Er is zeer brede steun in de Eerste Kamer voor afschaffing van het fenomeen weigerambtenaar. Dat bleek op dinsdagmiddag 3 juni tijdens de stemming in de Senaat over een wetsvoorstel van D66. COC Nederland, dat 13 jaar streed voor afschaffing, is bijzonder gelukkig.
COC-voorzitter Tanja Ineke spreekt van ‘een einde aan discriminatie op de mooiste dag van je leven’. “Of je nu homo, hetero, lesbisch of biseksueel bent, als je trouwt moet je kunnen rekenen op een neutrale overheid die niet discrimineert”, aldus Ineke.
Een zeer ruime meerderheid van VVD, PvdA, PVV, SP, D66, GroenLinks, 50Plus, OSF en Partij voor de Dieren en CDA-senator Wopke Hoekstra stemde dinsdag vóór het wetsvoorstel van D66’ers Pia Dijkstra en Gerard Schouw. Tegen stemden de rest van de CDA-fractie, ChristenUnie en SGP. De stemverhouding was 62 stemmen voor en 13 tegen.
D66’ers Gerard Schouw laat weten: “Na het openstellen van het huwelijk voor iedereen was de verwachting dat de weigerambtenaar vanzelf zou verdwijnen. In de praktijk bleek dit niet het geval en was het noodzakelijk om een wetsvoorstel te maken. D66 is blij dat nu ook de Eerste Kamer ons wetsvoorstel heeft omarmd. Hiermee komt er nu definitief een einde aan de weigerambtenaar, die kunnen vanaf heden niet meer aangesteld worden.” Volgens D66 moeten ambtenaren neutraal zijn en zich te allen tijde houden aan de wet en mogen ze geen onderscheid maken op grond van hetero- of homoseksuele gerichtheid. “Iedereen mag gewetensbezwaren hebben, maar als ambtenaar moet je in de eerste plaats de wet uitvoeren. Gelijke behandeling is een belangrijk recht en moet voor iedereen gelden”, aldus Pia Dijkstra.
Ook het College voor de Rechten van de Mens is verheugd dat het initiatiefwetsontwerp is aangenomen, want dat is in lijn met het advies ‘Trouwen? Geen bezwaar?’ van het College (toen nog Commissie Gelijke Behandeling) uit 2008.
13 jaar strijd
Het COC voerde 13 jaar lang actie tegen weigerambtenaren, sinds in 2001 het burgerlijk huwelijk werd opengesteld voor paren van gelijk geslacht. Dat gebeurde onder meer met een grootschalige publieksactie tijdens de Amsterdam Gay Pride in 2011 – zie foto.
Naar schatting van het COC kent Nederland 87 weigerambtenaren in 48 gemeenten.
Afschaffing van het fenomeen weigerambtenaar maakt onderdeel uit van COC’s Roze Stembusakkoord uit 2012. Negen politieke partijen beloofden daarin om vijf langslepende LHBT-kwesties op te lossen. Vier van de vijf kwesties zijn nu geregeld: de weigerambtenaar, lesbisch ouderschap, de transgenderwet en verplichte voorlichting. De Senaat moet nog beslissen over afschaffing van de enkele-feitconstructie, waarmee de Tweede Kamer instemde op 27 mei jl.
Het wetsvoorstel van Dijkstra en Schouw verbiedt gemeenten om nieuwe weigerambtenaren in dienst te nemen. Ook geeft het gemeenten de mogelijkheid, maar niet de plicht, om zittende weigerambtenaren te ontslaan of een andere baan aan te bieden. Uitgangspunt is dat het fenomeen weigerambtenaar door het wetsvoorstel zal ‘uitsterven’.
Het voorstel biedt dus geen oplossing voor álle ‘zittende’ weigerambtenaren. Het COC had daar wel op aangedrongen. Het COC wil dat minister Ronald Plasterk (BZK) een oplossing zoekt voor zittende weigerambtenaren.
[Bron: COC NL – Foto: Osman Sorikaya voor COC NL]
Het COC vecht voor LHBT-rechten. Vecht mee!