Met jouw steun heeft het COC veel bereikt:

12 maart 2019: verbod op discriminatie van trans en intersekse personen opgenomen in Awgb
1 juli 2015: afschaffing enkele-feitconstructie, waarmee scholen openlijk LHB-leerlingen en -docenten mochten weren
2011: Jos Brink Staatsprijs voor LHBT-emancipatie voor vrijwilligers COC
7 maart 2017: Politieke partijen tekenen COC’s Regenboog Stembusakkoord
1 november 2014: afschaffing weigerambtenaar
Gender & Sexuality Alliances op tweederde van de middelbare scholen
2008: Speciale consultatieve status bij de Verenigde Naties voor COC Nederland
Ruim 100 ouderenzorginstellingen met een Roze Loper voor LHBT-vriendelijkheid
30 augustus 2017: Tsjetsjeense LHBTI-asielzoekers krijgen eenvoudiger asiel in ons land
23 juli 2016: Toekenning Erepenning van de gemeente Amsterdam t.g.v. 70-jarig bestaan COC
1 april 2014: Wet Lesbisch Ouderschap geeft lesbische ouderparen en hun kinderen gelijke rechten
2008: Percentage Nederlanders dat negatief is over homo’s gedaald van 36 procent in 1968 naar vier procent in 2008
2011: Eerste VN-resolutie tegen LHBT-mensenrechtenschendingen
Canal Parade 2015: Boot COC Nederland wint juryprijs voor beste boodschap
COC ondersteunt LHBT-organisaties in meer dan 35 landen
Jaarlijks meer dan 2500 COC-voorlichtingslessen op school
2012; Geen LHBT-asielzoekers meer teruggestuurd naar Irak
1973: COC krijgt Koninklijke Goedkeuring - de vereniging kan zich als rechtspersoon laten inschrijven
9 september 2019: mbo-scholen verplicht LHBTI-emancipatie te bevorderen
2013: ‘Een groot protest tegen de Russische wet’ - New York Times over COC-demonstratie tijdens bezoek president Poetin
1 juli 2014: Transgenderwet maakt wijzigen geslachtsregistratie veel eenvoudiger
2012: Politieke partijen tekenen COC’s Roze Stembusakkoord over langslepende LHBT-kwesties
8 april 1971: afschaffing van het discriminerende artikel 248bis in het Wetboek van Strafrecht
Strafeis bij discriminerend geweld met 100 procent verhoogd
1994: Algemene Wet Gelijke Behandeling verbiedt discriminatie op grond van homoseksualiteit
Canal Parade 2018: COC Nederland wint juryprijs voor beste uitbeelding Pride-thema met Powervrouwenboot
2009: Paren van gelijk geslacht mogen buitenlands kind adopteren
2012: Voorlichting over LHBT’s verplicht op elke school
2015: alle 5 afspraken van Roze Stembusakkoord uit 2012 ingelost
2011: ’s Werelds eerste kerkelijke verklaring tegen geweld tegen homoseksuelen
7 september 2015: Russische LHBT-asielzoekers krijgen eenvoudiger asiel in ons land
Rainbow Awards 2015: LGBT Achievement Award voor COC Nederland
30 december 1964: COC-voorzitter Benno Premsela als eerste homoactivist openlijk op televisie

KOM OOK IN ACTIE!

Jouw hulp is nodig. Steun ons nationale en internationale werk voor acceptatie en gelijke rechten.

Steun COC

COMING OUT DAG 2017 – activiteiten door het hele land

Op of rond woensdag 11 oktober worden in het hele land Coming Out Dag-activiteiten georganiseerd. Activiteiten rond Coming Out Dag 2017 zijn op twitter te volgen via #regenboogvlag2017 en #comingoutdag2017.

OPROEP

Organiseer je een activiteit? Stuur dan een persbericht naar info@coc.nl en naar info@switchboard.nl. Op deze pagina plaatsen we een selectie van activiteiten. Op de agenda-pagina van Switchboard vind je het volledige overzicht.

REGENBOOGVLAG op GEMEENTEHUIZEN en MINISTERIES

Ter gelegenheid van Coming Out Dag hesen vorig jaar een recordaantal gemeenten en provincies de regenboogvlag. Dit jaar gebeurd dat ook bij de ministeries van OCW, Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Economische Zaken, Financiën, Veiligheid & Justitie, Defensie, Buitenlandse Zaken & Ontwikkelingssamenwerking. De verwachting is dat het dit jaar nog meer lokale en provinciale overheden mee doen.

