Met jouw steun heeft het COC veel bereikt:

1994: Algemene Wet Gelijke Behandeling verbiedt discriminatie op grond van homoseksualiteit
2015: alle 5 afspraken van Roze Stembusakkoord uit 2012 ingelost
Ruim 100 ouderenzorginstellingen met een Roze Loper voor LHBT-vriendelijkheid
8 april 1971: afschaffing van het discriminerende artikel 248bis in het Wetboek van Strafrecht
2011: Jos Brink Staatsprijs voor LHBT-emancipatie voor vrijwilligers COC
1 november 2014: afschaffing weigerambtenaar
1 juli 2015: afschaffing enkele-feitconstructie, waarmee scholen openlijk LHB-leerlingen en -docenten mochten weren
2009: Paren van gelijk geslacht mogen buitenlands kind adopteren
2008: Percentage Nederlanders dat negatief is over homo’s gedaald van 36 procent in 1968 naar vier procent in 2008
23 juli 2016: Toekenning Erepenning van de gemeente Amsterdam t.g.v. 70-jarig bestaan COC
2012; Geen LHBT-asielzoekers meer teruggestuurd naar Irak
2011: Eerste VN-resolutie tegen LHBT-mensenrechtenschendingen
12 maart 2019: verbod op discriminatie van trans en intersekse personen opgenomen in Awgb
1 juli 2014: Transgenderwet maakt wijzigen geslachtsregistratie veel eenvoudiger
COC ondersteunt LHBT-organisaties in meer dan 35 landen
Rainbow Awards 2015: LGBT Achievement Award voor COC Nederland
9 september 2019: mbo-scholen verplicht LHBTI-emancipatie te bevorderen
2012: Politieke partijen tekenen COC’s Roze Stembusakkoord over langslepende LHBT-kwesties
2008: Speciale consultatieve status bij de Verenigde Naties voor COC Nederland
1973: COC krijgt Koninklijke Goedkeuring - de vereniging kan zich als rechtspersoon laten inschrijven
Canal Parade 2015: Boot COC Nederland wint juryprijs voor beste boodschap
Canal Parade 2018: COC Nederland wint juryprijs voor beste uitbeelding Pride-thema met Powervrouwenboot
2011: ’s Werelds eerste kerkelijke verklaring tegen geweld tegen homoseksuelen
30 december 1964: COC-voorzitter Benno Premsela als eerste homoactivist openlijk op televisie
2012: Voorlichting over LHBT’s verplicht op elke school
1 april 2014: Wet Lesbisch Ouderschap geeft lesbische ouderparen en hun kinderen gelijke rechten
7 september 2015: Russische LHBT-asielzoekers krijgen eenvoudiger asiel in ons land
Gender & Sexuality Alliances op tweederde van de middelbare scholen
30 augustus 2017: Tsjetsjeense LHBTI-asielzoekers krijgen eenvoudiger asiel in ons land
Jaarlijks meer dan 2500 COC-voorlichtingslessen op school
7 maart 2017: Politieke partijen tekenen COC’s Regenboog Stembusakkoord
2013: ‘Een groot protest tegen de Russische wet’ - New York Times over COC-demonstratie tijdens bezoek president Poetin
Strafeis bij discriminerend geweld met 100 procent verhoogd

KOM OOK IN ACTIE!

Jouw hulp is nodig. Steun ons nationale en internationale werk voor acceptatie en gelijke rechten.

Steun COC

Franse president veroordeelt homofoob geweld

18 april 2013 -

De Franse president François Hollande heeft op de Franse televisie het recente homofobe geweld in Frankrijk veroordeeld. Hij vindt ook dat er een einde moet komen aan de gewelddadige protesten tegen het wetsvoorstel dat het huwelijk openstelt voor paren van gelijk geslacht. Hij waarschuwde dat mensen die geweld plegen of aanzetten tot geweld tegen lesbische vrouwen en homoseksuele manen moeten worden gestraft. Hollande reageerde daarmee ook op het ‘bloeddorstige’ taalgebruik van Frigide Barjot, de leider van Mani pour Tous, de organisatie tegen de openstelling, en het verbale verzet van politici van de oppositie.

