school. Zij hebben burgers, instellingen en winkeliers opgeroepen om op Coming Out Dag de regenboogvlag te hijsen.

GOIRLE - Coming Out Dag 2015 kleinOp initiatief van Gijs en Roos wordt op vrijdag 9 oktober een Vrolijke Wandeltocht georganiseerd.

 • 14.00 uur: vanaf Mill-Hill College richting gemeentehuis – burgemeester Machteld Rijsdorp hijst daar de regenboogvlag en zal kort het woord tot de initiatiefnemers richten;
 • vervolgens wandeltocht naar Cultureel Centrum Jan van Besouw voor een feestelijke bijeenkomst. Rond 16.00 uur vertelt jeugdboekenschrijver Edward van de Vendel over populaire boeken met coming out als thema en leest hij voor uit zijn nieuwe boek Oliver. Leerlingen van het Mill-Hill College interviewen hem over zijn werk.

GRONINGEN – Regenboogvlaggen aan Martinitoren

Maar liefst twee gigantische regenboogvlaggen sierden vorig jaar op Coming Out Dag de Martinitoren en dat zal ook dit jaar – op maandag 12 oktober – het geval zijn. LGBT Groningen roept om te komen helpen om de Martinitoren in kleur zetten! Na afloop wordt er gezamenlijk koffie gedronken. Verder zal LGBT Groningen ook op het Hoofdstation zichtbaar, want daar worden op maandagochtend roze koeken uitgedeeld!

Regenboogweek Groningen 2015 - Coming Out Dag

De activiteiten op Coming Out Dag vormen het slot van de Regenboogweek Groningen 2015 (3-12 oktober).

HAARLEM – Roze viering & Coming Out Party

In het kader van Coming Out Dag wordt op zondag 11 oktober (16.00-17.00 uur) een multireligieuze roze viering gehouden in de Doopsgezinde Kerk – Frankestraat 24 te Haarlem. U bent welkom van 15.30 uur en na afloop is er een hapje en een drankje en tijd voor ontmoeting.

Mensen van verschillende christelijke kerken, de joodse gemeenschap, de Culturele Vereniging Selimye en Boeddhisten hebben hun medewerking toegezegd. Robert Frede (oudkatholiek) en Zinzy Geene (doopsgezind) zijn de voorgangers in de veelkleurige viering met muziek, meditatie, tekst en inspiratie.

Coming Out Party 2015 COC Kennemerland

COC Kennemerland organiseert op zaterdag 10 oktober een Coming Out Party in De Lange Heer – Heerenstraat 6 te Haarlem. Aanvang is om 20.30 uur. Entree is gratis, COC-leden krijgen het eerste drankje gratis.

HENGELO – Theatervoorstelling ‘Boys Don’t Cry’

Speciaal voor de Coming Out Dag wordt speelt Theatereducatie Nederland de voorstelling van Boys Don’t Cry in het Rabotheater in Hengelo. De voorstelling, geschreven en gespeeld door Boudewijn Koops en Jules van Rijn, gaat over twee jongens die opgroeiden in een dorp. Ze zijn anders dan de andere jongens uit het dorp. Gevoeliger, geloviger, kwetsbaarder. Samen beleven ze allerlei avonturen. Betere vrienden dan Boudewijn en Jules zijn er niet. Ook al betekent dat, dat een van de twee liegt om zijn ware identiteit te verbergen, uit angst de vriendschap kapot te maken.

Boys Don’t Cry – Rabotheater, Beursstraat 44 te Hengelo, zondag 11 oktober om 20.00 uur.

HOORN – onthulling regenboogbank

Op vrijdag 9 oktober organiseert de gemeente Hoorn een aantal activiteiten in het kader van de Coming Out Dag.

Scholieren in debat – na het hijsen van de vlag gaan zo’n tachtig leerlingen van SG Newton, Clusius College en Oscar Romero in de raadszaal met elkaar in debat over LHBT-onderwerpen. Aan het einde van het debat wordt een prijs uitgereikt aan de beste debater en de beste klas. Het debat organiseert de gemeente samen met Art. 1 Bureau Discriminatiezaken NHN en de betrokken scholen.

Aandacht voor transgenders – na het debat spreekt wethouder Nel Douw met transgenders en vertegenwoordigers van Stichting Transgender Noord-Holland en Transgender Hoorn tijdens een lunch in het stadhuis. Een nadere kennismaking en informatie-uitwisseling staan centraal.

Onthulling regenboogbank – ‘s middags onthult wethouder Nel Douw samen met vertegenwoordigers van transgenderorganisaties een regenboogbank in de binnenstad op het Dal.

