De Mensenrechtencommissaris van de Raad van Europa en het Agentschap voor Fundamentele Rechten van de Europese Unie roepen de Europese landen en instituties op de mensenrechten van mensen met een intersekse-condities te erkennen en meer te doen om die te beschermen.
De beide mensenrechteninstellingen doen dat in rapporten die gepresenteerd werden tijdens het Europese Forum t.g.v. de Internationale Dag tegen Homo/Bi/Transfobie in Montenegro.
Mensenrechtencommissaris Nils Muiznieks wijst er op dat Europeanen over het algemeen zich niet bewust zijn van de pijnlijke levensgeschiedenis van mensen met een intersekse-conditie en de mensenrechtenschendingen die zij te verduren hebben. Muiznieks spreekt daarom van ‘veronachtzaamde mensenrechtenschendingen’.
“Dat leidt tot onnodige medische en chirurgische ingrepen bij kinderen met een intersekse-conditie”, zegt Muiznieks. “Het wordt tijd dat we aan die onacceptabele situatie een einde maken”.
In het rapport Human Rights and Intersex People van de Mensenrechtencommissaris van de Raad van Europa staat informatie over recente ontwikkelingen als het gaat om mensenrechten en intersekse-conditie. Verder bevat het aanbevelingen om op juridisch en medisch gebied de mensenrechten van mensen met een intersekse-conditie te waarborgen. Sleutelbegrippen daarbij zijn: zelfbeschikking, lichamelijke integriteit en medezeggenschap. Dat betekent bijv. geen medisch ingrijpen zonder instemming van de betrokkenen, wettelijke erkenning van de geslachtsaanduiding waar iemand met een intersekse-conditie voor kiest en inspraak van belangenorganisaties bij het ontwikkelen van interseksebeleid. Daarnaast wordt gepleit voor deskundigheidsbevordering van medische professionals, counseling voor kinderen met een intersekse-conditie en hun ouders en campagnes om het publieke bewustzijn te vergroten.
Het rapport The fundamental rights situation of intersex people van het EU-Agentschap voor Fundamentele Rechten (FRA) geeft een overzicht van de wetten en regelingen die van invloed zijn op leven en welzijn van mensen met een intersekse-conditie en bevat aanbevelingen voor het aanpassen daarvan.
Nederland
De beide rapporten zijn ook van groot belang voor Nederlandse mensen met een intersekse-conditie, want intersekse-emancipatiebeleid kent ons land niet. Het ontbreken van wettelijke maatregelen om mensen met een intersekse-conditie te beschermen is bovendien ook een reden waarom ons land in de ILGA-Europe Rainbow Map 2015 gedaald is. En een reden waarom Malta ons voorbijgestreefd is, want daar is onlangs een baanbrekende Genderidentiteitswet aangenomen waarin ook rechten van mensen met een intersekse-conditie vastgelegd worden.
COC Nederland publiceerden vorig jaar het rapport LHBTI-kinderen in Nederland over LHBTI-kinderrechten, waarin nadrukkelijk ook de positie van kinderen met een intersekse-conditie aan de orde komt. De positie van mensen met een intersekse-conditie wordt door het COC – in samenspraak met de Nederlands Netwerk Intersekse/DSD (NNID) – ook aan de orde gesteld in overleg met bewindslieden en volksvertegenwoordigers.
[Bron: COC NL –Illustraties: Raad van Europa-Mensenrechtencommissaris]
Het COC vecht voor LHBT-rechten. Vecht mee!