Gilles Bernhein, de Opperrabbijn van Frankrijk, stapt op vanwege plagiaat en het in zijn c.v. ten onrechte opvoeren van een academische titel. Bernheim kreeg afgelopen jaar vooral bekendheid door een schotschrift tegen de openstelling van het huwelijk voor paren van gelijk geslacht. Ook in dat pamflet zijn teksten overgeschreven zonder bronvermelding. De toenmalige paus Benedictus XVI verwees er met instemming naar in zijn eind vorig jaar bekritiseerde kersttoespraak.
Gilles Bernheim was sinds 2008 Opperrabbijn van de joodse gemeenschap in Frankrijk. Afgelopen maart werden de eerste beschuldigingen van plagiaat tegen hem geuit. Bernheim zou zonder bronvermelding teksten over geschreven hebben in zijn boeken over de joodse traditie en in een pamflet tegen de openstelling van het huwelijk voor paren van gelijk geslacht.
Bernheim ontkende de beschuldigingen eerst en gaf daarna de schuld aan een assistent. Pas toen dat gedraai niet langer vol te houden was vanwege het geleverde bewijs voor plagiaat erkende Bernheim dit op 2 april jl. in een persverklaring. Maar hij bleef weigeren om af te treden, omdat dit naar zijn idee ‘vaandelvlucht’ zou betekenen.
De beschuldiging dat Bernheim bovendien op zijn c.v. ten onrechte een academische graad in de filosofie van de Sorbonne Universitei noemt, deed hem echter definitief de das om. Bernheim maakte daarop bekend per direct te zullen aftreden als Opperrabbijn.
Bernheim kreeg afgelopen jaar bekendheid door de publicatie van een schotschrift tegen de openstelling van het huwelijk voor paren van gelijk geslacht. In een fel bekritiseerde kersttoespraak verwees de toenmalige paus Benedictus XVI met instemming naar dat pamflet. Zonder de woorden ‘homoseksualiteit’ en ‘homohuwelijk’ te gebruiken maakte die verwijzing duidelijk dat het ogenschijnlijk algemene betoog van de paus over seksualiteit en gender gelezen moest worden als kritiek op seksuele diversiteit, genderidentiteit en het actuele debat over de openstelling van het huwelijk voor paren van gelijk geslacht in landen als Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Uruguay.
[Bron: BBC News – Foto Gilles Bernheim: Olevy]