Aidsfonds-Soa Aids Nederland en COC Nederland vragen minister Bruno Bruins onmiddellijk een noodregeling te treffen om alle mensen die nu op de wachtlijst staan voor PrEP bij de GGD-en tegemoet te komen en om de nodige begeleiding te geven aan mensen die PrEP gebruiken zonder medische zorg.
Dit in afwachting van een definitieve PrEP-regeling. Die komt er pas op zijn vroegst medio 2019, zo liet minister Bruins vandaag in een brief aan de Tweede Kamer weten.
“We wachten al bijna 3 jaar op PrEP en opnieuw laat minister Bruins ons weten dat we nóg langer moeten wachten, tot medio 2019. Intussen zijn er mensen die onnodig hiv oplopen, terwijl ze zich juist wilden beschermen met PrEP. De minister claimt zorgvuldigheid om een regeling te treffen, in de praktijk leidt dit tot grote onzorgvuldigheid. Elke dag komen er onnodige hiv-infecties bij. We vragen de minister nu al middelen vrij te maken zodat de GGD-en per direct aan de slag kunnen”, aldus Aidsfonds-Soa Aids Nederland en COC in een reactie.
Hiv-behandelcentra in de bres
Steeds vaker zien hiv-behandelaren mensen met een hiv-diagnose, die op een wachtlijst voor PrEP staan, mensen die geen toegang tot PrEP-zorg kunnen krijgen en mensen die PrEP gebruikten zonder de noodzakelijke medische zorg. De hiv-behandelcentra in ziekenhuizen springen nu in de bres, uit pure nood. Zij bieden voorlopig PrEP en de medische zorg die daarbij hoort aan, in die regio’s waar PrEP-zorg niet beschikbaar is.
Toenemend PrEP-gebruik
PrEP is vanaf 2016 in Nederland op recept verkrijgbaar , maar de noodzakelijke medische begeleiding daarbij is niet geregeld. Aidsfonds-Soa Aids Nederland heeft samen met de Nederlandse Vereniging van Hiv-Behandelaren al vaker haar zorgen geuit over het mogelijk incorrecte gebruik van PrEP. Nu de preventiepillen ook in Nederland betaalbaar zijn geworden, neemt het gebruik toe. Volgens opgave van de Nederlandse apotheken is er in 2018 aan 3000 unieke gebruikers PrEP verstrekt.
PrEP zorg urgent
Het slikken van PrEP dient onder medische begeleiding te gebeuren: twee hiv-testen vooraf en regelmatig testen op soa’s en hiv tijdens gebruik zijn noodzakelijk om gezond te blijven. In de praktijk gebeurt dat steeds vaker niet. Dit leidt niet alleen tot schade voor het individu, omdat men toch hiv oploopt, maar ook voor de volksgezondheid: mutaties van het hiv-virus kunnen zich verspreiden waardoor er minder opties voor behandeling overblijven.
De Gezondheidsraad adviseerde vorig jaar al dat het verstrekken van PrEP en de zorg daarbij, door de overheid urgent is. Maar door het uitblijven van een landelijke regeling, loopt het intussen in de praktijk goed fout.
Het COC pleit al sinds 2014 voor introductie van PrEP in Nederland, samen met Aidsfonds, PrEPnu, de Hiv Vereniging en de Nederlandse Vereniging van Hiv Behandelaren. Volgens het COC biedt PrEP een unieke kans om de hiv-epidemie in Nederland definitief de kop in te drukken.
PrEP is een pil die voorkomt dat mensen een hiv krijgen. In Nederland krijgen jaarlijks zo’n 800 mensen een hiv-diagnose. Daarbij gaat het in ongeveer twee derde van de gevallen om mannen die seks hebben met mannen, ondanks het feit dat deze groep relatief vaak condooms gebruikt.
Uit onderzoek blijkt dat het aantal nieuwe hiv-diagnoses fors omlaag kan als PrEP beschikbaar wordt gesteld: het zal in Nederland naar verwachting leiden tot vijf nieuwe hiv-diagnoses minder per week.
[Bron: COC NL, Aidsfonds-Soa Aids Nederland – Foto minister Bruins: Rijksoverheid.nl]
Het COC steunt LHBTI’s – Steun jij het COC?