Regenboogvlag - CC-Pixabay klein 1Gemeenten die vorig jaar de regenboogvlag hesen en/of dat voor dit jaar hebben toegezegd zijn: Aa en Hunze, Alkmaar, Almelo, Almere, Amersfoort, Amsterdam (dit jaar niet, uit respect voor de overleden burgemeester), Alphen, Appingedam, Arnhem, Assen, Baarn, Barendrecht, Bedum, Beesel, Bellingwedde, Bergen op Zoom, Blaricum, Borne, Borsele, Boxtel, Breda, Brunssum, Bunnik, Capelle aan de IJssel, Culemborg, Delft, Den Bosch, Den Haag, De Bilt, De Ronde Veere (Mijdrecht), Deventer, Diemen, Dordrecht, Dronten, Eemsmond (Uithuizen), Eindhoven, Enschede, Frankeradeel, Geldermalsen, Geldrop-Mierlo, Gennep, Gilze-Rijen, Goeree-Overflakkee, Goes, Goirle, Gooise Meren (Bussum), Gouda, Groningen, Hardenberg, Haaksbergen, Haaren, Haarlem, Haarlemmermeer (Hoofddorp), Halderberge, Heemstede, Heerlen, Helmond, Hellendoorn, Hengelo, Hilversum, Hoogezand-Sappemeer, Hoorn, Houten, Huizen, Hulst, Kaag en Braassem, Kampen, Katwijk, Laarbeek, Landgraaf, Lansingerland, Laren, Leek, Leeuwarden, Leiden, Leiderdorp, Leidschendam-Voorburg, Lelystad, Leusden, Lochem, Loppersum, Losser, Maastricht, Middelburg, Moerdijk, Montfoort, Nederweert, Nieuwegein, Nijkerk, Nijmegen, Noordwijk, Onderbanken, Oldambt (Winschoten), Oldenzaal, Opmeer, Oss, Oude Pekela, Peel en Maas, Pijnacker-Nootdorp, Purmerend, Raalte, Reusel-De Mierden, Rheden, Rhenen, Roermond, Roosendaal, Rotterdam, Rijswijk, Schiedam, Schijndel, Simpelveld, Sint-Oedenrode, Schagen, Sittard-Geleen, Sluis, Smallingerland, Son en Breugel, Stadskanaal, Steenbergen, Stichtse Vecht (Maarsen), Súdwest-Fryslân (Sneek), Ten Boer, Tilburg, Tubbergen, Twenterand, Tynaarlo, Uithoorn, Utrecht, Utrechtse Heuvelrug (Doorn), Valkenburg, Veenendaal, Veere, Veghel, Velsen, Venlo, Venray, Vianen, Vlaardingen, Vlissingen, Voorschoten, Wageningen, Weert, Weesp, Westervoort, Westland, Wierden, Winsum, Woensdrecht (Hoogerheide), Woerden, Wijchen, Wijdemeren (Loosdrecht), Wijk bij Duurstede, IJsselstein, Zaanstad, Zeewolde, Zeist, Zevenaar, Zoetermeer, Zuidhorn, Zuidplas, Zundert, Zwijndrecht en Zwolle.

In een aantal gemeenten wordt de regenboogvlag niet gehesen – daar beroept men zich vaak heel formeel op het ‘vlaggenprotocol’. Dat betekent echter niet dat in al die gemeenten de regenboogvlag niet zal wapperen, want tal van burgers en politici besluiten dat dan maar zelf te doen. Dat is bijvoorbeeld het geval in Etten-Leur en Rijssen-Holten.

De regenboogvlag werd ook gehesen door de provincies: Drenthe, Flevoland, Friesland, Gelderland, Groningen, Limburg, Noord-Holland, Overijssel, Utrecht en Zuid-Holland.

ALMERE – Coming Out Dag in De Voetnoot

Woensdag 11 oktober, vanaf 19.30 uur – Coming Out Dag, georganiseerd door Avanti, de Schoor en Roze Almere, in het oude CKV-gebouw De Voetnoot (Stadhuisplein 2 te Almere). In de vooravond activiteiten gericht op jongeren. ’s Avonds is er een lezing door Tofik Dibi, een performance van Mounir Samuel en een korte film. Voor meer informatie – zie Facebook.