LEEUWARDEN – regenboog stoepkrijten

Op maandag 12 oktober om 8.40 uur ontvangt Gedeputeerde Michiel Schrier van de Provincie Fryslân leerlingen van groep 8 van de Leeuwarder basisschool De Oldenije op de stoep van het Provinciehuis. De kinderen zullen hier de regenboog stoepkrijten. Dit is een initiatief van de Gedeputeerde, de Statenfractie D’66, COC Friesland en Tûmba.

LEIDEN – vier dagen over seksuele en genderdiversiteit

COC Leiden organiseert in het kader van Coming Out Dag een uitgebreid programma. Onder het motto ‘Jij wil toch ook jezelf kunnen zijn?’ wordt vier dagen lang extra aandacht gegeven aan seksuele en genderdiversiteit. Voor het programma wordt samengewerkt met de gemeente Leiden, Gemeente Noordwijk, Leidse Universiteit, Leiden University Pride, Leidse Studenten Ekklesia en Trianon Coming Out Dag 2015.

Donderdag 8 oktober:
– 16.15 uur: 0nthulling regenboogzebrapad aan de nieuwe Beestenmarkt
– 16.45 uur: officiële opening fototentoonstelling ‘Jezelf zijn’ op het Gerecht – met werk van de fotografen Petra van Velzen en Jasmine de Vries – te zien van 8 t/m 25 oktober

Tentoonstelling Banner

– 17.00 uur: hijsen regenboogvlag Stadhuis door wethouder Roos van Gelderen
– 19.30 uur: Film ‘5000 ROEBEL’ in Trianon, met introductie door filmmaker Kris van der Veen

Vrijdag 9 oktober:
– Hijsen regenboogvlag zorginstelling door wethouder Roos van Gelderen
– Hijsen regenboogvlag school door wethouder Frank de Wit
– 20.00 uur: ontsteken regenboogprojectie op vuurtoren Noordwijk
– 19.30 uur: thema-avond ‘Coming Out’ Leiden University Pride in Odessa

Zaterdag 10 oktober:
– 14.00-17.00 uur:Kom uit de kast’-actie COC Leiden op de Haarlemmerstraat/tegenover Harteburgkerk
– 20.00 uur: Mix It All Up! Trans* Cocktailparty – COC de Kroon, Langegracht 65 – met onthulling van de Gender Free WC’s – vanaf 23.00 uur op dezelfde locatie gevolgd door: Mix It All Up! Dance Party

Zondag 11 oktober (Coming Out Dag):
– 11.45 uur: Roze Viering, georganiseerd door COC en Leidse Studenten Ekklesia in de Hooglandse Kerk
– 19.30 uur: Film ‘Over the Rainbow’ in COC de Kroon, Langegracht 65

Vrijdag 15, zaterdag 16 en zondag 17 oktober:
– 20.30 uur: theatervoorstelling ‘Sugar Daddy’ door De Nachtdienen in Theater ins Blau – meer informatie, zie DeNachtdieren.com

Daarnaast hangen vele individuen en organisaties in de Leidse regio, Duin-, Bollen- en Rijnstreek op of rond 11 oktober de regenboogvlag uit. Naast de bovengenoemde organisaties zijn dat ook o.a. politie, brandweer, LUMC en Leidse Studentenverenigingen Minerva, Augustinus, SSR-Leiden, Catena, Quintus en Levitas.

LEIDSCHENDAM-VOORBURG – Recordpoging ‘uit de kast komen’

In Leidschendam-Voorburg mag iedereen zijn wie hij/zij is. Om dat tot uitdrukking te brengen heeft de gemeente ter gelegenheid van Coming Out Dag de handen ineen geslagen met COC Haaglanden. Het resultaat is een kleurrijk en creatief programma in de Herenstraat 42 te Voorburg (voorkant voormalig gemeentehuis)

Op zaterdag 10 oktober wordt daar een recordpoging ‘uit de kast komen’ georganiseerd. Iedereen die vindt dat LHBT-acceptatie de normaalste zaak van de wereld zou moeten zijn, kan dat laten zien door uit de speciale regenboogkast te komen. Aan de jeugd is ook gedacht: er zijn optredens van de dansgroepen Weird Girls en Livendance en kinderen kunnen knutselen en verven in regenboogkleuren. Het feest wordt muzikaal omlijst door de beats van DJ Doriano.

LELYSTAD – tentoonstelling Monument van Trots

Lelystad viert Coming Out Dag met de opening op zaterdag 10 oktober van de tentoonstelling Monument van Trots in de FlevoMeer bibliotheek, Promesse 4 te Lelystad – de tentoonstelling, samengesteld door IHLIA, is daar te zien van 6-26 oktober 2015.

