Met jouw steun heeft het COC veel bereikt:

1 juli 2014: Transgenderwet maakt wijzigen geslachtsregistratie veel eenvoudiger
COC ondersteunt LHBT-organisaties in meer dan 35 landen
Canal Parade 2015: Boot COC Nederland wint juryprijs voor beste boodschap
2011: Jos Brink Staatsprijs voor LHBT-emancipatie voor vrijwilligers COC
12 maart 2019: verbod op discriminatie van trans en intersekse personen opgenomen in Awgb
2009: Paren van gelijk geslacht mogen buitenlands kind adopteren
Gender & Sexuality Alliances op tweederde van de middelbare scholen
30 december 1964: COC-voorzitter Benno Premsela als eerste homoactivist openlijk op televisie
2012: Voorlichting over LHBT’s verplicht op elke school
1994: Algemene Wet Gelijke Behandeling verbiedt discriminatie op grond van homoseksualiteit
2011: ’s Werelds eerste kerkelijke verklaring tegen geweld tegen homoseksuelen
1973: COC krijgt Koninklijke Goedkeuring - de vereniging kan zich als rechtspersoon laten inschrijven
9 september 2019: mbo-scholen verplicht LHBTI-emancipatie te bevorderen
2013: ‘Een groot protest tegen de Russische wet’ - New York Times over COC-demonstratie tijdens bezoek president Poetin
1 juli 2015: afschaffing enkele-feitconstructie, waarmee scholen openlijk LHB-leerlingen en -docenten mochten weren
Strafeis bij discriminerend geweld met 100 procent verhoogd
1 april 2014: Wet Lesbisch Ouderschap geeft lesbische ouderparen en hun kinderen gelijke rechten
2008: Percentage Nederlanders dat negatief is over homo’s gedaald van 36 procent in 1968 naar vier procent in 2008
23 juli 2016: Toekenning Erepenning van de gemeente Amsterdam t.g.v. 70-jarig bestaan COC
2012; Geen LHBT-asielzoekers meer teruggestuurd naar Irak
Rainbow Awards 2015: LGBT Achievement Award voor COC Nederland
2015: alle 5 afspraken van Roze Stembusakkoord uit 2012 ingelost
Jaarlijks meer dan 2500 COC-voorlichtingslessen op school
2011: Eerste VN-resolutie tegen LHBT-mensenrechtenschendingen
7 maart 2017: Politieke partijen tekenen COC’s Regenboog Stembusakkoord
2008: Speciale consultatieve status bij de Verenigde Naties voor COC Nederland
7 september 2015: Russische LHBT-asielzoekers krijgen eenvoudiger asiel in ons land
30 augustus 2017: Tsjetsjeense LHBTI-asielzoekers krijgen eenvoudiger asiel in ons land
1 november 2014: afschaffing weigerambtenaar
Canal Parade 2018: COC Nederland wint juryprijs voor beste uitbeelding Pride-thema met Powervrouwenboot
2012: Politieke partijen tekenen COC’s Roze Stembusakkoord over langslepende LHBT-kwesties
8 april 1971: afschaffing van het discriminerende artikel 248bis in het Wetboek van Strafrecht
Ruim 100 ouderenzorginstellingen met een Roze Loper voor LHBT-vriendelijkheid

KOM OOK IN ACTIE!

Jouw hulp is nodig. Steun ons nationale en internationale werk voor acceptatie en gelijke rechten.

Steun COC

Gay&Night onder curatele gesteld

26 maart 2006 -

De uitgever van Gay&Night, het in Amsterdam uitgegeven homoblad dat vooral gratis te vinden is in veel homocafés, is failliet. Er is een curator aangesteld om te bezien of een doorstart van het blad mogelijk is of om de definitief tent te sluiten.

Op KvK.nl, de website van de Nederlandse Kamer van Koophandel, staat al geruime tijd dat de uitgever van het blad failliet is.

Ook op Rechtspraak.nl, de website waar alle Nederlandse gerechtelijke uitspraken gepubliceerd worden, staat dat Jerry Alexander Media Publishing & Distributors BV – de uitgever van onder andere Gay& Night – op 21 maart failliet is verklaard. Die mededeling van het faillissement staat al sinds 23 maart online.

Jerry Alexander MP&D is niet alleen verantwoordelijk voor Gay&Night. Ook de Gay Guide to Amsterdam, de websites van Gay&Night, The Member en de Gay Guide to Amsterdam zijn uitgaven van het bedrijf.

Personeel onwetend

Toch bleek uit een telefonische rondgang door medewerkers van Het Roze Rijk dat het personeel daar tot maandag nog niet van op de hoogte was. Een receptioniste op de redactie van Gay&Night: ‘Failliet? Daar weet ik niks van. Nee hoor, we zitten hier nog gewoon allemaal te werken’.

Ook Hans Cassa, redactielid van het blad, gaf nog aan van niets te weten. Wel bevestigde hij tegenover Het Roze Rijk dat ‘de lijst met te incasseren bedragen recentelijk steeds langer werd’, als reden voor het onder curatele stellen van het bedrijf.

Curator

Het bedrijf is nu onder curatele gesteld. Een medewerker van curator mr. M.C. Polfliet kon Het Roze Rijk laten weten dat het faillissement nog niet definitief is.

