Met jouw steun heeft het COC veel bereikt:

Canal Parade 2018: COC Nederland wint juryprijs voor beste uitbeelding Pride-thema met Powervrouwenboot
2012; Geen LHBT-asielzoekers meer teruggestuurd naar Irak
Rainbow Awards 2015: LGBT Achievement Award voor COC Nederland
7 september 2015: Russische LHBT-asielzoekers krijgen eenvoudiger asiel in ons land
9 september 2019: mbo-scholen verplicht LHBTI-emancipatie te bevorderen
12 maart 2019: verbod op discriminatie van trans en intersekse personen opgenomen in Awgb
7 maart 2017: Politieke partijen tekenen COC’s Regenboog Stembusakkoord
23 juli 2016: Toekenning Erepenning van de gemeente Amsterdam t.g.v. 70-jarig bestaan COC
Jaarlijks meer dan 2500 COC-voorlichtingslessen op school
8 april 1971: afschaffing van het discriminerende artikel 248bis in het Wetboek van Strafrecht
2011: Eerste VN-resolutie tegen LHBT-mensenrechtenschendingen
2015: alle 5 afspraken van Roze Stembusakkoord uit 2012 ingelost
1 april 2014: Wet Lesbisch Ouderschap geeft lesbische ouderparen en hun kinderen gelijke rechten
1994: Algemene Wet Gelijke Behandeling verbiedt discriminatie op grond van homoseksualiteit
Gender & Sexuality Alliances op tweederde van de middelbare scholen
2011: Jos Brink Staatsprijs voor LHBT-emancipatie voor vrijwilligers COC
1 juli 2014: Transgenderwet maakt wijzigen geslachtsregistratie veel eenvoudiger
Strafeis bij discriminerend geweld met 100 procent verhoogd
1 juli 2015: afschaffing enkele-feitconstructie, waarmee scholen openlijk LHB-leerlingen en -docenten mochten weren
COC ondersteunt LHBT-organisaties in meer dan 35 landen
2012: Politieke partijen tekenen COC’s Roze Stembusakkoord over langslepende LHBT-kwesties
Ruim 100 ouderenzorginstellingen met een Roze Loper voor LHBT-vriendelijkheid
2012: Voorlichting over LHBT’s verplicht op elke school
1973: COC krijgt Koninklijke Goedkeuring - de vereniging kan zich als rechtspersoon laten inschrijven
1 november 2014: afschaffing weigerambtenaar
2008: Percentage Nederlanders dat negatief is over homo’s gedaald van 36 procent in 1968 naar vier procent in 2008
2009: Paren van gelijk geslacht mogen buitenlands kind adopteren
Canal Parade 2015: Boot COC Nederland wint juryprijs voor beste boodschap
2011: ’s Werelds eerste kerkelijke verklaring tegen geweld tegen homoseksuelen
2008: Speciale consultatieve status bij de Verenigde Naties voor COC Nederland
2013: ‘Een groot protest tegen de Russische wet’ - New York Times over COC-demonstratie tijdens bezoek president Poetin
30 augustus 2017: Tsjetsjeense LHBTI-asielzoekers krijgen eenvoudiger asiel in ons land
30 december 1964: COC-voorzitter Benno Premsela als eerste homoactivist openlijk op televisie

KOM OOK IN ACTIE!

Jouw hulp is nodig. Steun ons nationale en internationale werk voor acceptatie en gelijke rechten.

Steun COC

COC internationaal actief tijdens IDAHO

16 mei 2012 -

Niet alleen nationaal maar ook internationaal dragen het COC en haar partners bij aan de evenementen op en rond de Internationale Dag tegen Homo/Transfobie (IDAHO) op 17 mei. COC Nederland vindt het belangrijk om haar internationale partners op deze dagen bij te staan.

Het COC is daarom aanwezig bij de eerste Tirana Pride in Albanië en tijdens Pride-bijeenkomsten in Oekraïne die op of rond IDAHO georganiseerd worden.

Tirana Pride – historische gebeurtenis

Het COC is op de Internationale Dag tegen Homo/Transfobie(IDAHO) aanwezig tijdens de eerste Gay Pride in Albanië. De Tirana Pride wordt georganiseerd door Pink Embassy, de lokale samenwerkingspartner van het COC.

Eunice den Hoedt, bestuurslid van COC Nederland, is in Tirana en spreekt van een historische en monumentale gebeurtenis.

‘Albanië behoort tot de meest homofobe landen in Europa’, zegt Den Hoedt. ‘Toen wij enkele jaren geleden de oprichting van Pink Embassy ondersteunden hadden we niet kunnen dromen dat het mogelijk zou zijn om zo snel al een Gay Pride in Albanië te organiseren’.