De tentoonstelling wordt om 15.00 uur geopend door wethouder Janneke Sparreboom. Tussen 11.00-17.00 uur worden in de FlevoMeer bibliotheek roze koeken uitgedeeld en gaan vrijwilligers in gesprek met bezoekers over de betekenis van Coming Out dag.

De tentoonstelling Monument van Trots vertelt welke betekenis mensen hechten aan het Homomonument in Amsterdam. Is het een monument van trots, van herdenking, van dialoog of juist voorlichting?

Lelystad kent (nog) geen plek in de stad waar seksuele en genderdiversiteit zichtbaar aandacht krijgt. Daarom koppelt Bureau Gelijke Behandeling de tentoonstelling aan een ontwerpwedstrijd: verzin of maak een ontwerp voor een (virtueel) Homomonument voor Lelystad. De ontwerpen kunnen tot 1 november 2015 worden opgestuurd naar [email protected].

Verder zal in Lelystad van 9-12 oktober de regenboogvlag wapperen op middelbare scholen als ISG Arcus, de Rietlanden en de SGL, maar ook om Bataviahaven, Welzijn Lelystad, Woonzorgcentrum de Uiterton, de FlevoMeer bibliotheek de MFA’s en vanzelfsprekend de gemeente, de provincie en Bureau Gelijke Behandeling zelf. Ook bij Aviodrome gaat dit jaar de vlag uit.

MAASTRICHT – Ludieke acties in Regenboogsteden

COC Limburg - Coming Out Dag 2015 miniOp zondag 11 oktober gaat COC Limburg Werkgroep KIZ (Kennis, Informatievoorziening en Zichtbaarheid) een bezoek brengen aan de Limburgse Regenboogsteden Venlo, Sittard-Geleen, Heerlen en Maastricht en daar ludieke kom-uit-de-kast-acties houden. Aanvang 12.00 uur in Café Rose – Bogaardenstraat 43 te Maastricht. Om 17.00 uur wordt hier ook een afsluitende borrel gehouden.

NIJMEGEN – Buiten de Binary Dag

Buiten de Binary - Transgendergroep Nijmegen - 10 oktober 2015 KLEINTransgendergroep Nijmegen organiseert t.g.v. Coming Out Dag voor de tweede keer de Buiten de Binary Dag: een dag met workshops, lezingen, films, debat, poëzie, polyamorie en politiek. De deur staat voor iedereen open – voor mannen, vrouwen en genderqueer, voor hetero’s, homo’s, lesbiennes, biseksuelen, transgenders, aseksuelen en labellozen. De boodschap is helder: kom langs en ontdek de veelzijdigheid en veranderlijkheid van seksualiteit, gender, verlangen, fantasie, uiterlijk, innerlijk, lichaam, identiteit en de rest. En breng je eigen veelzijdigheid mee natuurlijk!

BUITEN de BINARY – zaterdag 10 oktober, van 11.00-23.00 uur – Roze Huis, St. Antoniusplaats 1 & Café Marcus Antonius, St. Antoniusplaats 15 te Nijmegen.

OSS – basketball-clinic op Johan Cruyff Court

Op vrijdag 9 oktober om 11.15 uur hijsen transgender Aris van Eck en haar partner de regenboogvlag. Oud-basketballer Henk Pieterse geeft op vrijdag 16 oktober vanaf 15.30 uur een basketbal-clinic op het Johan Cruyff Court in park Waterlaat. Ook is er op vrijdag 9 en maandag 12 oktober een fotowand in het gemeentehuis. Iedereen kan daar een profielfoto laten maken en een kleine tekst doorgeven. Toegang is voor bezoekers gratis.

PURMEREND – Roze Viering

Op zondag 11 oktober (vanaf 10.00 uur) wordt er een roze viering gehouden in de Taborkerk – Maasstraat 2 te Purmerend.

ROTTERDAM – Vlaggenparade aan de Boompjes

Vrijdag 9 oktober vanaf 10.00 uur wordt de regenboogvlag gehesen in de hoge mast van de Vlaggenparade aan de Boompjes. Aansluitend is er een korte kick off-bijeenkomst in restaurant Wine and Dine – Zalmstraat 3 te Rotterdam. Foto’s van de Rotterdamse activiteiten rond Coming Out Dag zijn te volgen via #cod010.

