Met jouw steun heeft het COC veel bereikt:

2008: Speciale consultatieve status bij de Verenigde Naties voor COC Nederland
2008: Percentage Nederlanders dat negatief is over homo’s gedaald van 36 procent in 1968 naar vier procent in 2008
1 april 2014: Wet Lesbisch Ouderschap geeft lesbische ouderparen en hun kinderen gelijke rechten
7 september 2015: Russische LHBT-asielzoekers krijgen eenvoudiger asiel in ons land
Canal Parade 2015: Boot COC Nederland wint juryprijs voor beste boodschap
2011: Eerste VN-resolutie tegen LHBT-mensenrechtenschendingen
30 augustus 2017: Tsjetsjeense LHBTI-asielzoekers krijgen eenvoudiger asiel in ons land
2011: Jos Brink Staatsprijs voor LHBT-emancipatie voor vrijwilligers COC
8 april 1971: afschaffing van het discriminerende artikel 248bis in het Wetboek van Strafrecht
2012: Politieke partijen tekenen COC’s Roze Stembusakkoord over langslepende LHBT-kwesties
COC ondersteunt LHBT-organisaties in meer dan 35 landen
1 juli 2015: afschaffing enkele-feitconstructie, waarmee scholen openlijk LHB-leerlingen en -docenten mochten weren
2011: ’s Werelds eerste kerkelijke verklaring tegen geweld tegen homoseksuelen
9 september 2019: mbo-scholen verplicht LHBTI-emancipatie te bevorderen
7 maart 2017: Politieke partijen tekenen COC’s Regenboog Stembusakkoord
2009: Paren van gelijk geslacht mogen buitenlands kind adopteren
1 november 2014: afschaffing weigerambtenaar
1973: COC krijgt Koninklijke Goedkeuring - de vereniging kan zich als rechtspersoon laten inschrijven
2015: alle 5 afspraken van Roze Stembusakkoord uit 2012 ingelost
Ruim 100 ouderenzorginstellingen met een Roze Loper voor LHBT-vriendelijkheid
1994: Algemene Wet Gelijke Behandeling verbiedt discriminatie op grond van homoseksualiteit
1 juli 2014: Transgenderwet maakt wijzigen geslachtsregistratie veel eenvoudiger
Strafeis bij discriminerend geweld met 100 procent verhoogd
23 juli 2016: Toekenning Erepenning van de gemeente Amsterdam t.g.v. 70-jarig bestaan COC
2012: Voorlichting over LHBT’s verplicht op elke school
Rainbow Awards 2015: LGBT Achievement Award voor COC Nederland
2012; Geen LHBT-asielzoekers meer teruggestuurd naar Irak
30 december 1964: COC-voorzitter Benno Premsela als eerste homoactivist openlijk op televisie
2013: ‘Een groot protest tegen de Russische wet’ - New York Times over COC-demonstratie tijdens bezoek president Poetin
Canal Parade 2018: COC Nederland wint juryprijs voor beste uitbeelding Pride-thema met Powervrouwenboot
12 maart 2019: verbod op discriminatie van trans en intersekse personen opgenomen in Awgb
Jaarlijks meer dan 2500 COC-voorlichtingslessen op school
Gender & Sexuality Alliances op tweederde van de middelbare scholen

KOM OOK IN ACTIE!

Jouw hulp is nodig. Steun ons nationale en internationale werk voor acceptatie en gelijke rechten.

Steun COC

Verkiezingsoverwinning Trump lijkt slecht nieuws voor LHBT’s wereldwijd

9 november 2016 -

De verkiezing van Donald Trump tot president van de Verenigde Staten lijkt volgens de Amerikaanse LHBT-gemeenschp slecht nieuws voor LHBT’s in Amerika en wereldwijd. Het betekent dat de vooruitgang die er de afgelopen acht jaar onder de Democratische president Barack Obama is geboekt in gevaar komt en dat vooruitgang niet te verwachten is.

LHBT-activisten in Amerika bereiden zich voor op zware tijden. Als Donald Trump op 20 januari 2017 wordt ingezworen als president zal hij dat doen met een Republikeinse meerderheid in de Senaat en het Huis van Afgevaardigden. Dat betekent dat de Democraten – traditioneel voorvechters van LHBT-rechten – vanuit het Congres weinig tegenspel kunnen bieden om het beleid van de nieuwe president te dwarsbomen.

