Met jouw steun heeft het COC veel bereikt:

1 november 2014: afschaffing weigerambtenaar
2011: ’s Werelds eerste kerkelijke verklaring tegen geweld tegen homoseksuelen
Rainbow Awards 2015: LGBT Achievement Award voor COC Nederland
7 september 2015: Russische LHBT-asielzoekers krijgen eenvoudiger asiel in ons land
12 maart 2019: verbod op discriminatie van trans en intersekse personen opgenomen in Awgb
2008: Percentage Nederlanders dat negatief is over homo’s gedaald van 36 procent in 1968 naar vier procent in 2008
2011: Eerste VN-resolutie tegen LHBT-mensenrechtenschendingen
1 juli 2014: Transgenderwet maakt wijzigen geslachtsregistratie veel eenvoudiger
2012: Politieke partijen tekenen COC’s Roze Stembusakkoord over langslepende LHBT-kwesties
Canal Parade 2015: Boot COC Nederland wint juryprijs voor beste boodschap
2013: ‘Een groot protest tegen de Russische wet’ - New York Times over COC-demonstratie tijdens bezoek president Poetin
2011: Jos Brink Staatsprijs voor LHBT-emancipatie voor vrijwilligers COC
2008: Speciale consultatieve status bij de Verenigde Naties voor COC Nederland
1 april 2014: Wet Lesbisch Ouderschap geeft lesbische ouderparen en hun kinderen gelijke rechten
30 december 1964: COC-voorzitter Benno Premsela als eerste homoactivist openlijk op televisie
1973: COC krijgt Koninklijke Goedkeuring - de vereniging kan zich als rechtspersoon laten inschrijven
2015: alle 5 afspraken van Roze Stembusakkoord uit 2012 ingelost
23 juli 2016: Toekenning Erepenning van de gemeente Amsterdam t.g.v. 70-jarig bestaan COC
Canal Parade 2018: COC Nederland wint juryprijs voor beste uitbeelding Pride-thema \'Heroes\' met Powervrouwenboot
8 april 1971: afschaffing van het discriminerende artikel 248bis in het Wetboek van Strafrecht
1994: Algemene Wet Gelijke Behandeling verbiedt discriminatie op grond van homoseksualiteit
1 juli 2015: afschaffing enkele-feitconstructie, waarmee scholen openlijk LHB-leerlingen en -docenten mochten weren
Gender & Sexuality Alliances op tweederde van de middelbare scholen
COC ondersteunt LHBT-organisaties in meer dan 35 landen
Ruim 100 ouderenzorginstellingen met een Roze Loper voor LHBT-vriendelijkheid
2012: Voorlichting over LHBT’s verplicht op elke school
Jaarlijks meer dan 2500 COC-voorlichtingslessen op school
2012; Geen LHBT-asielzoekers meer teruggestuurd naar Irak
9 september 2019: mbo-scholen verplicht LHBTI-emancipatie te bevorderen
Strafeis bij discriminerend geweld met 100 procent verhoogd
7 maart 2017: Politieke partijen tekenen COC’s Regenboog Stembusakkoord
2009: Paren van gelijk geslacht mogen buitenlands kind adopteren
30 augustus 2017: Tsjetsjeense LHBTI-asielzoekers krijgen eenvoudiger asiel in ons land

KOM OOK IN ACTIE!

Jouw hulp is nodig. Steun ons nationale en internationale werk voor acceptatie en gelijke rechten.

Steun COC

COMING OUT DAG 2018 – activiteiten door het hele land

Op of rond donderdag 11 oktober worden in het hele land Coming Out Dag-activiteiten georganiseerd. Activiteiten rond Coming Out Dag 2018 zijn op Twitter te volgen via #regenboogvlag2018 en #comingoutdag2018.

OPROEP

Organiseer je een activiteit? Stuur dan een persbericht naar info@coc.nl en naar info@switchboard.nl. Op deze pagina plaatsen we een selectie van activiteiten. Op de agenda-pagina van Switchboard vind je het volledige overzicht.

