Met jouw steun heeft het COC veel bereikt:

30 augustus 2017: Tsjetsjeense LHBTI-asielzoekers krijgen eenvoudiger asiel in ons land
2012: Voorlichting over LHBT’s verplicht op elke school
30 december 1964: COC-voorzitter Benno Premsela als eerste homoactivist openlijk op televisie
Strafeis bij discriminerend geweld met 100 procent verhoogd
2013: ‘Een groot protest tegen de Russische wet’ - New York Times over COC-demonstratie tijdens bezoek president Poetin
1 juli 2015: afschaffing enkele-feitconstructie, waarmee scholen openlijk LHB-leerlingen en -docenten mochten weren
7 september 2015: Russische LHBT-asielzoekers krijgen eenvoudiger asiel in ons land
2012: Politieke partijen tekenen COC’s Roze Stembusakkoord over langslepende LHBT-kwesties
COC ondersteunt LHBT-organisaties in meer dan 35 landen
2015: alle 5 afspraken van Roze Stembusakkoord uit 2012 ingelost
1 april 2014: Wet Lesbisch Ouderschap geeft lesbische ouderparen en hun kinderen gelijke rechten
2009: Paren van gelijk geslacht mogen buitenlands kind adopteren
1973: COC krijgt Koninklijke Goedkeuring - de vereniging kan zich als rechtspersoon laten inschrijven
1 november 2014: afschaffing weigerambtenaar
2011: ’s Werelds eerste kerkelijke verklaring tegen geweld tegen homoseksuelen
Gender & Sexuality Alliances op tweederde van de middelbare scholen
1994: Algemene Wet Gelijke Behandeling verbiedt discriminatie op grond van homoseksualiteit
2011: Eerste VN-resolutie tegen LHBT-mensenrechtenschendingen
2012; Geen LHBT-asielzoekers meer teruggestuurd naar Irak
1 juli 2014: Transgenderwet maakt wijzigen geslachtsregistratie veel eenvoudiger
Canal Parade 2015: Boot COC Nederland wint juryprijs voor beste boodschap
23 juli 2016: Toekenning Erepenning van de gemeente Amsterdam t.g.v. 70-jarig bestaan COC
2008: Speciale consultatieve status bij de Verenigde Naties voor COC Nederland
Rainbow Awards 2015: LGBT Achievement Award voor COC Nederland
Ruim 100 ouderenzorginstellingen met een Roze Loper voor LHBT-vriendelijkheid
12 maart 2019: verbod op discriminatie van trans en intersekse personen opgenomen in Awgb
Jaarlijks meer dan 2500 COC-voorlichtingslessen op school
2011: Jos Brink Staatsprijs voor LHBT-emancipatie voor vrijwilligers COC
9 september 2019: mbo-scholen verplicht LHBTI-emancipatie te bevorderen
2008: Percentage Nederlanders dat negatief is over homo’s gedaald van 36 procent in 1968 naar vier procent in 2008

8 april 1971: afschaffing van het discriminerende artikel 248bis in het Wetboek van Strafrecht
7 maart 2017: Politieke partijen tekenen COC’s Regenboog Stembusakkoord

KOM OOK IN ACTIE!

Jouw hulp is nodig. Steun ons nationale en internationale werk voor acceptatie en gelijke rechten.

Steun COC

Amsterdam Gay Pride groter en diverser dan ooit

30 juli 2010 -

Het programma van de Amsterdam Gay Pride is dit jaar omvangrijker en diverser dan ooit. Van 1 tot en met 8 augustus worden in Amsterdam meer dan 300 activiteiten georganiseerd.

De 15de editie van het evenement staat in het teken van ‘Celebrate’. Zaterdag 7 augustus trekken 80 boten feestelijk door de grachten voor de traditionele Canal Parade.

De internationaal bekende botenoptocht vertrekt 7 augustus om 13.30 uur vanuit het Westerdok. Tachtig feestelijk aangeklede boten varen via de Prinsengracht naar de Amstel.

Net als voorgaande jaren kent de botenparade ook dit jaar primeurs. Zo vaart er voor het eerst een Joodse boot mee van Beit Ha’Chidush. Primeur is ook de Trans!Gender!Bending!Boot! van het Transgender Netwerk Nederland, King Betty en de N00dles. Ook varen voor het eerst een EuroPride-boot en een African Pride-boot mee. Opvallend is ook de boot van Mensa, de vereniging van hoogbegaafden.

COC Nederland vaart mee met de ‘Hoe Straight Bij Jij?’-boot. Verder is er de COC’s Jong&Out boot, met lesbische meiden en homoseksuele jongens tot en met 18 jaar (www.jongenout.nl) en een boot met oudere homo’s en lesbo’s van het Consortium Roze 50+ waar het COC deel van uitmaakt (www.rozezorg.nl).

Net als voorgaande jaren vaart er ook een boot namens het kabinet mee: de OCW-boot. Staatssecretaris Marja van Bijsterveldt vaart samen met vrijwilligers die zich plaatselijk voorbeeldig inzetten voor de holebi/transgender-emancipatie.

De boten zullen worden beoordeeld door een jury bestaande uit Beau van Erven Dorens, Evert Santegoeds en Willeke Alberti.

De Amsterdam Gay Pride begint dinsdag 3 augustus officieel met de feestelijke openingsreceptie. ‘Cruising’ op donderdag op de Supperclub Cruise is het officiële openingsfeest. Het evenement wordt zondag door onder andere Willeke Alberti afgesloten met het slotfeest op het Stoperaplein.

Gedurende de Amsterdam Gay Pride-week worden in de stad ruim 300 activiteiten georganiseerd. Daarmee is het evenement groter en diverser dan ooit. Er zijn activiteiten voor jongeren, ouderen, vrouwen, travestieten, transgenders en doven. Voor roze ouders en hun kinderen wordt het Roze Kinderfestival georganiseerd. Voor gelovigen – en alle anderen die behoefte hebben aan een moment van bezinning of een gesprek – is er een stiltecentrum en wordt de Pride op 8 augustus afgesloten met een viering in de Keizersgrachtkerk.

Speciaal voor de Amsterdam Pride gaan de nu gesloten bar April, Exit-bar en Club Exit in de Reguliersdwarsstraat weer open. Op vrijdag en zaterdag zijn er meer straatfeesten dan ooit tevoren. Er zijn openluchtfeesten op de Westermarkt, Amstelveld, Zeedijk, aan de Amstel, in de Utrechtsestraat, de Paardenstraat en de Reguliersdwarsstraat. Ook op het Rembrandtplein zijn veel activiteiten. Daar wordt bijvoorbeeld op vrijdagavond uit acht kandidaten de nieuwe Mr. Gay Netherlands gekozen.

Naast feest, is er uitgebreid sport- en cultuurprogramma. Donderdag is Kunst- en Cultuurdag, waaraan verschillende musea en kunstgaleries meedoen. Vrijdag 6 augustus is uitgeroepen tot Amsterdam Gay Pride Sportdag. Zo organiseren roeiverenigingen Willem III en Skoll roeitochten en clinics. Op de Nieuwmarkt is op woensdag- en donderdagavond een openluchtbioscoop met korte African Pride en EuroPride films en aansluitend ‘I Love You Phillip Morris’ (woensdag) en ‘And Then Came Lola’ (donderdag).

Ook voor vrouwen is er een speciaal programma, met onder andere een wandeltocht en een motorroute. Het vrouwenprogramma trapt op zaterdag 31 juli af met CumShots, het eerste lesbische porno festival in Nederland – let wel: op een andere locatie dan eerder aangekondigd, namelijk in het COC-pand in de Rozenstraat. IHLIA in de Openbare Bibliotheek (OBA) is het centrum van de vrouwenactiviteiten, met op zondag de LesBian Pride Chill Out.

‘De Amsterdam Gay Pride is in een paar jaar tijd uitgegroeid tot een multi-disciplinair festival van internationale allure waar Amsterdam trots op kan en mag zijn’, zegt Frank van Dalen, voorzitter van Amsterdam Gay Pride-organisator ProGay. ‘De combinatie van feesten, cultuur en emancipatie maken het evenement uniek in haar soort. Honderdduizenden inwoners en bezoekers van Amsterdam en ver daarbuiten genieten van de Amsterdam Gay Pride’.

De Amsterdam Gay Pride begint op 1 augustus en duurt tot 8 augustus. De botenparade trekt zaterdag 7 augustus via de Prinsengracht naar de Amstel. Een recordaantal van 175 organisaties meldden zich aan om mee te varen, tachtig boten doen daadwerkelijk mee. De AVRO doet verslag van de botenparade, BNN zendt vrijdag de ‘Homo 100’ uit vanaf het Rembrendtplein.

Zie voor het volledige programma de site van We Are Proud.

Categorie:
Geloof & cultuur
Tags:
, , ,