AMERSFOORT – Coming Out Weekend

Derk Koetje Award 2017 voor Gazi Duran – traditioneel wordt de Derk Koetje Award (de Amersfoortse LHBTI-onderscheiding) uitgereikt in het weekend op of rond Coming Out Dag. Dit jaar werd de prijs door wethouder Bertien Houwing uitgereikt aan Gazi Duran, in Amersfoort actief binnen Jong & Out en bij de stichting Maruf.

Coming Out Dag woensdag 11 oktober – start met een ontbijt op het stadhuis en het hijsen van de regenboogvlag als opmaat voor een Coming Out Weekend met een uitgebreid programma. Op dinsdag 10 en woensdag 11 oktober is in de publiekshal van het Stadhuis de expositie van Roze Ouderen te zien. De expositie is te bezichtigen tijdens de reguliere openingstijden van het Stadhuis.

Voor informatie over alle activiteiten – zie de Facebookpagina van Gaylender Amersfoort.

ARNHEM – Regenboogsymposium in Provinciehuis

Regenboogsymposium provincie Gelderland – In samenwerking met de GGD en de Gelderse COC’s organiseert de provincie Gelderland op maandag 9 oktober 2017 van 13.30-17.30 uur in het Huis der Provincie (Markt 11 te Arnhem) een symposium om een impuls te geven aan de sociale acceptatie, veiligheid en zichtbaarheid van LHBTI’s in Gelderland. Veel LHBTI’ers kampen in het dagelijks leven met gevoelens van onveiligheid en discriminatie. De provincie Gelderland vindt het belangrijk dat iedere burger zichzelf kan zijn, ongeacht seksuele of genderidentiteit. Doel van het symposium is, samen met Gelderse Collegeleden, Raadsleden, Statenleden en ambtenaren de mogelijkheden te verkennen om de positie van LHBTI’ers in Gelderland te verbeteren.

ASSEN – lezing ds. Wielie Elhorst

Op dinsdag 10 oktober geeft dominee Wielie Elhorst vanaf 20.00 uur een lezing in kerkelijk centrum De Bron (Einthovenstraat 28 te Assen). Elhorst is de enige predikant in ons land met een speciale opdracht voor de LHBTI-gemeenschap. Na de lezing is er ruimte voor discussie en onderling gesprek.

DELFT – Straattheater

Coming Out Dag woensdag 11 oktober: kickoff en première van de interactieve theatervoorstelling Begrensd getolereerd. Deze reis door de LHBTI-geschiedenis is georganiseerd door DWH Delft en gecreëerd door studenten van Theater Babel Rotterdam en Willem de Kooning Academie. De volgende partijen hebben geholpen met de totstandkoming: Gemeente Delft, Outsite, Heads Academy, het Prinsenhof en Delft Potterie. Vormgeving & regie: Denise Groot Kormelinck en Mike Schmitz. Creative Design: Anke Winkelmolen. Voor meer informatie – zie Facebook.

Tijdens een tour door de binnenstad, wordt het publiek naar vier locaties gebracht. Op elke locatie wordt een scene gespeeld die de strijd tegen ‘het hokjes denken’ belicht. Ook in de overgangen van de ene naar de andere scene gebeurt er van alles. Na het zien van de laatste scene valt het hele verhaal op zijn plek. De voorstelling is gebaseerd op waargebeurde verhalen en geïnspireerd door de LHBTI-emancipatie en tweede feministische golf rond 1970. Er zullen in totaal acht voorstellingen gegeven worden.

DEN HAAG – Kickoff bij Homomonument

Kickoff van de Coming Out Dag op woensdag 11 oktober van 14.00-16.00 uur bij het Internationale Homomonument aan de Koekamp in Den Haag. Zie HIER voor het programma van de kickoff.

DEVENTER – bijeenkomst Roze Ouderen

Coming Out Dag woensdag 11 oktober – Werkgroep 50Plus van COC Deventer en de gemeente Deventer organiseren een bijeenkomst over de positie van roze ouderen. Deze bijeenkomst vindt plaats op het stadhuis van Deventer (Grote Kerkhof 1) en duurt van 14.00-17.00 uur met een borrel na afloop. Tijdens deze middag wordt kort aandacht gevraagd voor een aantal activiteiten van de Werkgroep 50Plus. De activiteiten van de werkgroep zijn ook beschreven in een folder, waarvan het eerste exemplaar aan PvdA-raadslid Be Spa wordt aangeboden. Voordat de bijeenkomst begint, wordt voor het Deventer stadhuis de Regenboogvlag gehesen.

