De Kamerleden Gerard Schouw (D66) en Marit Maij (PvdA) hebben Kamervragen gesteld aan staatssecretaris Fred Teeven (VVD, Veiligheid & Justitie) over het gebrek aan veiligheid van asielzoekers die lesbisch, homoseksueel, biseksueel of transgender (LHBT) zijn.
Uit het rapport Pink Solutions van COC Nederland dat donderdag 2 mei jl. uitgebracht werd, blijkt dat LHBT-asielzoekers in Nederland niet veilig zijn en slecht worden behandeld. Zo zou deze groep regelmatig te maken hebben met vooroordelen, discriminatie en geweld. Ook medewerkers van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) zouden tijdens verhoren onvoldoende bescherming bieden.
Veilig
Het rapport van COC Nederland naar de situatie van LHBT-asielzoekers legt de Nederlandse vreemdelingenketen opnieuw onder een vergrootglas, vindt D66-Kamerlid Schouw.
“Ik maak me zorgen over een mogelijke nieuwe vertrouwensdeuk in het functioneren van de vreemdelingenketen in Nederland”, zegt Schouw. “Vluchtelingen van welke geaardheid dan ook moeten zich veilig kunnen voelen. Het is aan de staatssecretaris om daar voor te staan. Ik wil spoedig weten hoe hij de bevindingen van het COC beoordeelt en hoe hij eventueel tot verbeteringen wil komen.”
Volgens het COC-rapport zegt bijna de helft van de ondervraagde vluchtelingen dat ze bij gesprekken met de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) niet openlijk over hun seksuele gerichtheid of genderidentiteit konden vertellen en ongepaste vragen over hun seksleven kregen. Medewerkers van IND zouden bovendien niet adequaat optreden en zich schuldig maken aan discriminatie.
D66-Kamerlid Schouw wil precies van staatssecretaris Teeven weten hoe het met de veiligheidssituatie van LHBT-asielzoekers is gesteld. Daarnaast wil hij uitleg over het optreden van de IND.
Schriftelijke Kamervragen van D66-parlementariër Gerard Schouw aan staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie – 3 mei 2013
1. Heeft u kennisgenomen van het rapport “Pink solutions, Inventarisatie situatie LHBT asielzoekers”?
2. Hoe beoordeelt u de veiligheid van LHBT’s in de vreemdelingenketen? Hoeveel veiligheidsincidenten ten aanzien van LHBT’s hebben er de afgelopen jaren plaatsgevonden in de vreemdelingenketen? Hoeveel meldingen van discriminatie zijn er gemaakt?
3. Kunt u uiteenzetten welk beleid er precies is ten aanzien van de kwetsbare groep LHBT’s in AZC’s? In hoeverre wordt in de centra ook door communicatie en toezicht voorkomen dat LHBT-asielzoekers door medebewoners worden belaagd en/of gediscrimineerd?
4. Bent u bekend met de incidenten die in het rapport worden genoemd? Hoe beoordeelt u het optreden van IND/COA bij deze incidenten?
5. Hoe beoordeelt u de wijze waarop de geaardheid van de asielzoeker in de asielprocedure wordt vastgesteld? Wordt er naar uw mening voldoende rekening gehouden met mensenrechten als privacy en het verbod op discriminatie?
6. Kunt u ingaan op de verschillende aanbevelingen van het COC in de brief van 21 februari jl. die aan u gestuurd is? Bent u bereid deze aanbevelingen over te nemen?
7. Wat is de stand van zaken van de implementatie van de aanbevelingen uit het “Rapport inzake een kwalitatief onderzoek onder (oud) bewoners van asielzoekerscentra, naar mogelijkheden ter verhoging van de meldingsbereidheid van incidenten op gebied van geloofsovertuiging en seksuele geaardheid” van Deloitte (Kamerstuk 19637 nr. 1520) en het eerdere rapport van het COC en VU “Fleeing homophobia“? Zijn deze maatregelen naar uw mening voldoende effectief gebleken?
Inmiddels heeft ook PvdA-Kamerlid Marit Maij schriftelijke Kamervragen gesteld aan staatssecretaris Fred Teeven over deze kwestie.
[Bron: D66 – Foto staatssecretaris Teeven: Rijksoverheid.nl]