Met jouw steun heeft het COC veel bereikt:

2013: ‘Een groot protest tegen de Russische wet’ - New York Times over COC-demonstratie tijdens bezoek president Poetin
Rainbow Awards 2015: LGBT Achievement Award voor COC Nederland
30 augustus 2017: Tsjetsjeense LHBTI-asielzoekers krijgen eenvoudiger asiel in ons land
2015: alle 5 afspraken van Roze Stembusakkoord uit 2012 ingelost
Gender & Sexuality Alliances op tweederde van de middelbare scholen
Ruim 100 ouderenzorginstellingen met een Roze Loper voor LHBT-vriendelijkheid
2012: Politieke partijen tekenen COC’s Roze Stembusakkoord over langslepende LHBT-kwesties
Canal Parade 2015: Boot COC Nederland wint juryprijs voor beste boodschap
2012: Voorlichting over LHBT’s verplicht op elke school
1 april 2014: Wet Lesbisch Ouderschap geeft lesbische ouderparen en hun kinderen gelijke rechten
7 september 2015: Russische LHBT-asielzoekers krijgen eenvoudiger asiel in ons land
12 maart 2019: verbod op discriminatie van trans en intersekse personen opgenomen in Awgb
Canal Parade 2018: COC Nederland wint juryprijs voor beste uitbeelding Pride-thema met Powervrouwenboot
8 april 1971: afschaffing van het discriminerende artikel 248bis in het Wetboek van Strafrecht
COC ondersteunt LHBT-organisaties in meer dan 35 landen
1973: COC krijgt Koninklijke Goedkeuring - de vereniging kan zich als rechtspersoon laten inschrijven
1 november 2014: afschaffing weigerambtenaar
Strafeis bij discriminerend geweld met 100 procent verhoogd
7 maart 2017: Politieke partijen tekenen COC’s Regenboog Stembusakkoord
9 september 2019: mbo-scholen verplicht LHBTI-emancipatie te bevorderen
2011: Eerste VN-resolutie tegen LHBT-mensenrechtenschendingen
1994: Algemene Wet Gelijke Behandeling verbiedt discriminatie op grond van homoseksualiteit
1 juli 2015: afschaffing enkele-feitconstructie, waarmee scholen openlijk LHB-leerlingen en -docenten mochten weren
2008: Percentage Nederlanders dat negatief is over homo’s gedaald van 36 procent in 1968 naar vier procent in 2008
2011: Jos Brink Staatsprijs voor LHBT-emancipatie voor vrijwilligers COC
2012; Geen LHBT-asielzoekers meer teruggestuurd naar Irak
2011: ’s Werelds eerste kerkelijke verklaring tegen geweld tegen homoseksuelen
2008: Speciale consultatieve status bij de Verenigde Naties voor COC Nederland
23 juli 2016: Toekenning Erepenning van de gemeente Amsterdam t.g.v. 70-jarig bestaan COC
2009: Paren van gelijk geslacht mogen buitenlands kind adopteren
30 december 1964: COC-voorzitter Benno Premsela als eerste homoactivist openlijk op televisie
Jaarlijks meer dan 2500 COC-voorlichtingslessen op school
1 juli 2014: Transgenderwet maakt wijzigen geslachtsregistratie veel eenvoudiger

KOM OOK IN ACTIE!

Jouw hulp is nodig. Steun ons nationale en internationale werk voor acceptatie en gelijke rechten.

Steun COC

Turkije – Moord op Transgender

14 november 2008 -

De Turkse holebi/transgenderbeweging heeft Dilek Ince begraven. Afgelopen maandag werd deze transgender uit Ankara met een pistoolschot vermoord.

Geweld en intimidatie, ook door de politie, is volgens holebi/transgenderorganisatie Lambda Istanbul aan de orde van dag. Ondertussen wordt de organisatie ook zelf in haar voortbestaan bedreigt door een rechterlijk verbod. COC Nederland steunt de organisatie in het gevecht tegen de onderdrukking door de autoriteiten.

In een emotioneel persbericht uit de holebi/transgendergemeenschap haar verdriet en woede en vraagt zij zich af hoeveel homo’s, lesbiennes, biseksuelen en transgenders nog om het leven moeten komen voordat de Turkse samenleving zich realiseert dat geweld en haat onacceptabel is.

De moord op Dilek Ince is het zoveelste incident gericht tegen leden van de holebi/transgendergemeenschap in Turkije dit jaar. Eerder dit jaar werd in Istanbul de openlijk homoseksuele Ahmet Yildiz vermoord. Eerwraak zou daar het motief voor zijn geweest.