REGENBOOGVLAG bij GEMEENTEN, PROVINCIES en MINISTERIES

Ter gelegenheid van Coming Out Dag hesen vorig jaar een recordaantal gemeenten en provincies de regenboogvlag. Dit jaar gebeurt dat ook bij de ministeries van OCW, Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Economische Zaken, Financiën, Justitie & Veiligheid, Defensie, Buitenlandse Zaken & Ontwikkelingssamenwerking. De verwachting is dat het dit jaar nog meer lokale en provinciale overheden mee doen. De regenboogvlag wordt dit jaar zelfs voor het eerst in bijna alle provincies gehesen, want dat gebeurt dit jaar ook bij het provinciehuis in Zeeland. Enkel Friesland ontbreekt nog in het rijtje…

Regenboogvlag - CC-Pixabay klein 1Gemeenten die vorig jaar de regenboogvlag hesen en/of dat voor dit jaar hebben toegezegd zijn: Aa en Hunze, Alkmaar, Almelo, Almere, Amersfoort, Amsterdam, Alphen, Appingedam, Arnhem, Assen, Baarn, Barendrecht, Bedum, Beesel, Bellingwedde, Bergen op Zoom, Blaricum, Borne, Borsele, Boxtel, Breda, Brunssum, Bunnik, Capelle aan de IJssel, Culemborg, Delft, Den Bosch, Den Haag, De Bilt, De Ronde Veere (Mijdrecht), Deventer, Diemen, Dordrecht, Dronten, Ede, Eemsmond (Uithuizen), Eindhoven, Emmen, Enschede, Frankeradeel, Geldermalsen, Geldrop-Mierlo, Gennep, Gilze-Rijen, Goeree-Overflakkee, Goes, Goirle, Gooise Meren (Bussum), Gouda, Groningen, Hardenberg, Haaksbergen, Haaren, Haarlem, Haarlemmermeer (Hoofddorp), Halderberge, Heemstede, Heerlen, Helmond, Hellendoorn, Hengelo, Hilversum, Hoorn, Houten, Huizen, Hulst, Kaag en Braassem, Kampen, Katwijk, Krimpen aan den IJssel, Krimpenerwaard, Laarbeek, Landgraaf, Lansingerland, Laren, Leek, Leeuwarden, Leiden, Leiderdorp, Leidschendam-Voorburg, Lelystad, Leusden, Lochem, Loppersum, Losser, Maastricht, Middelburg, Midden-Delfland, Midden-Groningen (Hoogezand, Slochteren, Muntendam), Moerdijk, Montfoort, Nederweert, Nieuwegein, Nijkerk, Nijmegen, Noordwijk, Onderbanken, Oldambt (Winschoten), Oldenzaal, Opmeer, Oss, Oude Pekela, Peel en Maas, Pijnacker-Nootdorp, Purmerend, Raalte, Reusel-De Mierden, Rheden, Rhenen, Roermond, Roosendaal, Rotterdam, Rijswijk, Schiedam, Schijndel, Simpelveld, Sint-Oedenrode, Schagen, Sittard-Geleen, Sluis, Smallingerland, Son en Breugel, Stadskanaal, Steenbergen, Stichtse Vecht (Maarsen), Súdwest-Fryslân (Sneek), Ten Boer, Tilburg, Tubbergen, Twenterand, Tynaarlo, Uithoorn, Utrecht, Utrechtse Heuvelrug (Doorn), Valkenburg, Veenendaal, Veere, Veghel, Velsen, Venlo, Venray, Vianen, Vlaardingen, Vlissingen, Voorschoten, Wageningen, Wassenaar, Weert, Weesp, Westervoort, Westland, Wierden, Winsum, Woensdrecht (Hoogerheide), Woerden, Wijchen, Wijdemeren (Loosdrecht), Wijk bij Duurstede, IJsselstein, Zaanstad, Zeewolde, Zeist, Zevenaar, Zoetermeer, Zuidhorn, Zuidplas, Zundert, Zwijndrecht en Zwolle.