EINDHOVEN – in gesprek bij Regenboogtunnel

Coming Out Dag woensdag 11 oktober – 9.30 uur: hijsen van de Regenboogvlag op het stadsplein in Eindhoven. Van 15.00-17.00 uur staan vrijwilligers van COC Eindhoven en regio bij de Regenboogtunnel om met voorbijgangers in gesprek te gaan. Verder spreekt COC Eindhoven en regio ’s avonds op een bijeenkomst van de Jonge Democraten over het Cocktail Project t.b.v. LHBTI-vluchtelingen en -asielzoekers.

EMMEN – Première speelfilm ‘ANDERS’

Op Coming Out Dag woensdag 11 oktober nodigen de provincie Drenthe, gemeente Emmen en Hellenthal Studios u van harte uit voor de feestelijke première van de film ‘ANDERS’ van regisseur Reinout Hellenthal – vanaf 19.30 uur in bioscoop Kinepolis (Westeind 70 te Emmen). ‘ANDERS’ gaat over iemand die op zoek is naar zichzelf. Het gaat over iemand die anders ís en zich ook anders vóelt. De film laat zien hoe de hoofdpersoon met die gevoelens omgaat en hoe de omgeving daarop reageert. Het verhaal wordt in een Drentse context geplaatst, met de Drentse cultuur en het Drentse landschap op de achtergrond.

ENSCHEDE – Regenboogontbijt

Coming Out Dag woensdag 11 oktober – inloop vanaf 8.00 uur: Regenboogontbijt in de Mozaïkzaal van het stadhuis (Langestraat 51). Zie HIER voor meer informatie over activiteiten deze Coming Out-week.

GRONINGEN – Regenboogweek

Coming Out Dag woensdag 11 oktober hijst COC Groningen traditiegetrouw de Regenboogvlag samen met de Stichting LGBT en de gemeente Groningen. Er wordt om 8.00uur bij de Martinitoren verzameld om daarna gezamenlijk de trap met 311 treden te trotseren.

Op Coming Out Dag staat een speciale voorstelling van ‘120 BPM’ op het programma. In deze film volgen we Nathan die zich aansluit bij ACT UP Parijs tijdens de opkomst van hiv/aids in de jaren ’90. De film wordt voorafgegaan door een kort interview met Rob de Groot, die de tijd die in de film geschets wordt zelf meegemaakt heeft en ook in ACT UP actief was. Locatie: Groninger Forum (Hereplein 73 te Groningen), vanaf 20.30 uur.

Donderdag 12 oktober wordt in de Lutherse Kerk (Haddingestraat 23) een thema-avond over ‘Coming Out in de Islam’ gehouden – hoofdgast is Gazi Duran, bestuurslid van stichting Maruf, het platform van queer moslims in ons land én winnaar van de Derk Koetje Award 2017.

Zie HIER voor alle informatie over de Regenboogweek in Groningen/Drenthe.

HELMOND – stand bij ROC te AA

Coming Out Dag woensdag 11 oktober – 10.00-11.30 uur: vrijwilligers van COC Eindhoven en regio staan op een stand in het ROC ter AA (Keizerin Marialaan 2) waar om 10.45 uur de regenboogvlag wordt gehesen door wethouder Margreet de Leeuw-Jongejans van Helmond.

HENGELO – Regenboogontbijt

Coming Out Dag woensdag 11 oktober – aanvang 8.00 uur: Regenboogontbijt in Hotel Nationaal met muziek en poëzie. Zie HIER voor meer informatie over activiteiten deze Coming Out-week.

HOOFDDORP (gem. Haarlemmermeer) – Workshop ‘Coming Out’

Op Coming Out Dag woensdag 11 oktober wordt vanaf 19.30 uur in het cultuurgebouw in Hoofddorp de workshop ‘Coming Out’ georganiseerd. Vanaf 20.00 uur wordt de speelfilm Milk vertoond, over het leven van Harvey Milk. Zie HIER voor meer informatie.

LEEUWARDEN – conferentie ‘Help! Een hetero in de klas…’

Coming Out Dag woensdag 11 oktober organiseert The Melting Pot, het LHBT-netwerk van NHL Stenden in samenwerking met COC Friesland en kenniscentrum discriminatie en diversiteit Tûmba vanaf 15.00 uur op de hogeschoolcampus aan de Rengerslaan (centrale hal Stenden) de conferentie ‘Help! Een hetero in de klas…’ – docentenconferentie over professionaliteit, seksuele en genderdiversiteit. Op deze conferentie wordt de theatervoorstelling Homonologen vertoond, is er een talkshow met speciale gasten uit het onderwijs, de politiek en journalistiek en worden zeven workshops met bijzondere thema’s aangeboden.