In de afgelopen jaren werden anti-LHBT-voorstellen van de Republikeinse meerderheid in het Congres door een veto van president Obama onschadelijk gemaakt, maar Trump heeft al tijdens de verkiezingscampagne laten weten dat hij dit als president niet zal doen. Sterker nog: Trump heeft al steun uitgesproken voor een First Amendement Defence Act (FADA), een wet die godsdienstig gemotiveerde LHBT-discriminatie mogelijk maakt als het gaat om werkgelegenheid, huisvesting, gezondheidszorg en in de goederen- en dienstensector. Dat laatste betekent bijvoorbeeld dat banketbakkers mogen weigeren om een bruidstaart voor een paar van gelijk geslacht te leveren.

Tijdens de Republikeinse partijconventie in juli werd een verkiezingsprogramma (Republican Platform) aangenomen, dat als het meest anti-LHBT in tientallen jaren wordt gezien. Het Platform bevat voorstellen tegen adoptie door paren van gelijk geslacht en tegen roze ouderschapsrechten, verzet zich tegen een verbod op ‘homo-genezingstherapieën’ en bevat een voorstel om voor religieuze gewetensbezwaren een uitzonderingsbepaling te maken in anti-discriminatiewetten.

Zorgen baart vooral dat Trump tijdens de campagne tal van toezeggingen deed aan het christelijk-rechtse evangelicale deel van de Republikeinse achterban. Met succes, want uiteindelijk heeft zo’n 80 procent van die kiezers op Trump gestemd.

Vooral Trump’s toezegging om conservatieve rechters voor te dragen voor het federale Hooggerechtshof heeft hem die steun opgeleverd en vormt potentieel een groot gevaar voor de rechten van LHBT’s, vrouwen en minderheidsgroepen. Trump zal als president al snel een opvolger voor de dit voorjaar overleden conservatieve rechter Antonin Scalia voordragen. De Republikeinse meerderheid in de Senaat heeft steeds geweigerd om Merrick Garland, de gematigde kandidaat van president Obama, in overweging te nemen, maar een conservatieve kandidaat van Trump zal snel aanvaard worden.

Daarmee verandert er in de verhouding tussen conservatieven en progressieven in het Hooggerechtshof vooralsnog niets, maar gelet op de hoge leeftijd van een aantal progressieve rechters is het goed mogelijk dat er in de komende jaren door Trump nog een aantal conservatieve rechters benoemd zullen worden. Daarvoor heeft hij tijdens de campagne een lijst gepubliceerd, waar enkel kandidaten op staan die tegen LHBT-rechten en tegen abortus zijn.

Trump deed in elk geval een harde toezegging tijdens de campagne die onmiddellijk slechte gevolgen zal hebben voor LHBT’s en dan met name transgenders. Hij heeft namelijk laten weten dat hij in zijn eerste honderd dagen als president alle executive orders van president Obama zal intrekken. Daaronder vallen bijvoorbeeld beleidsplannen die de rechten van transgenders beschermen.

Donald Trump gold ooit als gematigd als het gaat om LHBT-kwesties, maar die reputatie heeft de toekomstige vice-president Mike Pence nooit gehad. Pence zei ooit: “Ik ben een christen, een conservatief en een Republikein – in die volgorde” en hij noemde homoseksualiteit ‘een keuze’. Als congreslid in Washington vocht hij al tegen gelijkberechtiging voor LHBT’s en steunde hij ‘homo-genezingstherapieën’. Vorig jaar tekende hij als gouverneur van Indiana een wet waardoor bedrijven LHBT’s op godsdienstige gronden als klant mogen weigeren. Onder grote druk vanuit het bedrijfsleven heeft hij die wet overigens later weer moeten intrekken.

Dat laatste moet hoop geven, omdat daaruit blijkt dat verzet tegen discriminatie en aantasting van onze mensenrechten resultaat oplevert. Dat geldt zeker wereldwijd – hoewel de machtswisseling in Washington mogelijk wel een verzwakking van de internationale LHBT-strijd betekent. De steun van Amerikaanse diplomaten bij de VN en van Amerikaanse ambassades in tal van landen waar LHBT’s aan vervolging blootstaan was onder president Obama vanzelfsprekend – dat zal onder president Trump mogelijk niet meer zo zijn. En dat is dus slecht nieuws voor LHBT’s wereldwijd.

[Bron: COC NL – Foto Donald Trump: CC-Gage Skidmore]

Het COC vecht voor LHBT-rechten. Vecht mee!

 

 

 

 

 

Categorie:
Internationaal
Tags:
, , , , , ,