In een aantal gemeenten wordt de regenboogvlag niet gehesen – daar beroept men zich vaak heel formeel op het ‘vlaggenprotocol’. Dat betekent echter niet dat in al die gemeenten de regenboogvlag niet zal wapperen, want tal van burgers en politici besluiten dat dan maar zelf te doen.

AMERSFOORT – Coming Out Weekend

Op donderdag 11 oktober Coming Out Dag is er om 20.00 uur in Café Koetje een Coming Out Cocktailworkshop. Op vrijdag 12 oktober organiseert Gaypride Amersfoort een fietstocht naar de Coming Out Party van LHBT Soest-Soesterberg en Stichting Keiroze Amersfoort – vertrek vanaf Gaycafé Lapart. Op zaterdag 13 oktober is in Café Koetje weer een Dragpalace Muzikale Bingo. Op zondag 14 oktober is om 14.00 uur een Coming Out Regenboog-concert in Boeken Bonen & Blaadjes Koffie Thee Bar. Vanaf 16.15 uur is de inmiddels traditionele uitreiking van de Derk Koetje Award.

AMSTELVEEN – Fototentoonstelling Jan van Breda

Op Coming Out Dag 11 oktober (13.15 uur) openen de wethouders Floor Gordon en Marijn van Balllegooijen een fototentoonstelling in de Keizer Karel Galerie onder de A9 in het Stadshart. De tentoonstelling is ingericht door de Amstelveense fotograaf Jan van Breda. Om bewustwording te creëren en sociale acceptatie te stimuleren, is Van Breda gevraagd een nieuwe fotogalerij samen te stellen. Daavoor selecteerde hij 12 portretfoto’s, waarachter een verhaal schuilt van een mens die openlijk uitkomt voor zijn of haar seksuele voorkeur.

AMSTERDAM – Coming Out Lezing door Boris Dittrich

Op Coming Out Dag organiseert Pride66 – het LHBTI-netwerk van D66 – voor het eerst de Coming Out Dag Lezing. De eerste lezing wordt gegeven door Boris Dittrich met als titel ‘Je bent niet alleen’ en gaat over ‘uit de kast komen’ en de gevolgen daarvan. In deze lezing vertelt Boris Dittrich zijn persoonlijk verhaal over hoe hij met zijn homoseksualiteit is omgegaan. Ook staat hij stil bij de situatie van LHBTI’s in de wereld van vandaag. De Coming Out Dag Lezing wordt gehouden op donderdag 11 oktober 2018 om 20.00 uur bij Casablanca variété Amsterdam (Zeedijk 24 in Amsterdam). De inloop is om 19.30 uur – aansluitend is er een borrel.

ASSEN – Drentse Regenboogweek

In de Nieuwe Kolk is er een special programma voor de Regenboogweek. Dinsdag, donderdag en vrijdag is om 19.30 uur de regenboogquiz. Aansluitend wordt de film The Happy Prince vertoond. Toegang is gratis.

Op Coming Out Dag is de korte Drentse speelfilm Anders te zien in het Drents Archief (17.00-20.00 uur) en elk uur doorlopend met een speciale terugblik op de film op RTV Drenthe vanaf 20.30 uur. Rondom de internationale Coming Out Dag reikte gedeputeerde Cees Bijl van Provincie Drenthe afgelopen woensdag het eerste lespakket van de film uit aan locatiedirecteur Wolbert van Wageningen van scholengemeenschap Vincent van Gogh in Assen. Het lespakket wordt verder beschikbaar gesteld voor alle middelbare scholen in Nederland. Anders ging op Comingh Out Dag 2017 in première en gemaakt met steun van de Provincie Drenthe. Dit jaar op Coming Out Dag werd Anders uitgeroepen tot ‘Beste korte film’ op het OUTshine Film Festival in Fort Lauderdale. In de film spelen onder andere Maas Bronkhuyzen, Kay Greidanus en Juna de Leeuw. Anders werd geschreven door Paul Bontenbal en geregisseerd door Reinout Hellenthal en vertelt het verhaal van Alex, een Drentse plattelandsjongen die met een geheim rondloopt.

BORGER – Drentse Regenboogweek

Leerlingen van het Esdal College krijgen op Coming Out Dag workshops over diversiteit.