LEIDEN – Opening Regenboogzebrapad

Op woensdag 11 oktober is er vanaf 8.30 uur een heus Coming Out Dag-ontbijt op de Koornbrug met wethouder Van Gelderen, maatschappelijke organisaties en leden en vrijwilligers van COC Leiden. Om 16.00 uur wordt het definitieve Regenboogzebrapad geopend – locatie: hoek 2de Binnenvestgracht/Steenstraat. Aansluitend wordt vanaf 16.30 uur een Coming Out Dag-borrel wordt gehouden in Café De Kroon, Langegracht 65. Vanaf 17.00 uur organiseert COC Leiden i.s.m. Leiden University Pride een thema-avond over coming out in verschillende culturen – locatie: Plexus, Kaiserstraat 25.

In de dagen na woensdag 11 oktober zijn er nog zes activiteiten en acht LHBTI-films tijdens het Leiden International Filmfestival (LIFF). De Canadese trans-schrijver, comictekenaar en activist Sophie Labelle (i.s.m. ASV Prometheus) is voor Leiden een unicum. Nooit eerder was deze beroemde auteur hier. Ze vertelt op donderdag 12 oktober over haar werk in het Lipsiusgebouw van de Leidse Universiteit.

LELYSTAD – Coming Out Week

Lelystad viert Coming Out Dag 2017 met een weeklang activiteiten van 8 tot en met 13 oktober.

  • zondag 8 oktober om 16.00 uur: Roze Viering in de Ontmoetingskerk aan de Schor. Mensen afkomstig uit verschillende kerken en de Liberaal Joodse Gemeente hebben deze viering samen voorbereid. Het thema is ‘Zing, vecht, huil, bid, lach – wandelen met Prediker’. Er is solozang van Floris Visscher en hij wordt daarbij begeleid door pianiste Ina Warger.
  • woensdag 11 oktober hijsen 26 organisaties de regenboogvlag, waarbij RABObank Lelystad voor het eerst meedoet met een grote banner op de zijkant van het kantoor. Wethouder Janneke Sparreboom hijst om 9.00 uur de vlag bij GGD Flevoland, ook een van de organisaties die voor het eerst meedoen aan Coming Out Dag. Daarnaast hangen vlaggen op scholen, bij Aviodrome, het Agoratheater, in Bataviahaven, de Ontmoetingskerk, de MFA’s, het stadhuis en het provinciehuis van Flevoland.
  • woensdag 11 oktober: Bureau Gelijke Behandeling presenteert een onderzoeksrapport aan wethouder Sparreboom, waarin antwoord wordt gegeven op de vraag in hoeverre basisscholen in Lelystad invulling geven aan de verplichting om hun leerlingen respectvol te leren omgaan met seksuele diversiteit. Op dat terrein kan in Lelystad nog veel worden verbeterd. Bureau Gelijke Behandeling, Kubus en Dramaxx hebben daarom een aanbod ontwikkeld voor groep 1 tm 8, waarin theater een belangrijke rol speelt. Lelystadse scholen kunnen hier vanaf 1 november gebruik van maken.
  • woensdag 11 oktober, 15.00-16.00 uur: het Regenboogzebrapad vormt bij het station het toneel voor straattheater en een vrolijke ontmoeting met het publiek.
  • woensdag 11 oktober, 20.00 uur – in de Kubus: première van ‘Op ieder potje past een dekseltje’, een swingende musical, die Lelystedelinge Denise Theunis schreef over haar coming out. Kaarten zijn aan de zaal te koop voor 5 euro. In de voorverkoop is de prijs 4 euro, te bestellen via opiederpotjepasteendekseltje.nl. Na de première gaat de voorstelling op tournee langs Lelystadse scholen voor voortgezet onderwijs, in combinatie met gastlessen van Bureau Gelijke Behandeling.
  • donderdag 12 oktober, 20.00 uur – FlevoMeer Bibliotheek: avond met politicoloog en opiniemaker Mounir Samuel en fotograaf Rik Besselink.
  • vrijdag 13 oktober – Agoratheater: prachtige, actuele film Una Mujer Fantastica.

NIEUWEGEIN – informatieavond

Coming Out Dag woensdag 11 oktober – 20.00-22.00 uur: lokale afdelingen van PvdA, SP, GroenLinks en CDA in Nieuwegein verzorgen een gratis informatieavond in Bibliotheek De Tweede Verdieping. Meer informatie is te vinden in het Facebook-evenement.