Het personeel van Gay&Night zal volgens de curator niet snel zekerheid krijgen: ‘Artikel 40 van de faillissementswet staat de curator toe om te besluiten dat alle medewerkerscontracten ontbonden worden. Mensen kunnen dan nog zes weken uitbetaald krijgen via het UWV of een andere uitkeringsinstantie, maar daarna houdt het op. Mocht een doorstart dus niet mogelijk zijn dan behoort dat zeker tot de mogelijkheden’.

Doorstart

De publicatie van Gay&Night was een uit de hand gelopen hobby van de gebroeders Alex en Arjan Kröner. Zij brachten in 1997 een krant uit ter gelegenheid van Gay Pride en besloten daar een maandelijkse uitgave van te maken. Na het overlijden van mede-oprichter Alex Kröner, in november 2004, heeft zijn broer Arjan Kröner het bedrijf alleen voortgezet.

Mede-oprichter Arjan Kröner is des gevraagd niet van plan het magazine een stille dood te laten sterven. Samen met de curator wordt op dit moment onderzoek gedaan naar de mogelijkheid van een doorstart. In een persbericht meldt GayNews dat nadere mededelingen over een doorstart voorlopig niet gedaan worden om de gesprekken niet te verstoren.

De medewerker van curator Polfliet zegt daarover: ‘Er wordt natuurlijk gekeken naar een doorstart. Alle mogelijkheden worden overwogen’. Hij kon echter nog niets zeggen over de toekomst van het bedrijf.

LAATSTE NIEUWS

Pogingen om het failliet verklaarde maandblad Gay&Night met een doorstart weer nieuw leven in te blazen zijn op niets uitgelopen. Daarmee zou definitief een einde komen aan het blad dat op 21 maart 2006 al failliet werd verklaard, zo is uit betrouwbare bron vernomen, zo wordt woensdag 29 maart op de website van GayNews gemeld.

Navraag maakt echter duidelijk dat dit bericht mogelijk niet helemaal correct is. Het failliet lijkt wel onontkombaar voor de Jerry Alexander MP&D, de uitgever van Gay&Night. Er worden echter nog wel pogingen gedaan om met externe financiers een doorstart te maken met de titel Gay&Night. Voor het magazine is het doek dus nog niet definitief gevallen.

Community based

Gay&Night wordt gratis verspreid in meer dan 225 gay uitgaans-gelegenheden en bedrijven. Daarnaast heeft Gay&Night abonnees en wordt het blad verkocht in de tijdschriftenhandel. Het blad wordt voornamelijk gefinancierd uit advertentie-inkomsten.

Gay&Night is een community based blad en vindt zijn adverteerders onder de gay horecagelegenheden, gay partyorganisers en gay detailisten. Het is juist deze MKB-markt waar in de afgelopen jaren de economische klappen zijn gevallen, waardoor de advertentie-inkomsten van Gay&Night terugliepen.

Gay.nl meldt dat Gay&Night vooral een ‘advertentie-uitgave is van de verschillende eigenaren van het bedrijf: ‘Het blad was voornamelijk bedoeld als advertentiemedium voor de clubs van de eigenaren. In plaats van het kopen van dure advertenties in verschillende media, kan je er ook voor kiezen om met dat advertentiebudget zelf een medium op te richten. Gay&Night deed dat niet onverdienstelijk. Met een oplage van 20.000 exemplaren was ze één van de grotere homotijdschriften in Nederland. Het blad werd gratis verspreid bij veel Nederlandse en Belgische homohoreca’, aldus de website.

Terugval

Deze terugval in advertentieomzet kwam bovenop de maandelijkse tekorten op de totale exploitatie, die door de uitgever uit enthousiasme en bezieling steeds weer werden bijgespijkerd.

Het besef dat deze situatie niet tot in het oneindige kon voortbestaan was voor de uitgever aanleiding om met verschillende partijen gesprekken aan te gaan om de mogelijkheden van bijvoorbeeld het samenvoegen van titels of andere vormen van samenwerking te bespreken.

Overname

Binnen het Nederlandse homo-medialandschap is al langer bekend dat Gay&Night vooral veel geld kost en minder opbrengt dan rendabel is. Volgens geruchten zou er al langer naar oplossingen worden gezocht om het blad te redden.

Zo zouden er contacten zijn geweest met de Gay Group, uitgever van onder andere Gay.nl, met Henk Krol van Best Publishing Group (van de Gay Krant) en naar verluidt zelfs met Frank van Dalen, voorzitter van COC Nederland.

Deze contacten draaiden echter óf op niets uit, óf konden niet worden bevestigd door betrokkenen. Van Dalen ontkent ooit interesse te hebben gahad in het kopen van gaymedia. Gay.nl meldt tevens dat er interesse zou zijn van Jan Kuipers, eigenaar van de Thermos-homosauna’s in Amsterdam, maar Kuipers ontkent dat ten stelligste op Gaykrant.nl.

Toekomst

Bij Gay&Night wordt op dit moment nog gewoon gewerkt aan de 100ste uitgave van het blad, dat sinds 1997 bestaat. Of dat nummer nog uit komt nu de uitgever failliet zal gaan en een doorstart nog ongewis is, valt nog te bezien.

Categorie:
Jong & school
Tags:
,