De School met de Bijbel in de Gelderse plaats Emst heeft een leerkracht op non-actief gesteld nadat die had meegedeeld dat hij homo is en een relatie heeft. Dat staat in een brief van het schoolbestuur aan de ouders van de leerlingen die Omroep Gelderland heeft gepubliceerd. COC Nederland pleit er voor dat de Commissie Gelijke Behandeling zelf onderzoek gaat doen naar deze zaak. GroenLinks wil zo snel mogelijk een spoeddebat over deze kwestie houden met minister Plasterk.
Het bestuur van de christelijke basisschool vindt dat de keuze voor deze relatievorm op gespannen voet staat met de grondslag en doelstellingen van de school, waarmee de docent eerder zou hebben ingestemd.
Woordvoerder Henk de Waard van de school bevestigde dat de leerkracht momenteel niet werkt, maar benadrukte dat van ontslag geen sprake is. De school praat met de docent over een mogelijke oplossing, aldus de zegsman. De Waard wil nog niet vooruitlopen op de vraag of het bestuur binnen de school op zoek gaat naar een andere functie voor de docent.
In de brief die Omroep Gelderland gepubliceerd heeft, staat echter letterlijk dat ‘de arbeidsverhouding (…) niet gecontinueerd’ kan worden. Dat kan enkel betekenen dat de docent ontslagen wordt of zelf ontslag zal nemen.
‘Wij willen betrokkene de kans, ruimte en steun geven het proces rond het beëindigen van zijn huidige arbeidsovereenkomst goed inhoud te kunnen geven. Daarnaast is afgesproken om in gezamenlijkheid ouders en andere betrokkenen bij de school te informeren, zodat voor ieder duidelijk is wat er aan de hand is. De ouders is gevraagd om op een respectvolle manier met de situatie om te gaan’, aldus De Waard.
Volgens De Waard is de brief opgesteld met instemming van de docent. Die wilde vrijdagavond desgevraagd liever geen commentaar geven.
De Waard kwalificeert de school als een behoudende School met de Bijbel, die de Drie Formulieren van Eenheid hanteert als grondslag.
‘Het gaat in deze procedure dan in feite ook niet om de homoseksuele gerichtheid, maar om het al dan niet instemmen met de grondslag van de school. Er heerst in de kringen waarin de school te plaatsen is de algemene opvatting dat een homoseksuele relatie niet in overeenstemming is met die grondslag’.
Wouter Neerings, voorzitter van
COC Nederland
, noemt het nieuws bijzonder, omdat Onderwijsminister Plasterk recentelijk nog een brief stuurde naar zowel alle scholen, waarin hij juist allerlei adviezen geeft om homodiscriminatie in het onderwijs uit te bannen.
‘Dit voorval toont aan dat je op dit punt niet veilig bent op school’, stelt Neerings vast. ‘Dat kan leiden tot je ontslag blijkt nu wel’. Want dat beide partijen in goed overleg uit elkaar zijn gegaan, zoals in een brief wordt gesteld, gelooft Neerings niet.
COC Nederland roept daarom de Commissie Gelijke Behandeling daarom op de zaak te onderzoeken.
‘Een school heeft niet het recht om een leraar vanwege z’n seksuele gerichtheid weg te sturen, ook streng-orthodoxe instellingen niet’, vat de COC-voorzitter de kern van die brief samen.
‘Maar klaarblijkelijk speelt dat dus wel. De school moet niet met het mes op tafel ‘in gesprek gaan’ met iemand die eerlijk voor z’n voorkeur uitkomt, maar moet afspreken hoe de man een privé-leven leidt waar hij recht op heeft en tegelijkertijd op school kan blijven functioneren. Daar is de Algemene Wet Gelijke Behandeling voor bedoelt: het beschermen van de eenling tegen instituten en niet andersom’.
Dat deze docent de grondslag van de school heeft onderschreven, kan volgens Neerings geen rol spelen in dit ontslag.
‘Die grondslag onderschrijft deze docent waarschijnlijk nog altijd – deze man is heus niet van zijn geloof gevallen omdat hij homoseksueel is en met een andere man is gaan samenleven. Daar zit juist de spanning, daaover woedt volop het debat in reformatorische kring. Dat debat moet gevoerd worden en niet gemuilkorfd worden door zo’n docent tot ontslag te aan te zetten’.
Neerings wijst er op dat hier, naast gelijke behandeling en de onderwijsvrijheid, ook nog grondrechten meespelen zoals het recht op een privéleven en het recht op arbeid.
De
PO-Raad
, de brancheorganisatie voor het primair onderwijs, stelt dat de handelwijze van de school in Emst niet binnen de CAO van de raad past. Wel zijn er scholen die er een andere CAO op na houden. ‘Of het dan is toegestaan iemand op non-actief te zetten is mij niet bekend’, zegt een woordvoerder.
Vakbond
CNV
heeft weinig begrip voor de schorsing. Het schoolbestuur in Emst heeft ‘niet het recht om een leerkracht te schorsen vanwege zijn homoseksualiteit’, vindt M. Rog, voorzitter van de CNV-onderwijsbond. Hij spreekt van een ‘inbreuk op de persoonlijke levenssfeer van de leerkracht’.
GroenLinks
wil over deze kwestie zo snel mogelijk een spoeddebat houden met minister Plasterk. Volgens de GroenLinks-Kamerleden Mathieu Heemelaar en Tofik Dibi moet de Algemene Wet Gelijke Behandeling expliciet gaan aangeven dat ‘discriminatie’ van homo’s ook op bijzondere scholen niet is toegestaan. ‘We vragen de minister geen enkele vertragingstactiek van de christelijke partijen meer toe te staan’, aldus een woordvoerder namens hen.
De
PvdA
reageert terughoudend. ‘Het is moeilijk reageren op individuele gevallen’, zegt PvdA-Kamerlid Margo Kraneveldt. ‘In dit geval is de school in gesprek met de docent over een vertrekregeling. Politieke partijen hoeven daar dan niet gelijk bovenop te springen’.Kraneveldt benadrukt wel het ‘jammer’ te vinden ‘dat een docent vanwege zijn homoseksuele relatie wordt geschorst’.
Ook minister
Ronald Plasterk
reageert vooralsnog terughoudend. De Onderwijsminister zei vrijdagmiddag na afloop van de ministerraad dat discriminatie niet mag, maar dat hij over dit specifieke geval niets kon zeggen. Hij kent de achtergrond niet. De kwestie zou eventueel aanleiding kunnen zijn om naar de rechter of de Commissie Gelijke Behandeling te stappen, overwoog hij.
Dit voorval komt hoe dan ook op een pikant en politiek brisant moment, want minister Plasterk heeft onlangs naar alle scholen een brief gestuurd waarin hij schrijft dat ze leerkrachten niet mogen weren of ontslaan vanwege hun homoseksualiteit of het hebben van een relatie. Vice-premier Rouvoet heeft kritiek op die brief geuit en duidelijk gemaakt dat hij een aantasting van de onderwijsvrijheid niet zal meemaken. Impliciet dreigt de CU-partijleider met een kabinetscrisis over deze kwestie.
Naar verwachting zal de Raad van State in juni met een advies komen over de zogenaamde ‘enkele feit’-constructie in de Algemene Wet Gelijke Behandeling. Op grond daarvan menen bijzondere scholen homoseksuele docenten die niet in overeenstemming met de grondslag van de school leven te mogen weigeren bij sollicitaties en ontslaan.