NIJMEGEN – Qleurig & Onderwijsconvenant

Wethouder Bert Frings geeft de aftrap voor Coming Out Dag 2017 door op woensdag 11 oktober om 8.30 uur bij de Stevenstoren, in aanwezigheid van leerlingen van basisschool Petrus Canisius, de grote regenboogvlag op te hangen.

Naast de vlag op de Stevenstoren zal de regenboogvlag op een groot aantal andere plaatsen wapperen, b.v. bij wijk- en sportaccommodaties en bij diverse sportverenigingen. Ook zijn er dit jaar op alle toegangswegen Regenboogbanieren opgehangen (totaal 75). Daarnaast is via Facebook ook aan burgers de oproep gedaan om een eigen regenboogvlag te hijsen.

Theaterbureau Mind Mix en de LHBTI-jongerenorganisatie Dito! verzorgen prikkelende activiteiten in het stadscentrum op woensdagmiddag 11 oktober. Dit doen zij met de foto-actie ‘Ik val op’ en met een bewustwordingsactie rond seksuele en genderdiversiteit.

Bibliotheek De Mariënburg – hele maand oktober een foto-expositie in het kader van Coming Out Dag en vindt op 14 oktober Qleurig plaats, een avond rond de vraag ‘Hoe gelukkig zijn LHBTI’s?’ – beantwoord door dr. Niels Spiering (gendersocioloog Radboud Universiteit) – gevolgd door een literair programma met schrijvers, zoals Edward van de Vendel, Frank Norbert Rieter, Sebastiaan Andeweg, Frans Eppink en Amal Karam.

Convenant – op Coming Out Dag is de ondertekening van het convenant SchoolsOUT 2017-2021 gepland. Met de ondertekening van dit convenant spreken ondertekenende partijen naar elkaar uit dat ze ook de komende 5 jaar blijven samenwerken en aandacht blijven besteden aan de acceptatie van seksuele en genderdiversiteit. De ondertekenaars zijn: wethouder Renske Helmer-Englebert, Jacques van der Logt (namens PO), Han Elbers (Alliantie VO namens het VO), Hanneke Berben (MBO) Moniek Pieters (GGD GZ), Ap Willemsen (COC regio Nijmegen) en Daan Janssen (Dito).

OLDAMBT – Regenboogweek

In het kader van de Regenboogweek Groningen/Drenthe worden er in Oldambt tal van activiteiten georganiseerd. Op Coming Out Dag woensdag 11 oktober wordt om 10.15 uur feestelijk de Regenboogvlag gehesen aan het gemeentehuis aan de Langestraat door wethouder Kees Swageman. Om 14.00 uur is de onthulling van het bordje met een betekenisvolle tekst bij het Regenboogzebrapad op de Mr. D.U. Stikkerlaan door wethouder Bard Boon. Zie HIER voor de overige activiteiten tijdens de Regenboogweek.

PURMEREND – Regenboogmaand

Opening Regenboogkunstwerk vanaf 16.00 uur op Coming Out Dag woensdag 11 oktober: feestelijke opening van het regenboogkunstwerk bij het NS Station (Stationsweg 1 te Purmerend). Het Nederlands Kindertheater verzorgt een optreden, er zijn twee persoonlijke verhalen, taartjes en koffie verkeerd. Voor meer informatie – zie Facebook-eventpagina.

Opening Expositie Transgenders op vrijdag 13 oktober, vanaf 17.30 uur (inloop vanaf 17.00 uur) in het gemeentehuis van Purmerend. Stichting Transgenders Noord-Holland heeft de fotoreeks ‘Een manier van leven’ ontwikkeld die een maand lang in het Netwerkcafé te bezichtigen is. De expositie toont de diversiteit van transgenders woonachtig in Purmerend en omgeving.

Zie HIER voor de overige activiteiten in de Regenboogmaand in Purmerend.

ROERMOND viert de Diversiteit

Op vrijdag 13 oktober viert Roermond de diversiteit – vanaf 19.00 uur in het Witte Kerkje. Het doel is om elkaar ongedwongen te ontmoeten en om er en een gezellige avond van te maken samen. Daarnaast wil de gemeente Roermond graag horen van haar inwoners wat hun ideeën zijn voor Roermond regenboogstad. Voor meer informatie – zie de Facebookpagina.