De Franse president reageerde hiermee op een aanval van een aantal mannen die woensdag het interieur van een homobar vernielden en de aanwezigen verwondden. In de afgelopen weken is het homofobe geweld toegenomen en ook het protest tegen de openstelling van het huwelijk gewelddadiger geworden

Internationaal kreeg het het homofobe geweld tegen de Nederlandse Parijsenaar Wilfred de Bruijn volop aandacht. Daarnaast werd dit weekend homobar Vice-Versa in Rijssel aangevallen door skinheads. Vier verdachten zijn inmiddels opgepakt door de politie.

 

“Er zijn daden van homofobie gepleegd, gewelddadige daden. Het recht om te demonstreren is erkend en aanvaard door de Fransen. Maar geen enkele demonstratie mag ontsporen, zich richten op het publieke domein en er mag geen geweld tegen mensen gebruikt worden. Dat is een collectieve verantwoordelijkheid. De wet en het parlement moeten worden gerespecteerd”, aldus Hollande.

Bloed

Tegenstanders van de openstelling van het huwelijk hebben de afgelopen tijd met harde woorden gewaarschuwd voor geweld – vooral in hun reactie op het besluit van de regering om het debat over het wetsvoorstel versneld in de Nationale Vergadering op de agenda te zetten; niet pas in de loop van mei, maar al vanaf deze week. De afrondende stemming in het parlement kan daardoor al op 23 april a.s. gehouden worden. Gevolg is daarvan is dat de voor eind mei geplande demonstratie van de tegenstanders vervroegd moet worden gehouden – hetgeen organisatorisch natuurlijk slecht uitkomt.

Frigide Barjot, het boegbeeld van de tegenstanders, is daarover zeer verontwaardigd en zij verdenkt de regering van kwade opzet om het protest in de wielen te rijden. Barjot noemde de versneld procedure ‘een aanslag op de democratie’ en de socialistische regering ‘een dictatuur’. “Als Hollande bloed wil, dan kan hij dat krijgen”, zei ze in het nieuwsprogramma van TF1.

Ook parlementsleden van de oppositie lieten zich niet onbetuigd. Hervé Mariton zei dat de president ‘aanzet tot een burgeroorlog’ en Christian Jacob vindt dat Hollande aanstuurt ‘op een gewelddadige confrontatie met de Fransen’.

Kardinaal André Vingt-Trois, aartsbisschop van Parijs, waarschuwde afgelopen maandag dat openstelling van het huwelijk kan leiden tot ‘een meer gewelddadige en gespleten samenleving’. Omdat de Franse regering niet luistert naar zijn burgers kan dat volgens de kardinaal tot een ‘geweldadige terugslag’ leiden.

Afgelopen woensdag hielden een paar duizend tegenstanders van de openstelling van het huwelijk een demonstratie in Parijs, die volgens nieuwszender France24 hun woede over de gang van zaken ondermeer koelden door het vernielen van auto’s en geweld tegen agenten en journalisten. 24 relschoppers werden door de politie opgepakt, 11 worden er nog vastgehouden voor verdere ondervraging.

Kindermoordenaars

In een reactie op dit taalgebruik en het toegenomen geweld heeft de Franse premier Jean-Marc Ayrault opgeroepen tot bezonnenheid. Ayrault deed aan de vooravond van de wetsbehandeling in tweede lezing in de Nationale Vergadering een dringend appél op de oppositie om ‘op te roepen tot kalmte’. “Demonstreren is een recht, maar oproepen tot geweld en discriminatie moeten worden veroordeeld’.

 

De oproep van de premier blijkt echter maar weinig invloed te hebben op de groeiende frustratie van de tegenstanders van het opengestelde huwelijk over de onontkoombare invoering daarvan. Tijdens het nachtelijke debat in de Nationale Vergadering over het wetsvoorstel loopt het jammerlijk uit de hand. Als een oppositielid aan het woord is, is de veronderstelling dat een medewerker van de Franse minister van Justitie Christine Taubira daar neerbuigend op reageert voldoende om de vlam in de pan te doen slaan. Een scheldpartij – waarbij parlementsleden van de oppositie woorden gebruiken als ‘hond’ en ‘kindermoordenaars’ en het verwijt klinkt dat ‘dit land toch niet geregeerd wordt door de LHBT-lobby’- loopt al snel uit op een handgemeen. Het debat wordt voor korte tijd geschorst en pas door de parlementsvoorzitter hervat als de gemoederen weer wat bedaard zijn.

[Bron: COC NL – Illustratie Hollande: BFM-TV – Foto Tumult Nationale Vergadering: @Whainot/Twitter]

 

 

Categorie:
Internationaal
Tags:
, , , , , , , , ,