Zes organisaties, waaronder COC en Expreszo, doen vandaag een appel op de Tweede Kamer om voorlichting over homoseksualiteit een vast onderdeel te maken van het onderwijsaanbod op elke school.
De Kamer neemt hierover donderdag een besluit.
In een gezamenlijke brief pleiten de Rutgers Nisso Groep, het Algemeen Pedagogisch Studiecentrum (APS), Empowerment Lifestyle Services, het Homojongerenplatform, Expreszo en COC Nederland er voor dat voorlichting over homoseksualiteit en seksuele voorlichting onderdeel gaat uitmaken van de zogenaamde kerndoelen voor het onderwijs. Dat zijn de leerdoelen waaraan elke school in ons land moet voldoen.
De organisaties wijzen er op dat op de meeste scholen geen voorlichting over homoseksualiteit wordt gegeven. In Amsterdam verstrekt 82 procent van de scholen geen informatie over het onderwerp. Uit onderzoek blijkt dat gebrek aan voorlichting over homoseksualiteit een belangrijke voedingsbodem is voor geweld tegen lesbiennes en homoseksuelen.
Ook bestaan er veel problemen rond seksualisering. Zo heeft een kwart van de meisjes en vrouwen tussen de 15 en 25 jaar wel eens te maken gehad met seksueel geweld. Daarom achten de zes organisaties het van belang dat er op elke school seksuele voorlichting wordt gegeven.
De Tweede Kamer besluit donderdag over het onderwerp tijdens een overleg over het homo-emancipatiebeleid. De Kamer toonde zich eerder voorstander van een verplichting, maar de staatssecretarissen Bijsterveld en Dijksma van Onderwijs wezen dit voorstel onlangs van de hand.
Zie hier de Kerndoelen-brief.
Zie voor meer informatie ons dossier Onderwijs.