ROOSENDAAL – Opening Regenboogpad

Coming Out Dag woensdag 11 oktober om 9.30 uur wordt in Roosendaal door wethouder Cees Lok een Regenboogpad officieel in gebruik genomen. Roosendaal draagt op die manier symbolisch bij aan de sociale acceptatie van LHBTI’s. Het Regenboogpad benadrukt dat iedereen zichzelf moet kunnen zijn. Er is gekozen voor een in het oog springende locatie, namelijk het kruispunt Burgemeester Freijterslaan–Laan van Brabant, vlakbij het busstation en winkelcentrum De Roselaar.

SCHIEDAM – Toneel over Hokjesdenken

Ter gelegenheid van Coming Out Dag worden de wieken van molen De Vrijheid versiert met de Regenboogvlag. Op zaterdag 7 oktober hijst wethouder Mario Stam om 11.00 uur de Regenboogvlag bij het standbeeld van Vrouwe Aleida.

Zaterdagavond 7 oktober is in het Wennekerpand de voorstelling What’s in a name. Een wervelende toneelavond over hokjesdenken. Vol humor, theater, poëzie, muziek en persoonlijke verhalen. U bent hierbij van harte welkom.

SOEST – Regenboogvlag bij Café D’Oude Enghe

In Soest wordt door de gemeente (nog) geen regenboogvlag gehesen op Coming Out Dag, maar dat gaat wel gebeuren bij het LHBT-Café Soest op woensdag 11 oktober van 16.00-17.00 uur in Café D’Oude Enghe (Middelwijkstraat 2).

Meer informatie is te vinden in het Facebook-evenement.

TERNEUZEN – Uitreiking Zeeuwse Parel 2017

Coming Out Dag woensdag 11 oktober, 18.00-21.30 uur in Brassie Westbeer: voor de tweede maal de uitreiking van de Zeeuwse Parel.

TIEL – Opening Regenboogloper

Op woensdag 11 oktober nemen wethouder Marcel Melissen en raadslid Robert van Galen om 16.00 uur de Regenboogloper in gebruik. Met de Regenboogloper, gelegen in het voetgangersgebied in het culturele hart van de stad tussen cultuurcentrum Zinder en Schouwburg Agnietenhof, wordt aandacht gevraagd voor de acceptatie en emancipatie van LHBTI’s. De Regenboogloper ligt in het voetpad dat de Huf van Burenstraat verbindt met de Koninginnestraat. Het is gemaakt van gekleurde steentjes in paars, blauw, groen, geel, oranje en rood. Het is daarmee een duurzame loper.

TILBURG – Verklaring van Dordrecht

In Tilburg wordt de Verklaring van Dordrecht ondertekend – in aanwezigheid van Barbara Barend. De verklaring werd in 2013 opgesteld door Transgender Netwerk Nederland met als doel de emancipatie van transpersonen op de werkvloer te bevorderen.

UTRECHT – uitkomsten onderzoek roze ouderen

Coming Out Dag woensdag 11 oktober – vanaf 8.30 uur: hijsen Regenboogvlag bij het Utrechtse Stadskantoor door burgemeester Jan van Zanen – aansluitend is er voor vertegenwoordigers van LHBTI-organisaties een ontbijt.

Studentenvereniging Anteros organiseert op 11 oktober een programma van 8.30-22.00 uur in het David de Wied Gebouw (Padualaan 99 te Utrecht) met diverse programmaonderdelen – waaronder vanaf 14.00 uur een mini-conferentie over het zichtbaar en bespreekbaar maken van seksuele diversiteit in het hoger onderwijs en de stad Utrecht.

Meer informatie is HIER te vinden en in het Facebook-evenement.

Ook is er op 11 oktober a.s. een themabijeenkomst Roze Ouderen van 10.45-12.00 uur in Wijkcentrum De Helden (J. van Galenstraat 6 te Utrecht) met de presentatie van de uitkomsten van een behoefteonderzoek onder roze ouderen in Utrecht. Aanmelden voor de bijeenkomst kan HIER.

VELSEN (IJmuiden) – Opening Regenboogloper

Coming Out Dag woensdag 11 oktober – 16.oo uur: op Plein 40-45 te IJmuiden wordt de regenboogloper geopend door burgemeester Frank Dales van Velsen. Na de opening is er in de foyer van de Burgerzaal nog een drankje. Voor de opening zal de burgemeester in de ochtend de Regenboogvlag hijsen op het gemeentehuis.