BREDA – Mounir Samuel speelt in Koningszaal

Op Coming Out Dag speelt Mounir Samuel in de Koningszaal van het Koning Willem I College De achtbaan die mijn leven heet. In deze wervelende voorstelling neemt schrijver, journalist en theatermaker Mounir Samuel het publiek mee op reis door zijn eigen leven. Van de calvinistische polder tot het Egyptische koffiehuis, van de sloppenwijken van Oeganda tot de vluchtelingenkampen in Irak – niets is wat het lijkt in deze tragikomische solovoorstelling met een lach en een traan. Inloop: 19.00 uur, Aanvang 19.30 uur. Toegang: gratis.

COEVORDEN – Drentse Regenboogweek

Op Coming Out Dag vertoning van de film The Danish Girl in Theater Hofpoort. Ook is er een Silent Disco en een informatiemarkt. De toegang is gratis.

DEN HAAG – Fototentoonstelling, debat en filmpremière

In Den Haag wordt Coming Out Dag dit jaar gevierd met fototentoonstelling, debat en filmpremière. Het programma in vogelvlucht:

 • Extra voorlichting op middelbare scholen
 • Vlaggen wapperen door de hele stad, ook aan de Hofvijver en bij het Internationaal Homomonument
 • Regenbooglopers bij alle Regenbooggemeenten in de regio Haaglanden
 • Fototentoonstelling Coming-out in perspectief
 • Inhoudelijk event Filmhuis:
  • 16.30-17.00 uur: debat over lokaal beleid met de 5 wethouders
  • 17.15-18.15 uur: voorstelling Homonologen
  • 18.15-18.30 uur: napraten en nieuwe Regenbooggemeenten verwelkomen!
  • 19.00-20.30 uur: diner in het restaurant van Het Filmhuis
  • 20.45-22.25 uur: première van de spraakmakende film GIRL!

Op Coming Out Dag organiseert Dutch Government Pride i.s.m. Transgender Netwerk Nederland (TNN) een event over transgenders op de werkvloer voor rijksambtenaren, betrokkenen of geïnteresseerden in het onderwerp. Locatie: Nationaal Archief naast Den Haag CS – aanvang: 14.00 uur – vanaf 17.00 uur afsluitende borrel.

ENSCHEDE – Regenboogontbijt & GSA-dag

Rondon Coming Out Dag worden elk jaar de Regenboogdagen georganiseerd in Enschede en andere Twentse steden. In Enschede doen meer dan 35 horecagelegenheden mee. Ze hijsen de regenboogvlag en bieden regenbooggerechten aan. Dit jaar is het thema de acceptatie van LHBTI’s in verschillende culturele en religieuze gemeenschappen. Op Coming Out Dag wordt o.a. op het stadhuis de regenboogvlag gehesen en een inmiddels traditioneel regenboogontbijt georganiseerd om samen diversiteit te vieren. Vanaf 16.00 uur organiseren COC Twente/Achterhoek en ROC Twente een GSA-dag voor alle GSA’s in de region Twente.

GRONINGEN – Ondertekenen Regenboogconvenant

De provincie Groningen en COC Groningen & Drenthe houden op Coming Out Dag i.s.m. de Vereniging van Groninger Gemeenten en het Discriminatie Meldpunt Groningen het Regenboogsymposium. Tijdens dit symposium ondertekenen alle Groninger gemeenten het Regenboogconvenant. De gemeenten spreken af zich te gaan inzetten voor veiligheid, weerbaarheid en sociale acceptatie van LHBTI’s. Het regenboogconvenant is opgesteld naar aanleiding van een motie die is aangenomen in Provinciale Staten. De bijeenkomst in de Statenzaal van het provinciehuis  bestaat verder uit een interactief en onderhoudend programma met onder meer een informatiemarkt, workshops en een borrel.