Dat LHBT-emancipatie in Albanië nog een lange weg te gaan heeft, blijkt ook uit het feit dat er nu een diplomatieke rel is uitgebroken rond de Nederlandse ambassadeur Van den Dool. Die zou zich in een tv-interview te positief uitgelaten hebben over homoseksualiteit. Ekrem Spahiu, viceminister van Defensie en leider van de rechts-conservatieve partij PLL, wil daarom dat Van den Dool het land wordt uitgezet. Bovendien vindt Spahiu dat ‘die smerige mensen’ die aan de Tirana Pride-bijeenkomst deelnemen ‘neergeknuppeld’ moeten worden. Maar wel met ‘plastic knuppels’ voegde hij daar nog aan toe…

Premier Berisha heeft zich inmiddels gedistanceerd van de uitspraken van de onderminister door te laten weten dat die ‘op persoonlijke titel’ heeft gesproken. Berisha beklemtoont dat Albanië ‘een land van tolerantie’ waar een ‘Gay Pride mogelijk moet zijn’.

D66 heeft over de diplomatieke rel inmiddels Kamervragen gesteld aan minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken.

Kiev Pride – VPRO–documentaire EK voetbal

COC neemt deel aan de Kiev Pride. We zijn uitgenodigd om deel te nemen aan een forumdiscussie op maandag 21 mei en om mee te lopen in de Pride-demonstratie op zondag 20 mei. Het is overigens nog onzeker of de Pride-demonstratie daadwerkelijk zal doorgaan.

Tijdens het Rainbow Spring Festival en tijdens de activiteiten in Kiev zullen twee documentairemakers van de VPRO opnames maken voor ‘GayK’, een roadmovie/documentaire over homofobie in Polen en Oekraïne in het kader van het Europees Kampioenschap voetbal.

Rainbow Spring – Mykolaiv

Het Rainbow Spring-festival in Oekraïense stad Mykolaiv vind plaats van 16 tot 19 mei. Onze LHBT-partner LiGA viert namelijk op 17 mei haar 15de verjaardag.

In het verleden zijn openbare bijeenkomsten van LiGA steeds door het stadsbestuur van Mykolaiv verboden en die beslissingen zijn nog altijd onderwerp van lopende rechtszaken.

Specifieke aandacht gaat dit jaar uit naar een ronde-tafel-ontmoeting op 17 mei tussen vertegenwoordigers van het politiekorps Amsterdam-Amstelland, het Netwerk Roze in Blauw en de politie van Mykolaiv. Dit evenement wordt georganiseerd in samenwerking met de lokale overheid. Hiermee hoopt LiGA een basis te leggen voor verdere samenwerking tussen politie en LHBT-organisaties in andere delen van Oekraïne.

Oekraïne – anti-homowetgeving

Domper op de feestelijkheden in Mykolaiv en Kiev is de wetgeving die ‘promotie van homoseksualiteit’ verbied. Over deze wetgeving – vergelijkbaar met wetgeving in het Russische Sint Petersburg – is op 16 mei in een parlementaire commissie gestemd en er zal volgende week over gestemd worden in het parlement.

Als deze wetgeving van kracht wordt, dan zullen LHBT-activiteiten zoals in Mykolaiv en in Kiev niet meer kunnen plaatsvinden, omdat ze als ‘promotie van homoseksualiteit’ strafbaar zijn. Daarnaast zal voorlichtingsmateriaal over homoseksualiteit – bijvoorbeeld hiv/aidspreventiemateriaal – ook worden verboden.

‘Donkere wolken trekken samen over de LHBT-gemeenschap in Oekraïne’, stelt internationaal medewerker Jochem Beunderman van COC Nederland vast.

Achtergrond

COC Nederland werkt al jaren samen met LHBT-organisaties. In het PRECIS project (2006-2011) ondersteunde COC Nederland LHBT-organisaties in 7 landen in de voormalige Sovjet-Unie, in het opzetten van community organisaties voor LHBT’s en het aanbieden van sociale- en gezondheidsdiensten voor LHBT’s, in het bijzonder preventie van hiv/aids en andere seksueel overdraagbare aandoeningen. Dit project werd gefinancierd en ondersteund door het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Sinds september 2011 is het programma Bridging the Gaps: health and rights for key-populations actief. Dit is een samenwerking van 5 Nederlandse organisaties met expertise op het gebied van mensenrechten en gezondheid, waarin COC een leidende rol heeft in het programma voor LHBT’s. In dit programma worden in 11 landen LHBT-organisaties ondersteund, waaronder Oekraïne, Kirgizië, Tadzjikistan en landen in Latijns-Amerika en Oost-
Afrika.

Zie ook:

COC bij eerste Gay Pride in Albanië

NOS-Radio 1-Met Het Oog Op Morgen van 16 mei 2012 – met COC-bestuurslid Eunice den Hoedt en Europarlementariër Marije Cornelissen (GroenLinks) over de Tirana Pride. Vanaf 40.40 start het item.

Categorie:
Internationaal
Tags:
, , , ,