De christelijke LHBT*-organisaties LKP, CHJC, ContrariO, HolyFemales.nl en Netwerk Mirre hopen van harte dat na de Tweede Kamer op 9 april 2014 nu ook de Eerste Kamer op 3 maart a.s. het wetsvoorstel dat de annulering van de enkele-feitconstructie tot gevolg heeft, zal aannemen.
De vijf christelijke LHBT-organisaties – die samenwerken in de LCC Plus-alliantie – dringen er bij de Senaat wel nadrukkelijk op aan geen nieuwe onduidelijkheid te creëren of te veel ruimte te laten voor interpretaties die nadelig uit kunnen pakken voor LHB-leerkrachten of –leerlingen. Verder roepen ze het bijzonder onderwijs op tot dialoog als het gaat seksuele diversiteit.
Onderscheid op basis van seksuele oriëntatie niet meer mogelijk
Sinds de invoering van de Algemene wet gelijke behandeling (Awgb) in 1994 heeft de enkele-feitconstructie voor grote onduidelijkheid gezorgd. Bovendien heeft deze onvoldoende rechtsbescherming kunnen bieden aan LHB-leerkrachten in het bijzonder onderwijs. Het wetsvoorstel dat nu voorligt, kan LHB-leerkrachten (en LHB-leerlingen) in het bijzonder onderwijs de rechtsbescherming bieden die zij nodig hebben, als hun seksuele oriëntatie ter discussie staat.
Heleen de Boer, voorzitter van het LKP: “Omgaan met de ontdekking van de eigen homo- of biseksuele oriëntatie is vaak al moeilijk in religieuze kring. Wij hebben nooit begrepen dat het zoeken naar een mogelijkheid dit een plek te geven in het eigen leven, bijvoorbeeld door het samenleven met een geliefde, bestraft zou moeten worden met onderscheid en uitsluiting. In het verleden is dit in het bijzonder onderwijs toch meerdere keren gebeurd. Daar kan met de annulering van de enkele-feitconstructie nu definitief een einde aan komen.”
Onderscheid door scholen op grond van godsdienst of levensovertuiging mag ‘niet leiden tot onderscheid op een andere in artikel 1 genoemde grond’, zo luidt het nieuwe wetsvoorstel. Dat geldt dus ook voor welk onderscheid dan ook op basis van seksuele oriëntatie.
Oproep tot dialoog en barmhartigheid
De LCC Plus-organisaties zijn zich er zeer van bewust dat de annulering van de enkele-feitconstructie bijzondere scholen in verlegenheid kan brengen. De LCC Plus-organisaties spreken daarom de diepe wens uit dat besturen van scholen in het bijzonder onderwijs de annulering als een uitnodiging zullen zien om over seksuele diversiteit op de eigen school en in eigen kring in gesprek te gaan.
Wim van den Engel, voorzitter van de stuurgroep van de LCC Plus-organisaties: “Als onderscheid en uitsluiting op basis van een nieuwe wet niet meer mogelijk zijn, rest alleen nog het gesprek. Dat lijkt ons in christelijke kring hoe dan ook de koninklijke weg. Niet grijpen naar een wettelijke mogelijkheid om zich van iemand te ontdoen, maar de wil tot dialoog, oprechte interesse en barmhartigheid voor mensen in een precaire situatie zouden voor alle christelijke scholen het uitgangspunt moeten zijn bij de weliswaar soms pijnlijke eerste confrontatie met de homo- of biseksuele oriëntatie van een eigen leerkracht of leerling.”
Snelle en heldere besluitvorming
De LCC Plus-organisaties dringen er bij de Eerste Kamer op aan positief te beslissen over het wetsvoorstel en geen nieuwe onduidelijkheid te creëren of te veel ruimte te laten voor interpretaties die nadelig uit kunnen pakken voor LHB-leerkrachten of –leerlingen.
LCC Plus = een alliantie van LKP, CHJC, Contrario, HolyFemales.nl en Netwerk Mirre. Deze organisaties ontvingen subsidie van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap om in de periode 2012-2014 vijf projecten uit te voeren ter bevordering van de sociale acceptatie van christelijke LHBT’ers in kerk en samenleving.
*LHBT = Lesbisch, Homoseksueel, Biseksueel, Transgender
[Bron: LKP – Foto Eerste Kamer: CC-RVD]
Het COC vecht voor LHBT-rechten. Vecht mee!