HAARLEM – Expositie ‘Nooit meer uit de kast’

Coming Out Dag begint vroeg in Haarlem, met om 8.00 uur een roze ontbijt in de Refter van het stadhuis (alleen voor genodigden) en aansluitend met hijsen van de regenboogvlag op het stadhuis. Om 14.30 uur wordt de tentoonstelling ‘Nooit meer uit de kast’ geopend in woonzorgcentrum Reinaldahuis. Aansluitend een optreden van zanger Rolf van Rijsbergen. Vanaf 16.30 uur Roze Salon 55+ in wijkcentrum Binnensteeds met een optreden van dichter Robbert Voges.

HENGELO – Regenbooglezing en Fototentoonstelling

Coming Out Dag in de Bibliotheek met een regenbooglezing door John Lapré, auteur van Veilige Kerk. Hij deelt zijn ervaringen en gaat in gesprek over hoe een geloofsgemeenschap ook voor LHBTI-ers veilig kan zijn. Daarnaast is er  de bijzondere fototentoonstelling ‘Wat vrouw? Wat man? Mens!’ van Frans Eppink.

HOOGEVEEN – Drentse Regenboogweek

Regenboogpad aan de Bentincklaan – een groep leerlingen van het Roelof van Echtencollege gaat het regenboogpad dinsdag schilderen. Officiële onthulling op Coming Out Dag.

HOOGEZAND – Roze Tafel in Bibliotheek

In de week van Coming Out Dag schenkt de bibliotheek van Hoogezand (gemeente Midden-Groningen) speciaal aandacht aan LHBTI’s met een roze tafel vol literatuur en film over dit thema.

LEEUWARDEN – Preview Theaterstuk

Op Coming Out Dag (19.00-20.30 uur) aan de Lange Pijp organiseert COC Friesland een preview van het theaterstuk ‘Wat als…’ over transseksualiteit. Verder kun je luisteren naar coming out-vehalen van LHBTQ+ jongeren en een bericht of wens voor de toekomst inspreken.

LELYSTAD – Coming Out Week

Rond Coming Out Dag een week lang activiteiten – zie HIER voor het programma.

MIDDELHARNIS – Gay op Flakkee hijst regenboogvlaggen

Op Coming Out Dag wordt in Middelharnis de regenboogvlag gehesen bij het gemeentehuis, het politiebureau en bij scholen – allebei de Edudelta’s, de RGO en het Albeda College. Gay op Flakkee is daar actief en zichtbaar bij betrokken.

NIEUWENGEIN – Stadstheater in regenboogkleuren

Op Coming Out Dag zal burgemeester Frans Backhuijs met scholieren de regenboogvlag op het Oosterlicht College hijsen. Ook zal stadstheater De Kom in regenboogkleuren verlicht worden. Tijdens de raadsvergadering die dag zal ook aandacht aan Coming Out Dag besteed worden.

NIJMEGEN – Divers programma in centrum en wijken

Coming Out Dag wordt geopend om 8.30 uur met het hijsen van de regenboogvlag aan de St. Stevenstoren door wethouder Grete Visser. Daarna zijn er op 9.30 uur filmvoorstellingen in Lux voor het basis- en voortgezet onderwijs. Om 13.00 uur vindt er een theatervoorstelling plaats van de Roze Cast voor de inwoners van Hatert in het wijkcentrum aan de Couwenbergstraat. Mind Max houdt ’s middags een publieksactie in Hatert. Amnesty International gaat bij de bibliotheek aan de Mariënburg het gesprek aan met passanten. ’s Avonds is er in de bibliotheek ook nog Qleurig, een gedichtenwedstrijd voor middelbare scholieren. Nog tot en met zondag 14 oktober wordt het Qtopia Queer Kunst Festival gehouden met fotoseries, performances, een dansvoorstelling, debat en film. Op Plein 1944 wordt van 17 t/m 16 november een foto-expositie ingericht onder de naam Trots! Kijk voor het volledige programma op www.cocregionijmegen.nl/coming-out-dag.

OSS – Blijvend aandenken Roze Jaar

Op Coming Out Dag wordt in Oss bij de ingang van het gemeentehuis een blijvend aandenken aan het Roze Jaar 2017 onthuld. Het gaat om een gedicht genaamd Woorden op straat geschreven door Albertine Kruijs.