VENLO – Regenboogkast

Op Coming Out Dag woensdag 11 oktober zal Stichting Roze Zaterdag 2019 in de hal van het Valuas College (voortgezet onderwijs) in Venlo een Regenboogkast neerzetten. Vanuit de kast wordt een leuke en prikkelende vraag met betrekking tot Coming Out Dag gesteld aan leerlingen én leerkrachten. Hun antwoord schrijven ze op een post-it en wordt in de kast geplakt. Het project zal te volgen zijn via de Roze Zaterdag 2019-Facebookpagina. De Regenboogkast zal in de aanloop naar Roze Zaterdag 2019 Venlo-Krefeld op verschillende plaatsen opduiken om in de regio interessante en uitdagende vragen over diversiteit en LHBTI-bewustwording te stellen aan passanten.

VENRAY – Regenboog Fontein

Coming Out Dag woensdag 11 oktober, 9.00 uur: wethouder Martijn van der Putten hijst de Regenboogvlag bij het stadhuis (Raadhuisstraat 1 te Venray). Aansluitend volgt het programma Regenboog Fontein, met een kleine tentoonstelling – alléén te zien op woensdag 11 oktober op het Stadsplein. Om 12.00 uur zal wethouder Martijn van der Putten daar een korte opening houden. Iedereen wordt uitgenodigd een #selfie te nemen met ons COC Limburgse ‘Hart van de Liefde’.

ZAANSTAD – Symposium over diversiteit

Coming Out Dag woensdag 11 oktober organiseert het LHBT-netwerk Zaanstad het Symposium Diversiteit is Rijkdom, seksuele en gender diversiteit in Zaanstad. Vanaf 14.30 uur in het Stadhuis van Zaanstad. De uitnodiging en achtergrondinformatie is HIER te vinden.

ZUTPHEN – Intentieverklaring Regenbooggemeente

Coming Out Dag woensdag 11 oktober: bijeenkomst ter gelegenheid van het feit dat Zutphen zich aansluit in de rij van Regenbooggemeenten. De bijeenkomst (waarbij iedereen welkom is) begint om 9.30 uur en vindt plaats in de hal van het Oude Stadhuis aan het ’s Gravenhof te Zutphen.

Nadat de Regenboogvlag gehesen is, ondertekent wethouder Patricia Withagen de Intentieverklaring ‘Zutphen Regenbooggemeente’. Aansluitend gaan de aanwezigen – onder het genot van koffie en thee – met elkaar in gesprek over de betekenis van de status van Regenbooggemeente voor Zutphen. De Regenboogvlag zal niet alleen wapperen op het stadhuis van Zutphen; ook de Zutphense winkeliers zullen hun panden sieren met de Regenboogvlag.

ZWOLLE – Regenboogsymposium in Provinciehuis

In de aanloop naar Coming Out Dag 2017 houdt de provincie Overijssel een Regenboogsymposium voor gemeenten, maatschappelijke organisaties en bedrijfsleven. Van elkaar leren, staat tijdens het Regenboogsymposium centraal. Deelnemers verkennen samen de positie van LHBTI’s in Overijssel.

Tijdens de workshops buigen de deelnemers zich over thema’s als LHBTI’s en onderwijs, inclusiviteit op de werkvloer, seksuele diversiteit in de zorg, LHBTI-beleid voor gemeenten, veiligheid van LHBTI’s en Sport voor iedereen. De workshops worden verzorgd door COC Zwolle, Diversiteit in Bedrijf, Roze 50+ en COC Twente/Achterhoek, Movisie en Overijsselse Regenbooggemeenten, Roze in Blauw Oost, Artikel 1 Overijssel en NOC*NSF.

Coming Out Dag – woensdag 11 oktober, 15.15 uur: wethouder Jan Brink van Zwolle opent een speciale informatie- en netwerkmiddag over seksuele en genderdiversiteit van COC Zwolle voor het stadhuis (Grote Kerkplein) door het hijsen van de Regenboogvlag. De informatie- en netwerkmiddag zelf vindt plaats in Stadscafé Blij. GSA’s (Gender & Sexuality Alliances) van scholen in het werkgebied van COC Zwolle zijn hiervoor uitgenodigd. Verder is COC Zwolle op Coming Out Dag in de ochtend ook aanwezig op het Delion College met een informatiestand.  

POSTER

Wil je op school, de werkplek of sportclub aandacht besteden aan Coming Out Dag? Hang de downloadbare poster op. Download de PDF-file en laat deze bijv. bij een copyshop in kleur printen op A3-formaat:

 

[Bron: COC Nederland]