Dat de Tweede Kamer een einde wil maken aan de zogenaamde enkele-feitconstructie, is volgens COC Nederland ‘cruciaal’ voor lesbiennes, homo’s, bi’s en transgenders (LHBT’s) op religieuze scholen. Het COC, dat al jaren voor afschaffing van het wetsartikel pleit, reageert daarmee op het initiatiefwetsvoorstel dat D66, VVD, PvdA, SP en GroenLinks dinsdagavond indienden.
‘De enkele-feitconstructie hangt nu als een zwaard van Damocles boven gelovige LHBT’s op religieuze scholen,’ zegt COC-voorzitter Tanja Ineke. ‘Als zij openlijk uitkomen voor hun seksuele voorkeur, lopen ze het risico te worden weggestuurd zonder dat de wet bescherming biedt. Het is cruciaal dat aan die situatie een einde komt.’
Het COC gaat het initiatiefwetsvoorstel de komende tijd bestuderen en zal zo nodig suggesties doen voor optimalisering van de wettelijke bescherming van LHBT’s in het bijzonder onderwijs.
Ook Mark Reichwein, voorzitter van LHBT-jongerenorganisatie Expreszo, is enthousiast over de afschaffing van het gewraakte wetsartikel: ‘Dit is een geweldig moment waar Expreszo en COC jaren voor hebben gestreden. LHBT-jongeren moeten zichzelf kunnen zijn op school, en afschaffing van de enkele-feitconstructie is een belangrijke stap om dat te bereiken.’
Het COC pleit al lang voor afschaffing van de enkele-feitconstructie. In 2009 startte de belangenorganisatie een nationale internetpetitie die door circa 30 duizend mensen werd getekend. Jongeren van COC en Expreszo enterden dat jaar tijdens de Amsterdamse Gay Pride de regeringsboot om aandacht voor de kwestie te vragen.
De enkele-feitconstructie, opgenomen in de Algemene Wet Gelijke Behandeling, biedt scholen in het bijzonder onderwijs de mogelijkheid om zowel LHBT-leerlingen als docenten te weren. Dat kan weliswaar niet op grond van het ‘enkele feit’ van de seksuele voorkeur, maar wel op grond van bijkomende omstandigheden, zoals het openlijk leven als homoseksueel.
In 2011 stuurde een gereformeerde basisschool in Oegstgeest docent Duran Renkema – zie foto – van school met een beroep op de enkele-feitconstructie, toen hij een relatie kreeg met een man.
In het RTL Nieuws (dinsdag 7 mei) zegt Renkema dat hij blij is met het nieuwe wetsvoorstel. “Ik werd beoordeeld op iets dat niet relevant is voor mijn werk. Ik voelde me door het ontslag bij het grofvuil gezet.” ‘Ik ben altijd gewaardeerd door ouders, leerlingen en collega’s. De kinderen raken de leraar kwijt waar ze van houden. Onder die kinderen zit er zeker een die later ook homoseksuele gevoelens krijgt. Zij leren: Als je anders bent, moet je dat stil houden. Deze kinderen hebben een les geleerd die ik ze liever had onthouden”, zegt Renkema. Hij werkt inmiddels op een andere school. “Een gewone christelijke school, mijn geaardheid is daar geen probleem.”
TER INFORMATIE: pdf-bestanden van het WETSONTWERP en de MEMORIE van TOELICHTING daarop.
[Bron: COC NL & RTL Nieuws – Foto Duran Renkema: COC NL-Janus van den Eijnden]
Het COC vecht voor LHBT-rechten. Vecht mee!