Op zondag 11 oktober zullen jongeren van Hang-Out 010 op het voorplein van Rotterdam CS kasten zetten, waarin geluisterd kan worden naar verhalen van LHBT’s en waar een persoonlijke boodschap ingesproken kan worden. De jongeren zullen ook mensen interviewen over coming out, zelfacceptatie en vragen naar hun standpunt over seksuele en genderdiversiteit. Vanaf 19.00 uur sluit de organsatie van Rotterdam Pride Coming Out Dag af met een borrel – zolang de voorraad strekt wordt met gratis roze bubbels teruggeblikt op de editie van dit jaar. Locatie: Stichting WORM, Boomgaardsstraat 71 te Rotterdam.

SCHIEDAM – georganiseerd door Homoambassadeurs

De Homoambassadeurs Schiedam vieren dit jaar Coming Out Dag op een bijzondere manier met het volgende programma op zaterdag 10 oktober:

 • 11.00 uur: hijsen regenboogvlag door wethouder Mario Stam bij het standbeeld van Vrouwe Aleida bij het stadhuis
 • 12.oo uur: feestelijke opening van het regenboogzebrapad door burgemeester Cor Lamers – locatie: Land van Belofte.
 • 15.00 uur: Film ‘Out in the Dark’ van regisseur Michael Mayer, over de ontroerende liefde tussen de Palestijnse Nimr en de Israëlier Roy – kosten € 9,- of € 2,50 met kortingspas van Wenneker Cinema, Vijgensteeg 2 te Schiedam – reserveren kan via de VVV (010-4733000) of op Wenneker Cinema-site – na afloop is er de mogelijkheid een drankje te nuttigen in het Grand Café van het Wennekerpand – aansluitend:
 • 17.00 uur: Fotoshoot in Wennekerpand door fotograaf Louis Haagman – iedereen kan met iedereen op de foto. De homoambassadeurs willen hiermee tonen dat op Coming Out Dag liefde tussen twee gelijkgestemden geen grenzen kent en daarmee ook niet aan vooroordelen bloot mag staan.

TILBURG – Regenboogzebrapad

Op vrijdag 9 oktober wordt t.g.v. Coming Out Dag door wethouder Marcelle Hendrickx een regenboogzebrapad geopend aan de oversteekplaats van de (Korte) Heuvel in Tilburg. Het regenboogzebrapad is een cadeau van de gemeente Tilburg aan de Stichting Roze Maandag, die dit jaar het zilveren jubileum vierde. 

UTRECHT – Roze viering

Op zondag 11 oktober (vanaf 10.30 uur) wordt een roze viering gehouden in de Geertekerk – Geertekerkhof 23 te Utrecht. Voorganger is ds. Alleke Wieringa.

WESTLAND – Pink Moustache

Ter gelegenheid van Coming Out Dag worden er diverse activiteiten georganiseerd in de gemeente Westland.

PINK MOUSTACHE Westland - Coming Out Dag 2015Vrijdag 9 oktober

 • 17.00–18.00 uur: WOS-radioshow ‘Zo Weekend’, met diverse gasten over de activiteiten vanwege Coming Out Dag.
 • 22.00–04.00 uur: Pink Moustache in De Nachtburgemeester op het Wilhelminaplein in Naaldwijk. Pink Moustache is het allereerste openminded feest van het Westland. Entree gratis.

Zaterdag 10 oktober – 09.30–17.00 uur: in winkelcentrum De Tuinen staat een kast waarmee aandacht gevraagd wordt voor Coming Out Dag aan het winkelend publiek. Mensen kunnen tevens een foto maken. Vanaf 14.30 uur: Recordpoging “de meeste Westlanders uit de kast in 10 minuten tijd”. Gepresenteerd door DeeDee Janssen. Op sociale media te volgen via #ComingOutDag2015Westland.

Maandag 12 oktober wordt de regenboogvlag gehesen door gemeente Westland, Lentiz Dalton Mavo, Vitis Welzijn en sportvereniging Velo.

ZWOLLE – Theatervoorstelling ‘Boys don’t cry’

Op vrijdag 9 oktober wordt in Theater Odeon de voorstelling Boys don’t cry voor middelbare scholieren gespeeld. Na de voorstelling gaat de voorlichtingsgroep van COC Zwolle met alle deelnemende klassen van de Thorbecke Scholengemeenschap terug naar hun school om napraten over de voorstelling.

POSTER

Wil je op school, de werkplek of sportclub aandacht besteden aan Coming Out Dag? Hang de downloadbare poster op. Download de PDF-file en laat deze bijv. bij een copyshop in kleur printen op A3-formaat:

cod2015web-postertje

[Bron: COC Nederland]