ROERMOND – Festival in ECI cultuurfabriek

Tijdens Coming Out Dag in Roermond wordt dit jaar niet alleen de regenboogvlag gehesen, maar is er ook een gevarieerd programma in de ECI cultuurfabriek vanaf 18.30 uur. Met cabaret, film, muziek een informatiemarkt en een feest. Een initiatief van de gemeente Roermond, COC Limburg en de ECI cultuurfabriek. Iedereen is welkom, de activiteiten zijn gratis toegankelijk!

TIEL – voor het eerst Coming Out Dag-programma

Dit jaar is er voor het eerst in Tiel een programma rondom Coming Out Dag. Het is een samenwerkingsproject tussen de gemeente Tiel en de Roze Soos, winnaar van de Ien Dales Prijs 2018. Aan alle overheidsgebouwen zal de regenboogvlag wapperen, net als op verschillende locaties van het Lingecollege en het ROC, op middelbare scholen zal aandacht worden besteed aan Coming Out Dag en aan de Protestants Kerk in Tiel is gevraagd de zondag voorafgaand aan 11 oktober aandacht aan het onderwerp te besteden. Verder is er om 17.00 uur een bijzondere bijeenkomst in het Cultuurcentrum in Zinder waar iedereen welkom is en waar o.a. Pauline Seebregts een verhaal zal vertellen met als thema “Coming Out als Transgender”.

UTRECHT – Presentatie Regenboogmonitor

Coming Out Dag start in de Domstad om 8.30 uur met het hijsen van de regenboogvlag bij het Stadskantoor – aansluitend is er voor vertegenwoordigers van LHBTI-organsaties en andere genodigden een regenboogontbijt. Om 21.00 uur is de voorpremiere van de film GIRL in Filmtheater ’t Hoogt.

In Utrecht grijpt COC Midden-Nederland Coming Out Dag ook aan voor de presentatie van de Regenboogmonitor. Dat is de voortgangsrapportage van de lokale Regenboog Stembusakkoorden die rond de gemeenteraadsverkiezingen in 26 gemeenten in de provincie Utrecht gesloten werden.

WESTERBORK – Drentse Regenboogweek

Tijdens de Drentse Regenboogweek (7 t/m 14 oktober) is in Herinneringscentrum Kamp Westerbork een expositie te zien met aandacht voor de homovervolging in Nazi-Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog.

WOERDEN – Eerste Regenboogweek

Vanwege Coming Out Dag wordt er voor de allereerste keer in Woerden een Regenboogweek georganiseerd. Een Regenboogviering in de Petruskerk, de film The Danish Girl bij AnnexCinema en het officieel hijsen van de regenboogvlag zijn enkele onderdelen van het programma. Voor het volledige programma -zie de webpagina COCMiddenNederland/Woerden en de Facebook-pagina.

IJSSELSTEIN – ‘Manifestatie ‘Gendervrij bij MIJ

Museum IJsselstein (MIJ) wil een actieve rol spelen in het toewerken naar een meer inclusieve samenleving. Een samenleving waar ruimte is voor gelaagdheid. Zou het niet bevrijdend zijn als we het hokjesdenken rondom gender zouden doorbreken? De manifestatie ‘Gendervrij bij MIJ’, van 29 september t/m 11 november, stelt vragen over de betekenis van het begrip gender in onze huidige, sterk aan verandering onderhevige maatschappij. Naast werk van Sven Signe den Hartogh en Franka van de Ven zijn er diverse activiteiten, zoals dialoogtafels en thema avonden. Bekijk het volledige programma en openingstijden op MuseumIJsselstein.nl.

ZWOLLE – GSA-dag

De GSA-coordinator van COC Zwolle organiseert op Coming Out Dag een GSA-dag in Zwolle. De GSA-dag wordt georganiseerd voor zowel leerlingen als docenten van scholen uit de regio.

POSTER

Wil je op school, de werkplek of sportclub aandacht besteden aan Coming Out Dag? Hang de downloadbare poster op. Download de PDF-file en laat deze bijv. bij een copyshop in kleur printen op A3-formaat:

 

[Bron: COC Nederland]