Task Force

Transgenders zonder ook dikwijls zonder aanwijsbare reden door de politie opgepakt, geïntimideerd en mishandeld. Recent riep de stad Istanbul zelfs een politie-task-force in het leven die de stad moet ‘zuiveren’ van bedelaars, kleine criminelen en transgenders.

Veel transgenders leiden een marginaal bestaan in Turkije. Voor hen is het welhaast onmogelijk om een normaal sociaal en professioneel leven op te bouwen, waardoor veel van hen in de prostitutie belanden.

De politie van Istanbul pakt dit aan door de buurten waar veel transgenders wonen te ‘zuiveren’ en er panden waar men vermoedt dat er sprake is van prostitutie dicht te spijkeren. De maatschappelijke positie van transgenders verslechtert hierdoor verder.

Samenwerking en steun

Lambda Istanbul zet alles in het werk om de positie van transgenders in Turkije te verbeteren. In samenwerking met COC Nederland startte in 2007 een project waarbij onder andere informatie wordt verzameld vanuit de transgendergemeenschap, zodat de druk op nationale en internationale autoriteiten om aan deze misstanden een eind te maken kan worden opgevoerd.

Lambda Istanbul kan rekenen op steeds meer internationale steun, onder andere van Europarlementariër Sophie in ’t Veld en de gemeente Amsterdam, maar ook van de Turkse gemeenschap in Nederland. De Turkse Arbeidersbeweging HTIB steunt het werk van Lambda Istanbul en zet zich in Nederland in om homoseksualiteit bespreekbaar te maken in Turkse kring.

Dankzij een door het Nederlands ministerie van Buitenlandse Zaken gefinancierd project is Lambda Istanbul in staat om een advocaat in te huren. Deze komt in actie als transgenders zonder reden door de politie worden vastgehouden.

Hooggerechtshof – uitspraak 25 november

Maar Lambda Istanbul heeft het zelf ook moeilijk. Eind mei besloot een lokale rechtbank dat de doelen van de organisatie in strijd zijn met de publieke moraal en dat de organisatie daarom opgeheven moet worden.

Deze beslissing komt na jaren van procederen en ondanks het feit dat een onafhankelijk deskundige die door de rechtbank zelf werd aangesteld had gerapporteerd dat er geen reden was om Lambda Istanbul te sluiten.

Lambda Istantbul is tegen de beslissing in hoger beroep gegaan en op 25 november a.s. beslist het Hooggerechtshof in Ankara over het voortbestaan van de organisatie.

Onacceptabel

COC Nederland steunt de holebi/transgenderbeweging in Turkije al jaren en is ontstemd over de manier waarop de autoriteiten van Turkije omgaan met het emancipatieproces van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders.

‘Die emancipatie is weliswaar een moeizaam, maar ook een onomkeerbaar proces. Het is ronduit onacceptabel dat de Turkse autoriteiten er blijkbaar zelfs niet voor terugdeinzen om intimidatie en geweld te gebruiken om dat emancipatieproces te dwarsbomen en tegen te werken’, zegt Joyce Hamilton, internationaal bestuurslid van COC Nederland. ‘Een transgender moet net als iedere andere burger kunnen vertrouwen op bescherming door de politie, maar in Turkije hebben zij juist van de politie te vrezen’.

Mocht het Hooggerechtshof in Ankara inderdaad op 25 november besluiten om Lambda Istanbul definitief te verbieden, dan wil dat overigens niet zeggen dat het voorbij is met de holebi/transgender-emancipatie in Turkije.

‘Holebi/transgenderbeweging KAOS GL in Ankara heeft na jaren procederen wel een legale status gekregen en bovendien zullen de activisten van Lambda Istanbul zich niet monddood laten maken door de Turkse overheid’, zegt Hamilton. ‘COC Nederland gaat in ieder geval nog jaren door met het ondersteunen van het emancipatieproces in Turkije en heeft daarbij de steun van de Nederlandse overheid’.

COC Nederland wijst er op dat de Turkse overheid zich moet realiseren dat een verbod van Lambda Istanbul nationaal en internationaal een storm van protest zal losmaken en het internationale vertrouwen in de democratische ontwikkeling van Turkije en steun voor toetreding tot de Europese Unie van het land zal ondermijnen.

Categorie:
Geloof & cultuur, Internationaal
Tags: