COC Nederland roept de Tweede Kamer op om te pleiten voor asielbeleid dat vriendelijker is voor lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders (LHBT’s). De Kamer bespreekt de kwestie op woensdag 20 juni met minister Leers (Immigratie & Asiel).
Het COC wil onder meer dat op korte termijn wordt verduidelijkt dat van LHBT-asielzoekers niet mag worden verwacht dat ze in hun land van herkomst ‘terug de kast in gaan’. Uit onderzoek van Vrije Universiteit en COC blijkt dat de Nederlandse autoriteiten de idee dat de seksuele gerichtheid verborgen kan worden, in de praktijk nog regelmatig gebruiken als reden om LHBT’s terug te sturen.
‘Dat is net zoiets als van iemand vragen om de politieke voorkeur of het geloof af te zweren. Uit kunnen komen voor je homoseksuele gerichtheid of genderidentiteit is een mensenrecht’, stelt COC-woordvoerder Philip Tijsma.
Ook stelt het COC voor om LHBT-asielzoekers uit landen waar hun seksualiteit of genderidentiteit strafbaar is, in Nederland in beginsel asiel te geven. Dat gebeurt bijvoorbeeld ook al in Italië.
COC Nederland pleit er verder voor om vast te leggen dat asielzoekers ook nog aanspraak op asiel kunnen maken als ze, bijvoorbeeld uit schaamte of angst, pas later in de procedure voor hun seksuele gerichtheid of genderidentiteit uitkomen. In de praktijk blijken dergelijke verzoeken vaak te worden afgewezen.
Eerder vroeg het COC al aan Leers om LHBT’s uit Irak in Nederland asiel te verlenen. LHBT’s worden in dat land systematisch vervolgd, zo blijkt uit brandbrieven van diverse mensenrechtenorganisaties aan de Nederlandse regering. De minister beloofde om vóór de zomer een nieuw rapport over de situatie van LHBT’s in Irak te laten opstellen.
Veel van de COC-voorstellen zijn afkomstig uit het rapport Fleeing Homophobia; asylum claims related to sexual orientation and gender identity in Europe dat het COC in 2011 aan regering en Kamer aanbood. Het rapport, dat met steun van de Europese Commissie werd samengesteld door de Vrije Universiteit en COC Nederland, is het eerste Europese onderzoek naar beleid en praktijk voor LHBT-asielzoekers.
Het Kamerdebat is op woensdagmorgen 20 juni van 11.00-13.00 uur.
[Bron: COC NL]